hamburger-icon

Kliker.info

Slučaj Dobrovoljačka ulica : Srbija počela reaspisivanje međunarodnih potjerica

Slučaj Dobrovoljačka ulica : Srbija počela reaspisivanje međunarodnih potjerica

16 Maja
17:21 2009

Interpol Srbije počeo je sa raspisivanjem međunarodnih potjernica za više lica osumnjičenih za ratne zločine u slučaja Dobrovoljačka ulica, potrđeno je Srni u srbijanskom MUP-u. Pravosudni organi u Srbiji pokrenuli su istragu protiv 19  državljana BiH u vezi sa ratnim zločinom u Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. godine, kada je u centru Sarajeva snage tadašnje Armije BiH i "zelenih beretki" napali kolonu JNA koja se povlačila.Istražni sudija Tužilaštva za ratne zločine nedavno je donio rješenje o provođenju istrage protiv više lica za ratne zločine u Sarajevu na početku rata u BiH, a MUP Srbije je potvrdio da je, na zahtjev istražnog sudije, raspisao potjernicu za 19 lica osumnjičenih za ratni zločin u BiH, među kojima je i član ratnog Predsjedništva BiH Ejup Ganić.Zahtjevom za provođenje istrage određeni broj osumnjičenih se, kao visoki politički i vojni funkcioneri tadašnjih vlasti BiH, terete za izdavanje naređenja za napad, za planiranje i organizovanje napada na vojnike i druge pripadnike JNA u Sarajevu.Time su prekršili sporazum postignut između predstavnika tadašnje Republike BiH i Savezne Republike Jugoslavije o mirnom povlačenju JNA sa teritorije BiH i prekršili pravila međunarodnog prava i Ženevske konvencije.

Osumnjičenima se na teret stavljaju krivična djela ratni zločin protiv ranjenika, bolesnika, protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja i upotreba nedozvoljenih sredstava borbe, i da su na taj način lišili života 18 lica. Njih sumnjiče za ratne zločine počinjene u napadu na vojnu bolnicu, Dom JNA i kasarnu Sarajevu, kao i za napad u Dobrovoljačkoj ulici 2. i 3. maja 1992. godine. Istragu u predmetu "Dobrovoljačka" pokrenuo je 1993. godine bivši Vojni sud u Beogradu, a predmet je preuzelo Tužilaštvo za ratne zločine Srbije. Tužilac Vladimir Vukčević je krajem prošle godine podnio zahtjev za proširenje istrage s namjerom da se rasvijetli ovaj zločin, koji je od 2006. godine bio u fazi pretkrivičnog postupka. Bivši predsjednik sada rasformiranog Vojnog suda u Beogradu Đorđe Trifunović ranije je ispričao da su ključni dokazi koje je bivše vojno pravosuđe prikupilo u istrazi "Dobrovoljačke" – televizijski snimci samog događaja i radio-snimak komandovanja jedinicama MUP-a i Teritorijalne odbrane BiH. Vlasti Republike Srpske /RS/ dostavile su ranije Haškom tribunalu dokaze protiv Izetbegovića, Ejupa Ganića i Stjepana Kljuića, ali Hag nikada protiv njih nije podigao optužnicu.U tim napadima, prema prijavi Centra javne bezbjednosti Istočnog Sarajeva protiv 15 osoba, 2. i 3. maja ubijena su 42, a ranjena 73 pripadnika JNA, dok ih je zarobljeno 215. Zarobljenici su psihički i fizički zlostavljani, a grupa vojnika je bila spaljena strujom na tramvajskim šinama.

U izvodu iz krivične prijave navodi se da su Ejup Ganić i Stjepan Kljuić, kao članovi Predsjedništva BiH, organizovali i naredili Mustafi Hajrulahoviću i Jusufu Pušini da 3. maja 1992. godine napadnu kolonu bivše JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.Ganić i Kljuić su, prema prijavi, izdali naređenje za napad iako je bio postignut dogovor da se Komandi Druge oblasti JNA omogući da mirno napusti Sarajevo. Na taj način njih dvojica neposredno su učestvovali u ubijanju i ranjavanju više desetina pripadnika JNA.Na spisku se nalazi i Ismet Bajramović, zvani Ćelo, koga, između ostalog, terete da je u aprilu i maju 1992. godine učestvovao u privođenju i silovanju žena u Pofalićima, opština Sarajevo.Prema izjavama svjedoka događaja, pripadnici "zelenih beretki" su u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu zaustavili kolonu vojnih vozila, koja se povlačila prema Lukavici, otvarali vrata i pucali u oficire i vojnike. Oni koji su uspjeli da iskoče iz vozila ubijani su, jer su napadači bili postavljeni sa obje strane ulice.U sredini kolone vozila, u prvom oklopnom transporteru, nalazio se Alija Izetbegović sa komandantom međunarodnih snaga u Sarajevu, koji je trebalo da bude garancija da će kolona bezbjedno izaći iz Sarajeva.Drugi transporter, u kome se nalazio general JNA Milutin Kukanjac sa svojim oficirima, pratio je Izetbegovića. Na raskrsnici u Dobrovoljačkoj ulici transporter u kome se nalazio Alija Izetbegović naglo je skrenu lijevo i pod punim gasom napustio planiranu marš-rutu. I tada je počeo napad na kolonu JNA.Prema ranijim informacijama, za ovaj ratni zločin osumnjičeni su Ejup Ganić – nekadašnji član Predsjedništva BiH, tadašnji komandant Štaba TO BiH Hasan Efendić, zamjenik šefa MUP-a Jusuf Pušina, visoki oficiri bivše Armije BiH Jovan Divjak i Fikret Muslimović, komandant Specijalne jedinice policije Dragan Vikić, osnivač "zelenih beretki" Emin Švrakić i osnivač Patriotske lige Zaim Batković – Zagi, kao i policajci Jovica Berković, Rešad Jusufović, Jusuf Kecman, Damir Dolan i Ibrahim Hodžić, te Ismet Bajramović – Ćelo i Dževad Topić – Topa.   (Kliker.info-Srna)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku