hamburger-icon

Kliker.info

Šesta grana američke vojske : Osam milijardi dolara za “Svemirsku vojsku”

Šesta grana američke vojske : Osam milijardi dolara za “Svemirsku vojsku”

13 Augusta
05:18 2018

Američki potpredsjednik Mike Pence ove sedmice je  održao govor u Pentagonu, te još jednom potvrdio kako će vladajući, prema ideji Donalda Trumpa, nastaviti raditi na osnivanju šeste grane vojske – Svemirske vojske, odnosno Space Forcea.

“To je ideja čije vrijeme je došlo”, izjavio je Pence tom prilikom.

No, da bi se u planiranom razdoblju do 2020. godine Space Force zaista i osnovao, potrebno je ostvariti nekoliko preduvjeta. Prije svega, nužno je osigurati novčana sredstva za takav pothvat, za što Trumpova administracija sada od Kongresa traži 8 milijardi dolara koji bi se iz federalnog proračuna za pitanja svemirske sigurnosti izdvojili u narednih pet godina. Analitičari već smatraju kako ovaj iznos nije niti približno dovoljan za ostvarivanje ambicioznih planova “svemirskog ratovanja”. Dodatno, osnivanje nove grane Američke vojske morat će potvrditi i sam Kongres.

Nova vojna grana službeno nazvana Space Operations Force trebala bi biti sačinjena od elitnih vojnika i tehnologije specijaliziranih za ratovanje i obranu u domeni svemira. Za početak bi se “svemirski vojnici” vjerojatno bavili iskorištavanjem satelita u obrambene svrhe, a kasnije – tko zna čime. Kritičari ove ideje napominju kako se pitanjima svemira već bavi Ratno zrakoplovstvo, te da bi dolazilo do preklapanja u ovlastima, ali i dodatnog organizacijskog i administrativnog opterećenja zbog dupliciranja poslova i uloga.

PLANIRANI KORACI ZA POKRETANJE “SVEMIRSKE VOJSKE”

1. Osnivanje zapovjednog štaba ” U.S. Space Command” koji će kontrolirati Space Force, povezati je s ostatkom vojske, te razviti doktrine, taktike, tehnike i procedure za svemirsko ratovanje,

2. Osnovati korpus vojnih astronauta s visoko obučenim elitnim vojnicima

3. Pokrenuti Space Development Agency, agenciju zaduženu za istraživanje i razvoj tehnologije za svemirsko ratovanje

4. Osnovati birokratske strukture koje će odrediti jasne zadaće i odgovornosti svih uključenih u osnivanje Space Forcea unutar Ministarstva obrane.

(Kliker.info-Bug.hr)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku