hamburger-icon

Kliker.info

Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a odložena za 21 sat: Kina traži konsenzus svih članica

Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a odložena za 21 sat: Kina traži konsenzus svih članica

07 Jula
18:55 2015

vijece5Zbog velikog neslaganja članica Vijeća sigurnosti UN-a oko teksta britanskog prijedloga rezolucije o Srebrenici, sjednica je prvobitno pomjerena za sat vremena. Međutim nakon zahtjeva Kine da se glasanje odloži dok se ne dođe do konsenzusa svih članica, sjednica je pomjerena i biće održana u 21 sat.Prema pisanju RTS-a, kinesko ministarstvo vanjskih poslova obavijestilo je Srbiju da je njihov stav da se glasanje o prijedlogu rezolucije o Srebrenici odloži dok se postigne konsenzus svih članica.

Kina smatra da predloženi tekst ne ide u prilog pomirenju u regionu i da o njemu nema saglasnosti ni svih naroda u BiH.

Sjednica je Vijeća sigurnosti je posvećena BiH, a na njoj bi trebalo da bude razmotren nacrt britanske rezolucije o Srebrenici, čiju je šestu verziju Britanija sinoć podnijela Vijeću sigurnosti UN-a.

Uprkos očekivanjima, Rusija nije podnijela svoju verziju rezolucije. U raspravi neće učestvovati BiH, a ni Srbija s obzirom na to da nijedna država nije članica Vijeća sigurnosti UN-a. Da bi rezolucija bila prihvaćena, potrebna je dvotrećinska većina, odnosno devet od 15 zemalja, uz uslov da nijedna od pet stalnih članica (SAD, Rusija, Kina, Francuska i Velika Britanija) ne stavi veto.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku