hamburger-icon

Kliker.info

Simbol mržnje : Bosanci i Hercegovci u SAD-u pokrenuli peticiju za uklanjanje spomenika Draži Mihailoviću u Chicagu

Simbol mržnje : Bosanci i Hercegovci u SAD-u pokrenuli peticiju za uklanjanje spomenika Draži Mihailoviću u Chicagu

04 Septembra
18:07 2017

Više od 6.000 Bosanaca i Hercegovaca koji žive u Americi pokrenuli su na društvenim mrežama peticiju za uklanjanje spomenika Dragoljubu Draži Mihailoviću, osuđenemom ratnom zločincu,  generalu i komandantu četničkog pokreta za vrijeme Drugog svjetskog rata, prenosi INS.

Potpisnici peticije, kao američki građani, traže podršku uklanjanju spomnika u Libertyvilleu (IL)jer je on „simbol mržnje, etničkog čišćenja i genocida”.

Pozvali su predstavnike američkih lokalnih vlasti, ali i veiših razina, da im pomognu za hitno uklanjanje spomenika koji, kako ističu, podsjeća i na nedavnu agresiju na BiH, te podsjećaju i na činjenice koje je utvrdio i Međunarodni sud pravde (ICTY).

Libertyville, zajednica sa 22.000 ljudi, nalazi se 60-tak kilometara od Chicaga i desetak kilometara zapadno od jezera Michigan.

Spomenik je podignut 2009. godine, što uznemirava građane porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Navode da taj spomenik ne održava američke vrijednsti jer SAD „nikada nikada neće i nikada biti zemlja koja podstiče ili slavi mržnju, fašizam i nacizam“.

(Kliker.info-INS)

Podijeli

2 0 komentara

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku