hamburger-icon

Kliker.info

„Skidanje Isusa s križa“ : Papa Franjo predstavio djelo Safeta Zeca

„Skidanje Isusa s križa“ : Papa Franjo predstavio djelo Safeta Zeca

29 Septembra
20:36 2014

isuszec2Sigurno će 27. septembar ostati upisan u svjetsku historiju kao dan kada je nakon četiri stoljeća upražnjeno mjesto u centralnoj rimskoj isusovačkoj crkvi, kapeli „Della Passione”, na 200 godina isusovačkog reda, popunjeno figurativnom kompozicijom „Skidanje Isusa s križa“ velikog bh. umjetnika Safeta Zeca.

Otvorena i izložba

Djelo visine tri i širine dva metra, koje je naš umjetnik u proteklom periodu stvarao u svom počiteljskom i venecijanskom ateljeu, predstavio je papa Franjo.

– Zapravo, sinoć (preksinoć, op. a.) upriličeno je samo ceremonijalno otkrivanje djela u prisustvu grupacije isusovaca iz cijelog svijeta. Sve je bilo podređeno obilježavanju 200. godišnjice njihovog reda. Teško mi je utiske prenijeti. Za mene je sve bilo završeno onog trenutka kada smo postavili sliku, a ostalo je kao i svaka druga izložba, to će trajati, ljudi će to gledati, ocjenjivati. Radujem se sutrašnjem danu (danas, op. a.) kada će biti oficijelno otvaranje i predstavljanje, a djelo će biti dostupno široj javnosti. Najavljena je i pres-konferencija na kojoj se, osim brojnih medija, očekuju i veliki historičari umjetnosti i likovni kritičari – kazao je Zec.

Ističe da su on i njegova porodica, supruga Ivanka, kćerka Hana i sin Gorčin, imali priliku upoznati se i razgovarati s Papom, kojem je poklonio jedno svoje djelo.

– U kratkom razgovoru u odvojenoj sali u okviru crkve Papa je kazao da je impresioniran djelom, koje ga čudno dira. U našem predstavljanju potcrtali smo da smo mi jedna porodica bosanska, a moja supruga je istakla da smo, zapravo, jedna ekumenska porodica koja je spojila religije koje dominiraju u BiH. Bio je lijep razgovor i lijepo je što u crkvi stoji djelo jednog Bosanca – dodao je Zec. Na programu je i izložba, a u centralnoj rimskoj isusovačkoj crkvi predstavljene su skice našeg umjetnika, na osnovu kojih je djelo „Skidanje Isusa s križa“ i nastalo.

Velika čast

– Izloženo je i nekoliko radova koji su prethodili ovome o čemu pričamo, jer figurativno slikarstvo za mene nije nova tema. Pokazao sam moje zagrljaje, ruke, te velike freske kada govorimo o ratu i stradanju u BiH. Prikazan je i film mog sina Gorčina, u kojem je publika, između ostalog, vidjela proces nastanka djela „Skidanje Isusa s križa“. Također, uz pomoć kćerke Hane priredili smo veoma zanimljiv katalog koji prati izložbu – istakao je Zec.

Djelo ”Skidanje Isusa s križa” Podsjetimo, do 17. stoljeća u centralnoj isusovačkoj crkvi stajala je slika „La Pieta” italijanskog renesansnog slikara Šipionea Pulconea de Gaeta (Scipione Pulzone), koja je trenutno u Metropoliten muzeju u Njujorku. Ovog puta, Vatikan je među vrhunskim italijanskim umjetnicima odabrao baš Safeta, Bosanca i Hercegovca, da za njih napravi veliko umjetničko djelo „Skidanje Isusa s križa“. Tim činom našem umjetniku odali su veliku čast, ali i ispunili dječački likovni san da pripada velikoj evropskoj četi figurativnog slikarstva, jer njegovi ideali bili su velike freske, veliki opusi mikelanđelovski i ticijanski.

– Spoznaja da su najveća umjetnička djela napravljena na području religije me vodila da se i sam isprobam. Vježbao sam se cijeli život u tom pogledu. To je bila moja sudbina – pojasnio je Safet.

Niko ne može bolje

U katalogu koji je pratio izložbu veoma impresivno o Safetu Zecu i njegovom djelu pisao je i poznati historičar umjetnosti Đandomeniko Romaneli (Giandomenico Romanelli).

– Proces skupljanja i kompletiranja nove freske bio je dug i naporan period. Prvo pitanje je bilo kako spojiti umjetničko djelo u drugo historijski potpuno drugačije. Drugi izazov je bio identificirati i pronaći umjetnika koji bi mogao i htio da prihvati da svoje djelo stavi iznad tradicionalnog djela i koji bi prošao stroge kriterije onih koji će da autoriziraju njegovo djelo. Čini se, da danas, nijedan drugi umjetnik, osim Safeta Zeca, nije podobniji da predloži temu „Polaganje Krista“.

Niko ne može bolje od njega uhvatiti moment s iskrenošću i emocionalnom uključenošću, gdje Kristova ljudskost postaje najslabija, nezaštićena, i postaje izabrana za finalni poraz, moment u kojem je napuštanje tijela prepušteno na milost i nemilost, ismijavanje i izrugivanje. Zec je preuzeo na sebe težinu te napuštenosti, noseći na ramenima neodrživu materijalnost božanskog – istakao je Romaneli.

(Kliker.info-Avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku