hamburger-icon

Kliker.info

Slobodna Bosna : Na Ilidži se gradi najveći privatni studentski kampus na Balkanu

Slobodna Bosna : Na Ilidži se gradi najveći privatni studentski kampus na Balkanu

31 Januara
19:08 2010

U pravoj poplavi privatnih fakulteta u BiH sumnjivog kvaliteta, izdvaja se studentski kampus na Ilidži, čija je izgradnja u toku, gdje će biti smještena tri privatna univerziteta visokog nastavnog standarda.„Slobodna Bosna" otkriva ko su osnivači ilidžanskog kampusa, kakav je kvalitet nastave, ko su profesori i koliko košta privatno studiranje  Na rubu Ilidže prema Sokolovićima, na golemom prostoru od preko 200.000 kvadratnih metara, u toku je izgradnja vjerovatno najvećeg privatnog studentskog kampusa na Balkanu. Riječ je zapravo o tri odvojena univerziteta koji međusobno nemaju nikakve veze osim što ih povezuje zajednički prostor i činjenica da sva tri primjenjuju visoke nastavne standarde zasnovane na iskustvima vodećih američkih i britanskih univerziteta. Univerzitetski kampus na Ilidži zamišljen je kao zasebna urbanistička cjelina, zaseban studentski grad s 30-ak zgrada namijenjenih za smještaj studenata, učionice, laboratorije, kulturne i sportske sadržaje, rekreaciju i zabavu. U ovom kampusu, čiji se urbanistički obrisi već naziru, studirat će oko 8.000 stranih i domaćih studenata, od kojih će najveći dio stanovati u zasebnom kompleksu studentskih domova.

POPUST ZA DOMAĆE STUDENTE          Najveći od tri univerziteta nesumnjivo je International University of Sarajevo (IUS) koji je osnovan 2004. godine i na čijih pet fakulteta trenutno studira 1.200 stranih (70 posto) i domaćih studenata (30) posto. IUS je trenutno smješten na tri lokacije u Sarajevu, no već u martu ove godine svi će preseliti u tri zgrade na Ilidži čija se izgradnja užurbano privodi kraju. IUS će ujedno biti i najveći od tri univerziteta na Ilidži, i već najesen, kada bude dovršena izgradnja još pet zgrada, broj studenata bit će udvostručen. Najveći dio studenata na IUS-u dolazi iz Turske (oko 60 posto), budući da iza cijelog projekta stoji turski kapital. IUS je osnovan privatnim kapitalom turskih biznismena (oko 70 miliona eura) koji su preuzeli obavezu dotirati rad univerziteta sve do momenta njegovog ekonomskog osamostaljenja. Strani studenti za svaku godinu studiranja plaćaju po 5.000 eura, dok domaći studenti imaju cijeli niz popusta: 10 posto najboljih domaćih studenata na prijemnom ispitu studiraju besplatno, 10 posto drugoplasiranih plaćaju 50 posto pune cijene, a svi ostali domaći studenti imaju popust od 20 do 30 posto.

GANIĆ OKUPLJA ELITU              U  neposrednoj blizini IUS-a, u toku je izgradnja dvije zgrade u kojima će biti smješten privatni univerzitet koji je osnovao Ejup Ganić, nekadašnji član Predsjedništva BiH. Njegov univerzitet pod nazivom Sarajevo School of Science and Technology (SSST) osnovan je također 2004. godine, u tijesnoj suradnji s poznatim britanskim univerzitetom University od Buckingham. Ganićev univerzitet SSST ubraja se u red najelitnijih privatnih fakulteta u BiH, s jako malim brojem studenata i s vrlo visokim nastavnim standardima usklađenim s partnerskim britanskim univerzitetom. Godišnje se na SSST uspijeva upisati tek oko 70 studenta i to onih koji uspijevaju položiti vrlo zahtjevan prijemni ispit, koji besprijekorno govore engleski jezik i čiji su roditelji spremni za svaku godinu studiranja platiti 10.000 KM. Ganićev univerzitet SSST trenutno radi u iznajmljenim prostorijama u Sarajevu, a na Ilidžu bi trebao preseliti tek potkraj goidine, što još uvijek nije posve izvjesno budući da vlasnik univerziteta Ejup Ganić teško uspijeva obezbijediti dovoljan dotok bankarskog (komercijalnog) kapitala.

TURSKO-AMERIČKI KOLEDŽ                     Za   razliku od Ganićevog univerziteta koji se gradi prilično usporeno, izgradnja turskog Burch univerziteta, smještenog s druge strane saobraćajnice Ilidža – Sokolovići, teče bez zastoja. Od pet planiranih zgrada površine 40.000 kvadratnih metara, već su izgrađene tri, u kojim je prva generacija studenata upisana u prošloj školskoj godini. Doduše, Univerzitet Burch neće koristiti svih pet zgrada, budući da dvije pripadaju Međunarodnoj osnovnoj i srednjoj školi osnovanoj također turskim kapitalom. Riječ je zapravo o golemoj mreži od preko 300 neđunarodnih osnovnih i srednjih škola izgrađenih u više od 50 država, od kojih su tri (Bihać, Tuzla, Ilidža) podignute u BiH. Nastava u ovoj školi odvija se na engleskom jeziku, usklađena je s najvišim evropskim obrazovnim standardima i također se plaća – 1.800 eura za godinu. I Burch univerzitet ima inostranog partnera – Ball State University, s kojim uskađuje nastavne planove. Na Burch univerzitetu, koji je uglavnom fokusiran na studij informatike i informacionih tehnologija, trenutno studira oko 400 uglavnom domaćih studenata koji godišnje plaćaju 3.200 eura. U cijenu nisu uračunati troškovi smještaja, ishrane i nabavka udžbenika, tako da stvarni troškovi studiranja na ovom univerzitetu iznose preko 6.000 eura.

VISOK NASTAVNI STANDARD                            
ve tri navedena privatna univerziteta ilidžanskog kampusa povezuje još jedna zajednička karakteristika – visok nivo nastavnog programa koji se isključivo odvija na engleskom jeziku. Na sva tri univerziteta studenti koriste najbolje svjetske udžbenike velikih međunarpdnih izdavačkih kuća, poput Pearsona, Wileya, McGrow Hilla itd, čiji su autori renomirani profesori s prestižnih svjetskih univerziteta. U nakim slučajevima udžbenici imaju on-line sistem za provjeru i unapređenje znanja studenata, s programom koji provjerava rezultate testa i daje korisne savjete i upute studentima na osnovu registriranih grešaka. Svaki student ima svoju lozinku preko koje pristupa programu.Sistem ocjenjivanja studenata također se razlikuje od prakse na većini državnih univerziteta u BiH. Studenti se ocjenjuju kontinuitrano tokom cijele godine, preko testova, kvizova, zadaća i projekata, i taj dio ocjene nosi glavninu (60 posto) bodova na završnom ispitu. Čak i kada student besprijekorno uradi završni test, neće dobiti prolaznu ocjenu ukoliko tokom godine nije obezbijedio dovoljan broj bodova.

Najrigorozniji sistem ocjenjivanja primjenjuje se na Ganićevom SSST-u, budući da svi testovi odlaze na dodatnu provjeru na matični univerzitet u Velikoj Britaniji. Studenti SSST-a stiču diplomu u rangu diplome University of Buckingham.Najveći dio angažiranih profesora ima zavidnu međunarodnu akademsku reputaciju. Naprimjer, turski profesor Cevat Sarioglu, angažiran na IUS-u, dolazi s prestižnog University of Pittsburg, a njegov mlađi bosanski kolega Edin Sijarić doktorirao je na Portland State Universityju. Amerikanka Stephen Spielman doktorirala je na Harvardu, a Bosanac Elvir Čaušević, s doktoratom Washington Univesityja, prije angažmana na Ganićevom SSST-u predavao je matematiku na Yaleu. Najveći dio od oko 150 profesora i asistenata angažiranih na tri privatna univerziteta doktorirali su na vrhunskim zapadnim univerzitetima i, što je jednako važno, svi su publicirali naučne radove u indeksiranim naučnim časopisima, što je inače bio osnovni preduvjet za profesionalni angažman i što je jednako tako preduvjet za nastavak profesorske karijere.

Dr. Muhamed Hadžiabdić, prorektor na IUS-u
BROJNE SU PREDNOSTI STUDIRANJA NA PRIVATNIM FAKULTETIMA

Prorektor na Intenacionalnom univerzitetu Sarajevo (IUS) dr. Muhamed Hadžiabdić prije pet godina doktorirao je u Holandiji, na tamošnjem Delft University of Technology, a na IUS-u predaje fiziku. Budući da je diplomirao na Mašinskom fakuletu Sarajevo, Hadžiabdića smo zamolili da usporedi studiranje na državnim i privatnim fakultetima.„Puno je više razlika nego sličnosti. Od studenata na IUS-u traži se puni cjelodnevni angažman, od ujutro do navečer. Radi se visokim tempom u manjim grupama, nema kampanjskog učenja, predavanja su obavezna, sistem ocjenjivanja je vrlo strog i dosljedan. Niko ne može dobiti prolaznu ocjenu ako ne bude radio tokom cijele godine, ako nije potpuno posvećen studiranju. Također, i profesori i asistenti su puno posvećeniji nastavi i otvoreniji za suradnju sa studentima. Svi naši profesori na fakultetima provode cijeli dan i u svakom trenutku su dostupni studentima. Prednost privatnih fakulteta je i u tome što kod studenata razvijaju sposobnost logičkog rasuđivanja, individualne kreativnosti i sposobnost za kolektivni rad", kaže dr. Hadžiabdić uz ogradu da nema potpuni uvid u trenutnu situaciju na državnim fakultetima „među kojima također postoje goleme razlike".

ILIDŽANSKI KAMPUS U BROJKAMA

– 8.000 studenata
– 28 zgrada
– 500.000 kvadratnih metara površina kampusa
– 150 miliona eura investicija
– 3.200 do 5.000 eura cijena studiranja       (Slobodna Bosna)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku