hamburger-icon

Kliker.info

Slučaj dokapitalizacije “Energopetrola” : Podignuta optužnica protiv Nedžada Brankovića

Slučaj dokapitalizacije “Energopetrola” : Podignuta optužnica protiv Nedžada Brankovića

07 Marta
15:53 2014

Brankovic12Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je optužnicu protiv devet osoba za krivična djela sklapanje štetnog ugovora, pomaganje pri sklapanju štetnog ugovara i nesavjestan rad u službi, a u vezi dokapitalizacije “Energopetrola”, potvrdio je za “Avaz” portparol Tužilaštva Alem Hamzić.On je kazao da su optuženi činjenjem ovih krivičnih djela načinili štetu za državu u iznosu od 32 miliona KM.Kako nezvanično saznajemo prvooptuženi u ovom predmetu je bivši premijer FBiH Nedžad Branković (SDA).Također, među optuženim se nalaze i članovi Komisije za provođenje tendera za dokapitalizaciju “Energopetrola”, koju je 2006. formirala Vlada FBiH, a među njima su Kasema Ćatović, te advokat Ahmed Žilić, tadašnji pravni konsultant Agencije za privatizaciju FBiH.

Iako su istragom bili obuhvaćeni, među optuženima se nalaze bivši ministar energije, rudarstva i industrije  Vahid Hećo (SBiH), te bivši direktor Agencije za privatizaciju u FBiH Rešad Žutić.Također, među optuženim se nalaze i članovi Komisije za provođenje tendera za dokapitalizaciju “Energopetrola”, koju je 2006. formirala Vlada FBiH, a među njima su Kasema Ćatović, te advokat Ahmed Žilić, tadašnji pravni konsultant Agencije za privatizaciju FBiH, zatim Mirko Puljić, Sead Kreso, Anka Šešlija i Alma Haseta.Iako su istragom bili obuhvaćeni, među optuženima se ne nalaze bivši ministar energije, rudarstva i industrije  Vahid Hećo (SBiH), te bivši direktor Agencije za privatizaciju u FBiH Rešad Žutić, kao i bivši direktor “Energopetrola” Namik Bušatlić.

U izjavi za Klix.ba , optuženi Branković je  pomenutu optužnicu u potpunosti odbacio.”U vrijeme dokapitalizacije Energopetrola ja sam bio ministar prometa i komunikacija. Nisam imao resorne nadležnosti. Ali, dok ne vidim šta se meni stavlja na teret, teško je komentirati. Ja sam bio član Vlade FBiH, jednak svim članovima Vlade FBiH, a bio sam ministar prometa i komunikacija, pa procijenite. Osim toga, da to tada nije urađeno, Energopetrol bi danas bio kao DITA ili Konjuh. Ne smatram se odgovornim. Ali, normalno, proces je krenuo, pripremit ću dokumentaciju. Branit ću se”, rekao je Branković. (Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku