hamburger-icon

Kliker.info

Slučaj “Vranica”: Bojovnici HVO-a oslobođeni za mučko ubistvo 13 “Zlatnih ljiljana” (Video)

Slučaj “Vranica”: Bojovnici HVO-a oslobođeni za mučko ubistvo 13 “Zlatnih ljiljana” (Video)

08 Juna
15:26 2018

Mate Aničić, Ivan Škutor i Erhard Poznić danas su na Kantonalnom sudu Mostar oslobođeni optužbe za  ratni zločin počinjen nad civilima i ratnim zarobljenicima iz zgrade „Vranica“ u kojoj je bila smještena komanda Četvrtog korpusa Armije R BiH.

Presudu je izrekao sudija Marin Zadrić, inače bivši oficir HVO-a.

Istina, danas je Sudsko vijeće kojim je predsjedavao Marin Zadrić,  inače bivši oficir HVO-a, osudilo Aničića i Poznića na po godinu zatvora zbog ratnog zločina nad dvoje civila koji su iz svojih stanova dovedeni na Mašinski fakultet gdje je bilo sjedište Vojne policije HVO-a.

No, time su se, očito, samo pokušale “zamazati oči javnosti”, kako ne bi bilo očito da ni poslije 25 godina pravda nije stigla u Mostar. Čak i uprkos presudi u Haškom tribunalu u slučaju “Prlić i ostali”, prenosi bh. informativni servis INS.

Tako je ovo četvrti put da su oslobođeni u slučaju koji se odnosi na mučko ubijanje 13 pripadnika Armije RBiH, članova Komande, „Zlatnih ljiljana“, čiji su posmrtni ostaci, njih desetorice, pronađeni 2007.godine, dok se za tijelima trojice još traga.

Njihovo postrojavanje ispred zgrade „Vranica“ odnosno Komande, zabilježeno je kamerama HTV-a, čiji su snimci plasirani u emisiji „Slikom na sliku“, a nakon postrojavanja mučki su ubijeni u zgradi Mašinskog fakulteta u Mostaru.

 

Uz njihove posmrtne ostatke u grobnici Rimski bunar na Gorancima pronađeni su ostaci tijela petero civila.

Inače, riječ je o četvrtom, ponovljenom suđenju, nakon što je Vrhovni sud F BiH poništio treću oslobađajuću presudu, a postupak protiv prvooptuženog Željka Džidića je razdvojen, s obzirom na to da se on od oktobra 2011. nalazi u bjekstvu.

Pogledajte snimak novinarskog i ljudskog beščašća:

Faruk Vele (INS)

Podijeli

Jedan komentar

  1. MOSTARAC
    MOSTARAC 08 Juna, 23:19

    Sramota pa ovo nema nigdje na svijetu sve zabiljezeno kamerom HTV i zivi odvedeni i mucki ubijeni da krvnici dobiju po godinu dana!!Ali ne bi im sad bio u kozi ako familije nastradli uzmu pravdu u svoje ruke !!

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku