hamburger-icon

Kliker.info

Sevdah za Ćiru, majstora : Nije ga volio Mesćć, ne miriši ni Silajdžiću, ali za raju još nije ‘peder’

Sevdah za Ćiru, majstora : Nije ga volio Mesćć, ne miriši ni Silajdžiću, ali za raju još nije ‘peder’

14 Novembra
15:11 2009

Danas se neće dogoditi sudar svjetova u Dohi, gdje će se sastati rezervne postave Engleske i Brazila, danas planetarni reflektori neće biti usmjereni ni prema utakmicama Francuske i Republike Irske, Rusije i Slovenije ili Grčke i Ukrajine. Nogometne metropola svijeta bit će Lisabon, stadion “Luz”, a sve kamere fokusirat će samo jednog čovjeka, Ćiru Blaževića.Ni u njegovoj 75. godini života nije definitivno razjašnjeno je li genije ili šarlatan, trener svih trenera ili samo motivator, ni danas se ne zna koliko mu je točno godina, jer u svakoj putovnici piše drugi datum. Sumnje još tinjaju. Ali je točno da se sa 75 godina prije nekoliko dana vozio u novom Porscheu 305 na sat. Tako i živi, 300 na sat! O njemu je napisano nekoliko stotina tisuća članaka, bio je u glavnoj ulozi u stotinama spotova i dokumentaraca, on je čovjek o kojemu se sve zna a zapravo nikada nećemo doznati pravu istinu o njemu. Čak ni u oporuci. Ako ikada umre…

Ćiro noćas nije spavao                    Prođe li Portugal, Bosna će ga slaviti, Hercegovina će tugovati, a Republika Srpska bit će ravnodušna, jer se njihova reprezentacija već plasirala na svjetsko prvenstvo i za Bosnu navijaju samo kad igra protiv Turske. A Ćiro Blažević noćas nije spavao, jer pod jastukom drži papir na kojemu piše da igra protiv Carvalha i Deca, koji kruh zarađuju u Chelseaju, Nanija koji je član Manchester Uniteda, Pepea (Real, Madrid), Miguela (Valencia), itd. A ne zna da je to zapravo njegova prednost. Za portugalske milijunaše to je samo jedna od utakmica i neće biti uopće razočarani ako izgube, jer u njima odavno ne gori nacionalni naboj i neodlazak u južnu Afriku znači 50 dana odmora na Maldivima, Kukovim otocima ili nekoj sličnoj egzotičnoj destinaciji.Ipak, nakon Lisabona i Zenice, život Ćire Blaževića potpuno će se promijeniti. Bez obzira na ishod. Što će učiniti ako ne prođe?

– Na to uopće ne želim misliti, mislim samo kako ću pobijediti! Nemam nikakvih planova, znam samo da me čeka jedna od najvažnijih utakmica u karijeri. A kad dođete u stanovitu dob, u jesen života, želite završiti slavno. U prilici sam ući u povijest bosansko-hercegovačkog nogometa i ne smijem omanuti. Moram učiniti sve da i sreća bude na mojoj strani. Posao kojim se bavim je “atomska bomba”, i zbog najmanje pogreške sve leti u zrak. Znam samo da u Lisabonu moramo biti agresivni i lucidni…Ne sumnjam da će Ćiro uvježbati “pred špiglom” govor nakon kojega će bosanski igrači istrčati “s handžarom u zubima”. Nadam se da mu je horoskop dobar, zvijezde su mu uvijek bile sklone. Kao i političari.Nekidan je mađarski konzul dva sata čekao pred kabinetom Milorada Dodika u Banjaluci, dok je “vožd” ćaskao s Ćirom o “fudbalu”. Ali, jedan drugi predsjednik, Stipe Mesić, nikada ga nije želio u svojoj blizini. Štoviše, iako se deklarirao kao dinamovac, rekao je da na Maksimir neće dolaziti dok tamo gospodari Ćiro Blažević. A prije nekoliko dana provaljeno je da je predsjednik Mesić u Haagu, govoreći o grijesima pokojnog Franje Tuđmana, rekao da je “sastavljao i nogometnu reprezentaciju”. Dovoljno da Ćiro skoči “na luster”.

Franjo Tuđman nema mane                       – Laž je ružna riječ i nikada je ne upotrebljavam. No, ta Mesićeva tvrdnja je ortodoksna neistina, jer bi morao znati da se Franjo Tuđman, sa svim svojim kvalitetama, a mane ne poznam, niti jednom svom ministru, ma koliki “papak” bio, nije miješao u posao. A kamoli meni u sastavljanje nogometne reprezentacije. Ogorčeni Ćiro će svoju obranu poduprijeti s nekoliko primjera.- Da je Franjo Tuđman bilo što naredio, ja bih to za svog poglavara i napravio. Probao mi je narediti da oprostim Igoru Cvitanoviću, a ja sam ga, ipak, istjerao iz reprezentacije. Pred utakmicu s Ukrajinom, koja je bila “biti ili ne biti”, što mogu posvedočiti doktor Velimir Šimunić i Suad Rizvanbegović, sugerirao mi je da igra Vlaović, a ne Bokšić. Rekao sam – predsjedniče, bit će kako vi kažete. Novinarima sam izdiktirao postavu s Vlaovićem i kada smo došli u Kijev, pozvao sam Bokšića na razgovor. Prije nego će sjesti, rekao je: “Znam, šefe, rezerva sam…” Sine, ti rezerva, pa ti si mi najjači adut. I sam je pobijedio Ukrajinu. Nitko me nije mogao sputati, pa ni Franjo Tuđman. Istina, dopuštao bi si pravo – “da vidim formaciju”. I ja iz zafrkancije kažem – branit će Mrmić. On bi bijesno bacio karte, a ja kažem: “Predsjedniče, šalio sam se, brani Ladić!” A ti, Mesiću, jedanput ćeš odgovarati hrvatskom narodu za sve laži koje si izgovorio o našem poglavaru, koji nam je dao državu…

Pod sretnom zvijezdom                    Kao što ga nije volio Stipe Mesić, tako ga danas baš ne “miriši” ni Haris Silajdžić, a u zapadnoj Hercegovini još se ne može čuti “Ćiro pederu”. Na Baščaršiji samo “Ćiro majstore”, no, ni tamo mu ne bi oprostili kada bi nakon svega otišao u srpsku Banjaluku i postao trener Borca. Iako ima i atraktivnijih solucija.Zovu ga u Šangaj, u najjači kineski klub, za milijun eura godišnje, a i Maroko ga zove za izbornika. U 75. godini ima više ponuda nego svi hrvatski treneri zajedno. Borbeni duh mu nije splasnuo, mediji su kod njega uvijek sjedili “na čelu stola”, duhovit je do neba i ako je netko svjetski nogometni fenomen, onda je to Ćiro Blažević.Iako ovaj tekst pišem u petak, trinaestog, nadam se da je u zvijezdama zapisano da je Ćiro Blažević rođen pod sretnom zvijezdom i da će se danas u Lisabonu pjevati “sevdah” – Oh happy day!   (Kliker.info- Jutarnji list)

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku