hamburger-icon

Kliker.info

Slučaj Trusina : Bojadžiću 15, Hodžiću 12, a Memiću deset godina zatvora

Slučaj Trusina : Bojadžiću 15, Hodžiću 12, a Memiću deset godina zatvora

01 Septembra
16:14 2015

Trusina111Mensur Memić osuđen je na deset godina zatvora, Nedžad Hodžić na 12, a Nihad Bojadžić na 15 zbog ubistava ratnih zarobljenika za vrijeme rata i oružanih sukoba u Bosni i Hercegovini, na području općine Konjic, u mjestu Trusina. Pred Odjelom I za ratne zločine Suda BiH izrečena im je prvostepena presuda.
Tom presudom dvojica iz predmeta, Dževad Salčin i Senad Hakalović, oslobođeni su krivnje. Naime, Memić je osuđen za krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, za što je osuđen i Hodžić, dok je Bojadžić osim tog krivičnog djela osuđen i za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

On je za krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika osuđen na deset godina, a za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva na 12 godina zatvora, ali mu je izrečena jedinstvena kazna zatvora od 15 godina. Salčin je oslobođen krivičnih djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i civilnog stanovništva, dok je Hakalović bio terečen samo za civilno stanovništo.Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 11. marta 2010. godine optužnicu protiv petorice optuženih.

U optužnici se, između ostalog, navodi da su optuženi Memić i Salčin kao pripadnici Specijalnog odreda za posebne namjene pri Štabu Vrhovne komande Armije Republike BiH zv. “Zulfikar”, a Hakalović kao pripadnik 45. brdske brigade Armije BiH “Neretvica”, 16. aprila 1993. godine, na području sela Trusina, učestvovali u zarobljavanju i strijeljanju civila iz sela Trusina i zarobljenih pripadnika HVO-a, koji su se prethodno predali. Optuženi su, kako se dalje navodi u optužnici, učestvovali u pljačkanju, nečovječnom postupanju, zastrašivanju i teroru nad civilnim stanovništvom hrvatske nacionalnosti iz sela Trusina.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku