hamburger-icon

Kliker.info

Sjećanje na dan spasa i tuge : Obilježena godišnjica deblokade Mostara i pogibije komandanta Midhada Hujdura Hujke

Sjećanje na dan spasa i tuge : Obilježena godišnjica deblokade Mostara i pogibije komandanta Midhada Hujdura Hujke

30 Juna
15:57 2017

Organizacije proistekle iz Armije Republike BiH obilježile su danas u Mostaru dan deblokade istočnog dijela grada, te godišnjicu pogibije komandanta tadašnje mostarske 41. brigade slavne Armije RBiH, Mithada Hujdura Hujke, prenosi agencija Patria.

Program obilježavanja dana kada je iz potpunog okruženja snaga HVO-a i HV-a oslobođeno na desetine hiljada civila 1993. godine, počeo je u Podharemu, nakon čega je na Šehitlucima položeno cvijeće i odata počast poginulima.

U ime Koordinacije temeljnih boračkih udruženja Hercegovačko-neretvanskog kantona, velikom broju prisutnih obratio se Sead Salčin. On je kazao kako je pogibija komandanta Mithada Hujdura Hujke i njegovih saboraca 30. juna 1993. godine nukleus Šehitluka. Podsjetio je kako su Šehitluci u prošlosti određeni kao područje koje će opominjati „na potrebu opreza u našem životu na ovim prostorima“.

– I poslije 30. 6., Šehitluci su vratili svoju staru namjenu – rekao je Salčin.

On je kazao da se u tim teškim danima na smrt komandanta i njegovih saboraca reagovalo „pčelinjim instinktom“, te je za kratko vrijeme izabran novi komandant i nastavljeno je sa borbom „za život i smrt“.

Podsjetio je i na niz značajnih datuma i bitaka koji su uslijedili, uključujući i 15. juli 1993. godine, „dan naše potvrde i opstanka“, te da se uprkos i velikim gubicima opstalo.

Salčin je podsjetio i da na stolici hercega Stjepana, s koje je izricao presude prestupnicima, piše ‘Si kami varda’, odnosno “Ovaj kamen pamti čiji je bio, čiji je sada i čiji nikada neće biti”.

On je kazao i da se neće odgovarati na provokacije, poput onih od drugog dana Bajrama, te nedavno u južnoj zoni pjesmama “Ustani bane Jelačiću” i slično.

– Mi smo 1993. godine kazali šta je: sačuvali smo grad i za prijatelje i za neprijatelje, ovaj jedinstveni i zajednički grad Mostar, onakav kakav je u našim srcima – rekao je Salčin, pozivajući na dostojanstvo.

Prisutnima se obratio i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar, Suljo ef. Cikotić, nakon čega su brojne delegacije položile cvijeće i proučile Fatihu za poginule.

Program je nastavljen u Sjevernom logoru, na mjestu pogibije komandanta i saboraca, a za poslijepodnevne sate predviđena je posjeta spomen-ploči u Marića mahali, zatim polaganje cvijeća na šehidskim turbetima u Vrapčićima i Potocima, dok će centralna manifestacija obilježavanja 30. juna biti upriličena na sportskom igralištu Osnovne škole Bijelo Polje.

Specijalni gosti manifestacije u Potocima-Bijelo Polje su armijski general Atif Dudaković, te ministar za boračka pitanja FBiH Salko Bukvarević, najavili su organizatori.

*Kliker.info/NAP(

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku