hamburger-icon

Kliker.info

Slaganje vlasti : Ivanić je prevaga, Čović bi morao štititi hrvatski interes i ući u vlast!

Slaganje vlasti : Ivanić je prevaga, Čović bi morao štititi hrvatski interes i ući u vlast!

27 Novembra
15:13 2014

dragancov91Nakon razotkrivanja misterija skupštinske većine u RS-u slijedi postizborni rasplet u FBiH i na državnoj razini. U političkoj orbiti se očekivano sada našao lider HDZ-a BiH Dragan Čović.On u danima koji slijede mora povući sudbonosne poteze koji će po mnogo čemu determinirati poziciju njegove stranke i hrvatskih nacionalnih interesa, barem u sljedećem četverogodišnjem mandatskom ciklusu. Kao novoizabrani hrvatski član Predsjedništva BiH Čović je polaganjem prisege, dakle osobno, već i službeno ušao u državnu vlast, sada mora odlučiti hoće li njegov HDZ BiH tvoriti Vijeće ministara sa SDA,DF-om i Savezom za promjene ili će ostati kod dane riječi svome prijatelju i uzoru Miloradu Dodiku i ucjenjivati ostale stranke ulaskom SNSD-a u vlast na razini BiH.

Prijetnje blokadama

Što se doista mota po glavi Dragana Čovića, kakvu je strategiju osmislio, teško mogu dokučiti i vračare, makar je jedino izvjesno kako stožerniku nije lako. Zaletio se u Mostaru brzopletim “osovinskim” ultimatumima sa SNSD-om i sada je doveden pred zid odluke.Ako je suditi po njegovim principima, Dragan Čović bi trebao ostati s Miloradom Dodikom i uvjetovati da u Vijeću ministara iz RS-a bude ona stranka ili grupacija koja je sada i formalno osigurala skupštinsku većinu. Međutim, stranke iz Federacije, SDA i DF, kao i Savez za promjene, zastupaju tezu da skupštinska većina u RS-u nema nikakve veze s parlamentarnom većinom na državnoj razini.

Shodno tomu, a to konzumira i demokratska praksa, u Vijeću ministara će biti političke stranke koje tu većinu u državnom Parlamentu osiguraju. Što se tiče RS-a, u Zastupničkome domu Parlamenta BiH SNSD i DNS imaju po 7 zastupnika, dok Savez za promjene ima šest.Međutim, vrlo je bitno podsjetiti kako je kandidat Saveza za promjene Mladen Ivanić pobijedio Željku Cvijanović iz SNSD-a i postao srpski član Predsjedništva BiH pa je u tom skoru ili većinskom sporu Ivanić prevaga koja, po mnogima, daje i presudni legitimitet većine iz RS-a upravo Savezu za promjene. Je li prirodno i pragmatično da jedna većina vlada u RS-u, a druga grupacija na državnoj razini, stvar je političkih dogovora, mudrosti političkih elita, poštivanja ustava i odgovornosti prema državi i njezinim građanima.

Prijetnje blokadama i sabotažama ljude u ovoj zemlji više toliko i ne mogu uplašiti jer su na njih navikli i tome svjedočili koliko do jučer, iako su entitetsku i državnu vlast, barem što se tiče RS-a, činile stranke iste koalicije. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je svjestan da je njegova stranka vraški poželjna za grupaciju koja je u Sarajevu potpisala sporazum o principima za formiranje vlasti – SDA, DF i Savez za promjene.Treba vjerovati kako je Čović također svjestan prilike, ali i činjenice da je u njegovim rukama trenutačno i hrvatski nacionalni interes. On mora odlučiti između dvije stvari, ući u Vijeće ministara sa strankama pučke orijentacije, što bi onda bila stabilna i nacionalno izbalansirana većina, ili ostati kod dane riječi i ucjenjivati sve druge aktere u političkoj areni ulaskom SNSD-a u Vijeće ministara BiH po cijenu da HDZ BiH u toj vlasti ne sudjeluje.

Slaganje vlasti

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić je uvjerenja kako je posve realna opcija da lider HDZ-a BiH ostane vjeran Miloradu Dodiku i da sabotira formiranje Vijeća ministara, što bi u praksi značilo svođenje državne Vlade u kojoj su i HDZ BiH i SNSD na tehnički mandat u nedogled.Onako na prvu, kad bi se ta Čavićeva anarhična predviđanja, recimo, ostvarila, postavlja se prevažno pitanje je li “talačka stranačka kriza” hrvatski nacionalni interes, kako bi na te “principijelne” destrukcije reagirali međunarodna zajednica i službeni Zagreb, i napokon kakav bi kontraudar pokrenuli partneri iz Federacije, SDA i DF. Sve su to razlozi za upozorenje da se stožernik ne smije poigravati i kockati nacionalnom strategijom u BiH i šire.

Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović je bio jasan i nakon potvrde da SNSD s partnerima ima većinu u Narodnoj skupštini RS-a, da to ne mijenja stav njegove stranke o formiranju većine na razini u BiH i da ostaje pri odluci o suradnji sa Savezom za promjene u državnoj vlasti.Dragan Čović, lider HDZ-a BiH, pobjedničke stranke u hrvatskom narodu, ponovio je da bi bilo dobro da entitetske većine čine vlast i na razini BiH, ali i ohrabrujuće poručio da on neće inzistirati na tome da dio većine na razini BiH bude SNSD, a ne oporbeni Savez za promjene.

“Neću ništa inzistirati. Nećemo se miješati u to koga će birati bošnjački i srpski narod. Srpski narod je izabrao i pokazalo se tko ima većinu u Narodnoj skupštini RS-a”, ustvrdio je stožernik i dodao da će se u sljedećih desetak dana vidjeti kako će biti uspostavljena parlamentarna većina na razini BiH. A onda je uslijedila ona ključna Čovićeva poruka oko mandatara Vijeća ministara i Vlade FBiH.
“Mi blokirati ništa nećemo, to sam siguran. Vidjet ćemo kako ćemo se dogovoriti dok dođemo do mandatara Vijeća ministara. Naš je interes što prije predložiti mandatara Vlade FBiH. Od tog trenutka, što se mene tiče, isti dan možemo imati mandatara Vijeća ministara”, poručio je Čović, i opet sve ostavio u neizvjesnosti upozorenjem da za državu ne bi bilo dobro da različite stranke budu u vlasti na razinama entiteta i Bosne i Hercegovine.

Istodobno formiranje federalne, entitetske i državne vlasti je, po svemu sudeći, dobitnička kombinacija, ako na to pristane HDZ BiH i na tome će tvrdoglavo inzistirati SDA i DF. Smije li se, dakle, Dragan Čović izložiti riziku da zbog SNSD-a bude iz inata zaobiđen kod formiranja Vlade FBiH, što je već poodavno razrađena opcija. Nema spora, HDZ BiH je za javnost, uz sav teret i ogromni pritisak, sada nevjerojatno atraktivna stranka, no i SDA ima veliku ulogu u cijeloj priči.“Evo, dobili smo većinu na entitetskoj razini, a već imamo definiranu većinu na državnoj razini koja dolazi iz Republike Srpske.Odnos u Parlamentu BiH je sedam prema sedam i plus Mladen Ivanić u Predsjedništvu BiH. Jasno je da preteže većina sa Savezom”, naglasio je šef SDA Bakir Izetbegović. Kako zadržati Dodika za partnera, a pri tome ući u vlast na svim razinama, uteg je oko vrata Dragana Čovića. Pa, liderom i postaje samo onaj tko u kriznim trenucima ima hrabrosti i mudrosti za ispravno odlučivanje. I taj krizni trenutak je stigao.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku