hamburger-icon

Kliker.info

Slavoj Žižek: Hrvatska je primjer novog mračnog srednjeg vijeka

Slavoj Žižek: Hrvatska je primjer novog mračnog srednjeg vijeka

03 Marta
03:59 2015

Slavoj44U velikom intervjuu koji je dao za američki kulturni časopis LA Review of Books slovenski filozof Slavoj Žižek se osvrnuo i na Hrvatsku, navevši je kao primjer novog mračnog srednjeg vijeka koji prijeti cijeloj Europi.Žižek zamjera Hrvatima sakupljanje potpisa za referendum protiv ćirilice te ‘fundamentalistički pokret protiv gej brakova’.

Čest zagrebački gost Slavoj Žižek, ujedno filozof svjetskog glasa, poznat je po tome da nema dlake na jeziku te da nikoga ne štedi u svojim analizama i opservacijama. Žižek je tako već u Zagrebu upozoravao kako ‘Europi ne treba ustaško kršćanstvo’, kakvo je prepoznao da postoji u Hrvatskoj, a sada se kritički izrazio o Lijepoj Našoj i u velikom intervjuu koji je dao za LA Review of Books.

Sa Žižekom je razgovarao poljski intelektualac Slawomir Sierkowski, inače osnivač pokreta istočnoeuropskih liberalnih intelektualaca Krytyka Polityczna, odnosno Politička kritika, a Slovenca je pitao o posljedicama napada na Charlie Hebdo, situaciji u Ukrajini te naravno o stanju kapitalizma. Hrvatska je spomenuta u kontekstu razgovora o Ukrajini, s obzirom na to da je Sierkowski upitao kako Žižek komentira optužbe suvremene ljevice da ukrajinskom politikom dominiraju nacionalisti.

– Ukrajinska nacionalistička desnica – koja je inače više marginalna od Marine le Pen u Francuskoj ili Farageovog UKIP-a u Britaniji – dio je šire priče koja se danas događa od Balkana do Skandinavije, od SAD-a do Izraela, od Afrike do Indije: prijeti nam novi mračni srednji vijek, u kojemu će eksplodirati etničke i vjerske strasti dok će oslabiti vrijednosti prosvjetiteljstva. Ove strasti su i prije vrebale u mraku, ali ono što je sada drugačije jest njihovo javno izražavanje bez ikakvog stida.

Usred 2013. dva su se velika prosvjeda događala u Hrvatskoj, zemlji u dubokoj ekonomskoj krizi, s visokom stopom nezaposlenosti i dubokim osjećajem očaja među stanovništvom: sindikati su se mobilizirali oko prava radnika dok su desničarski nacionalisti započeli protestni pokret protiv korištenja ćiriličnih slova na javnim zgradama u gradovima sa srpskom manjinom.

Prva inicijativa je na glavni zagrebački trg dovela nekoliko stotina ljudi dok je druga, ona za potpisivanje zahtjeva za referendum, uspjela mobilizirati stotine tisuća ljudi, isto kao i kada je bila riječ o fundamentalističkom pokretu protiv gej braka. Važno je da prepoznamo tu etičku regresiju kao naličje eksplozije globalnog kapitalizma – u pitanju su dvije strane istog novčića, izjavio je Žižek.

Žižek je dodao kako zbog ukrajinske krize treba ozbiljno shvatiti mogućnost trećeg svjetskog rata te upozorio na to da se ignoriraju ekonomske promjene koje će stvoriti TISA (Trade in Service Agreement), trgovinski sporazum o kojem trenutno pregovaraju 23 članice Svjetske trgovinske organizacije (WT), među kojima je i EU.

(Kliker.info-Tportal)

Podijeli

Jedan komentar

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku