hamburger-icon

Kliker.info

Šibenik : Nakon povratka iz Španije utvrđeno da je 31 maturant zarašem svinjskom gripom

Šibenik : Nakon povratka iz Španije utvrđeno da je 31 maturant zarašem svinjskom gripom

19 Jula
15:42 2009

Od 140 šibenskih srednjoškolaca koji su se vratili s maturalca u Španjolskoj, 31 učenik je zatražio liječničku pomoć zbog simptoma klasične gripe. Jedan je zadržan u bolnici. Nakon što su liječnici pregledali učenike, jedan je maturant zadržan u izolaciji na Infektivnom odjelu šibenske Opće bolnice. Drugi učenici koji imaju lakše simptome, pušteni su na kućnu njegu. Još se čekaju rezultati dijagnostičke obrade, kako bi se utvrdilo je li riječ o svinjskoj gripi na koju se sumnja.

 U petak i u subotu s maturalnog putovanja u Šibenik se vratilo ukupno 140 srednjoškolaca. U svakom od tri autobusa ima zaraženih učenika. Epidemiolozi su u subotu oko 13 sati na Dalmatini presreli jedan od tih autobusa i stavili ga u izolaciju. Na izdvojenom mjestu liječnici su pregledavali učenike, te su oni, za koje su sumnjalo da su zaraženi, odvedeni na Infektivni odjel šibenske Opće bolnice. Šibenski maturanti su u Barceloni proveli pet dana, a u Madridu tri. U oba grada bili su smješteni u hotelima lanca Novotel.

 Inače, zbog sumnje na gripu tipa A(H1N1) u šibensku bolnicu javila se 31 osoba s visokom temperaturom, glavoboljom i bolovima u mišićima te su im uzeti uzorci za analizu, priopćio je danas Stožer za praćenje pojavnosti nove gripe Ministarstva zdravstva. Sve osobe dobile su antivirusnu terapiju i osim jedne koja je hospitalizirana, otpuštene na kućnu njegu. Osobe koje su s njima bile u kontaktu zaštićene su terapijom. U Hrvatskoj je dosad potvrđeno 26 slučajeva oboljenja, od čega se većina smatra izliječenima. Stožer naglašava da je hrvatski zdravstveni sustav pripravan na pandemiju nove gripe te da je u stalnom kontaktu sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i Europskim centrom za kontrolu i prevenciju bolesti. (Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku