hamburger-icon

Kliker.info

“Slučaj “Ankona”: Mostarska veza prebacivala nastradale Rome u Italiju!?

“Slučaj “Ankona”: Mostarska veza prebacivala nastradale Rome u Italiju!?

13 Decembra
07:21 2006

Italijanska policija uspjela je identificirati dvojicu muškaraca čija su tijela pronađena u subotu oko sedam sati u luci Ankona na kamionu "Autoprijevoza – Teretni promet" iz Mostara. Kamion se u petak oko 22 sata u Zadru ukrcao na trajekt koji saobraća na liniji Zadar – Ankona.  Kako nam je potvrđeno u Policijskoj upravi zadarskoj, najvjerovatnije se radi o bh. državljanima Feridu Sulejmanoviću (33) i njegovom prijatelju Safetu Seferoviću (37), Romima s Ilidže, odnosno iz Kaknja. Kod njih su pronađene bh. lične karte, nešto konvertibilnih maraka i lijekovi proizvedeni u našoj zemlji. Identitet Sulejmanovića i Seferovića treba i službeno biti objavljen.
Italijanska policija nije zvanično potvrdila uzrok smrti pronađenih muškaraca. Kako saznajemo, prema obdukciji koju su obavili italijanski ljekari, smrt je nastala ugušenjem od tzv. amonijačnih isparavanja koja su izazvala aluminijska šljaka i pjenasti aluminijski blokovi koje je kamion "Autoprijevoza" prevozio u Italiju.
Navodno su se ugušili u subotu oko dva sata, odnosno pet sati prije nego što će biti pronađeni. Sve ukazuje da su se Sulejmanović i Seferović namjeravali ilegalno prebaciti iz BiH, odnosno Hrvatske u Italiju.
Prema informaciji koju smo dobili iz pouzdanog izvora, Sulejmanoviću i Seferoviću nedavno se ponudila nepoznata osoba iz Potoka kod Mostara da im za 2.200 KM po osobi osigura vezu koja će ih prebaciti u Italiju. Uvjet je bio da se njih dvojica nekako prebace do Rijeke, gdje će im se neko javiti.
Jedan od njih dvojice telefonom je iz Rijeke kontaktirao s porodicom. Kazao je da im se čovjek koji ih je treba preuzeti nije pojavio, da mu je sve postalo sumnjivo i da je zabrinut. No, tješilo ga je što je kod sebe imao novac, pa se nadao da će se ta osoba ipak pojaviti.
Istražiteljima nije poznato kako su njih dvojica na kraju došla do Zadra i ukrcala se na bh. kamion koji je putovao prema Italiji. Vjeruje se da ih je na kamion ipak neko ubacio. Carinska sajla koju su prekinuli kako bi se popeli na karoseriju, bila je zavezana za kuku kamiona, što sami nisu mogli učiniti. To znači da je u svemu učestvovala i treća osoba.
Direktor "Autoprijevoza – Teretni promet" Damir Pehar isključuje mogućnost da je vozač kamiona Mišo Krešić (22) učestvovao u krijumčarenju ljudi. Kaže da je policija u Italiji i Hrvatskoj provjerila vozača i da nije pronašla nikakvu odgovornost.

(Dnevni avaz)

Poziv Ambasadi BiH u Rimu

Kako je za "Dnevni avaz" rekao Nebojša Regoje, portparol Ministarstva vanjskih poslova BiH, Ambasadi BiH u Rimu jučer se obratila neimenovana muška osoba iz Sarajeva i kazala da je jedan od dvojice nastradalih njegov brat, a drugi poznanik.
– Ta osoba, čiji identitet ne možemo otkriti, sutra (danas, op. a.) će otputovati u Ankonu kako bi obavila identifikaciju. Bude li potvrđeno da je riječ o njegovom bratu i prijatelju, bit će organizirano prebacivanje tijela iz Ankone u Sarajevo, gdje će se obaviti ukop. Naša konzularna predstavništva dat će svu potrebnu pomoć i podršku u transportu tijela u BiH bude li uistinu potvrđeno da je riječ o našim zemljacima – rekao je Regoje.

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku