hamburger-icon

Kliker.info

slučaj Joca Amsterdam : Tajne veze mafijaša Sretena Jocića u BiH

slučaj Joca Amsterdam : Tajne veze mafijaša Sretena Jocića u BiH

06 Maja
06:09 2009

Srbijanske vlasti i zvanično su saopštile da je  istraga protiv Sretena Jocića, poznatijeg pod nadimkom Joca Amsterdam, službena tajna. Ništa neočekivano, posebno nakon što je on poručio: „Biće gusto ako ja progovorim“.

Milijarde u igri

Jocić, kojeg je Hrvatska osumnjičila da je naručio ubistvo zagrebačkog novinara Ive Pukanića, prema dobro obaviještenim izvorima, jako je dobro upućen u politička zbivanja na Balkanu od 90-tih godina do sada, u spregu kriminalaca i političara u regionu i izuzetno dobro poznaje najveće kriminalne klanove u državama nastalim raspadom Jugoslavije, njihovu strukturu, vođe i šefove iz sjene.U Beogradu se može čuti da je upravo zbog svega toga istraga protiv njega proglašena državnom tajnom kako bi se spriječilo da javnost sazna ono što Joca Amsterdam zna. Drugim riječima, strah je zavladao zbog onoga što bi Jocić mogao ispričati o srbijanskim, bosanskohercegovačkim, hrvatskim i crnogorskim političarima, mafijašima, tajkunima, bogatašima, zločincima i njihovim biznisima vrijednim milijarde i milijarde eura. On je trenutno nalazi u pritvoru u Beogradu, a priča se da više nikada neće biti pušten na slobodu.Strane obavještajne službe i Interpol imaju debele dosjee o Sretenu Jociću i povezivali su ga i sa režimima Slobodana Miloševića, Franje Tuđmana i Alije Izetbegovića, sa Hrvojem Petračem, Miloradom Ulemekom Legijom, Željkom Ražnatovićem, Naserom Orićem… Interpol i Skotland Jard za njega kažu da je bio jedan od najvažnijih saradnika srbijanske Službe državne bezbjednosti zadužen za likvidacije i to u režimu Slobodana Miloševića i da mu je glavni naredbodavac bio Jovica Stanišić kojem se sada u Hagu sudi za ratne zločine počinjene u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu.

Šverc oružja u BiH

Četrdesetsedmogodišnji Jocić važi za jednog od najvećih evropskih mafijaša. Rođen je u selu Mala Krsna blizu Smedereva i prije 25 godina otišao je u Holandiju. Brzo je postao član kriminalnih grupa, oženio se s prelijepom Babet i s njom dobio djecu. Zbog kriminala je završio u holandskom zatvoru odakle je pobjegao 1993. Prebacio se u Bugarsku gdje je nastavio s kriminalom i 2002. godine bugarske vlasti su ga uhapsile i isporučile Holandiji zbog sumnji da stoji iza 23 naručena ubistva. Na saslušanju u Sofiji predložio je sudu da ga puste na slobodu, a on će zauzvrat otkupiti dobar dio bugarskog državnog duga prema inostranim bankama. U Bugarskoj i danas živi njegova druga žena Vera i tri sina. Dokazano je da je koristio lažne pasoše na 14 imena s kojima je putovao po Evropi. Prema nekim informacijama, nekoliko puta je boravio i u BiH na tajnim sastancima.Inače, u BiH je imao svoje ljude i tajne veze s kojima je obrtao veliki novac. 

Strane obavještajne službe za Jocića kažu da je šef jednog od najvećih mafijaških klanova koji se bavi krijumčarenjem heroina, cigareta i pranjem novca. U Beogradu se nezvanično može čuti da je preko svojih ljudi prao novac i u BiH tako što su ga oni ubacivali u legalne tokove kupujući u našoj zemlji nekretnine i gradeći poslovno-stambene objekte.Preko svojih veza, iz zatvora u Holandiji on je davao i izjave za holandske listove u kojima je pominjao ogromnu trgovinu tokom rata u BiH, posebno na području Srebrenice u kojoj su učestvovali i neki političari iz naše zemlje. To i nije čudno s obzirom da je Jocić lično učestvovao u švercu oružja u BiH, zahvaljujući svojim vezama sa Radovanom Karadžićem i privatnim vezama s njegovom kćerkom Sonjom. On zna puno i o genocidu nad Bošnjacima Srebrenice i tome kako je do njega došlo (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku