hamburger-icon

Kliker.info

Šesti Kongres Stranke demokratske akcije : 703 delegata odlučuju o novom predsjedniku.Izetbegović, Mehmedović i Ajanović kandidati !

Šesti Kongres Stranke demokratske akcije : 703 delegata odlučuju o novom predsjedniku.Izetbegović, Mehmedović i Ajanović kandidati !

26 Maja
15:53 2015

trka333Irfan Ajanović, Bakir Izetbegović i Šemsudin Mehmedović, kandidati za predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA), danas su iznijeli svoje programe uoči glasanja delegata koji će izabrati novog lidera stranke na 6. Kongresu u Sarajevu.Irfan Ajanović je istakao kako njegovo iznošenje neće biti standardno već manje formalno i službeno.

“Glavni odbor SDA me kandidirao za mjesto predsjednika učinivši mi posebnu čast. Treba uložiti snagu, ali i ako treba, podnijeti žrtvu da se politike SDA provedu u djelo. Moramo to svi uraditi jedinstveno, jer je u jedinstvu naša snaga”, istakao je Ajanović.

Alijine poruke

Prema njegovim riječima, sjećanja na poruke prvog predsjednika SDA Alije Izetbegovića trebaju biti stalno prisutna unutar SAD.

“Zato svoje obraćanje završavam jednom od njegovih poruka: Velikim Bogom se kunemo da nikome pognuti glavu nećemo, da nikome robovi biti nećemo”, poručio je Ajanović dodajući kako će, bez obzira na ishod glasanja, doslijedno slijediti usvojene dokumente stranke i zalagati se za jedinstvo.

Jedan od kandidata za predsjednika Bakir Izetbegović je rekao da je SDA izborila nezavisnost zemlje, izborila borbu protiv nadmoćnog agresora, bila pokretačka snaga reformi i organizator brige za stotine nezaposlenih.

“SDA nikada neće imati šefa stranke, izabrat će predsjednika stranke, prvog među jednakim, koji će služiti predano poput prethodnika. Ukoliko budem izabran učinit ću sve da to povjerenje opravdam. U vrijeme odlaska Tihića (Sulejman Tihić, predsjednik stranke koji je preminuo) sa političke scene, trudili smo se da unutar stranke sarađujemo stavljajući sukobe po strani”, kazao je Izetbegović.

SDA je tokom prošlogodišnjih izbora vratila izborni rezultat koji zaslužuje, istakao je Izetbegović, dodajući kako je negativna propaganda pokušala postići nemoguće i okriviti SDA za loše stanje u BiH.

“SDA je evoluirala godinama prilagođavajući se vremenu, ali je putanja stranke ostala ista. Na poleđini pristupnice sa prvog Kongresa postoje osnovna načela koja su ostala ista i danas kao i prije 25 godina. Duh stranke je ostao isti”, rekao je Izetbegović.

Kako je kazao, veliki problam u BiH predstavlja omladina koja sve više pribjegava odlasku iz domovine u potrazi za boljim životom.

Podržati omladinu

“Zato se naši programi moraju usmjeriti na podršku omladine, na kreiranje novih mladih mjesta. Dio mladih moramo stimulisati na povratak na selo. Moramo podići generaciju obrazovanih mladih muškaraca i žena koji znaju šta žele i šta ne žele”, istakao je Izetbegović.

Također je naglasio kako pojava ekstremizma u vjerskom smislu u BiH nije izraz spontanog procesa već izraz organizovanog djelovanja.

“Nasilja u ime vjere su najveća opasnost za vjeru i mi ćemo na njih znati odgovoriti. Bošnjaci i Srbi stotinama godina žive zajedno i tako će biti i u budućnosti”, dodajući kako izjave Jovanovića i Vučića koje dolaze iz Srbije pokazuju kako se samo zajednički može napredovati u zemljama regiona.

Govoreći o tome, Izetbegović je također istakao kako se ne mogu zanemariti napadi kroz koje prolaze povratnici u Republici Srpskoj kao ni nedavno rehabilitovanje predvodnika četničkog pokreta Dragoljuba Draže Mihailovića koje je izvršio srbijanski sud.

“Niko kao SDA i Bošnjaci nije spreman da sve ono što je ova generacija krvlju izborila, brani i odbrani svim sredstvima”, zaključio je Izetbegović.

Treći kandidat za predsjednika SDA, Šemsudin Mehmedović je, predstavljajući svoj program, kazao kako on ima moto “mijenjajmo sebe da bi promijenili SDA, sanjajmo bolju SDA”.

“Kao odani pripadnik stranke dijelio sam njenu sudbinu i izazove. Uvjeren sam da na ovakvom Kongresu moram osvrnuti na ono šta je SDA bila u prošlosti, šta je danas i šta treba biti sutra”, istakao je Mehmedović dodavši kako je stranka kroz godine prolazila kroz unutrašnje transformacije.

“Bez promjene unutar možemo lako postati bezlična skupina ljudi. Da li nam treba takva stranka? Početak novog puta treba početi restruktuiranjem i uvođenjem javnih kriterija. To je put koji nas treba voditi ka modernoj stranci. Potrebno je izmijeniti status kako se ne bi stvarao ambijent nedemokratičnosti”, naglasio je Mehmedović.

Pomiriti strukture

Govoreći o SDA, Mehmedović je kazao je kako su “strukture unutar SDA ponekad posvađane te kako ih treba ponovo pomiriti”.

Izborna komisija će nakon glasanja delegata saopćiti rezultate izbora za predsjednika stranke. Nakon toga uslijedit će izbor članova Glavnog odbora, zamjenika predsjednika Stranke, potpredsjednika, članova Suda časti SDA te Nadzornog odbora.

Šesti kongres SDA počeo je jutros u sarajevskoj dvorani Zetra na 25. godišnjicu osnivanja ove stranke.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku