hamburger-icon

Kliker.info

Sesija Igmanske inicijative : Zajedno ka EU, rješavanjem nesuglasica dijalogom

Sesija Igmanske inicijative : Zajedno ka EU, rješavanjem nesuglasica dijalogom

29 Maja
12:51 2010

U Sarajevu se u subotu održava 21. sesija Igmanske inicijative, regionalne koalicije nevladinih organizacija, na kojoj je glavna tema „Bilans odnosa u regiji -bilateralni odnosi i regionalna saradnja“. Sesiji prisustvuju i članovi bh. Predsjedništva Haris Silajdžić i Željko Komšić, hrvatski predsjednik Ivo Josipović, predsjednik Srbije Boris Tadić, te crnogorski predsjednik Filip Vujanović. Član Presjedništva BiH Nebojša Radmanović ne prisustvuje skupu zbog ranije preuzetih obaveza.Ovo je prvi susret lidera četiri države regije u Sarajevu, koji su predstavnici Igmanske inicijative ocijenili istorijskim događajem, jer je najavljeno potpisivanje zajedničke deklaracije čija je osnova unapređenje bilateralnih odnosa i saradnje Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

"Naš cilj jeste i da olakšamo izgradnju povjerenja i demokratskih vrijednosti, te da podstaknemo naše četiri zemlje, da što brže i kvalitetnije normalizujemo odnose između BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske", rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, obraćajući se u subotu učesnicima sesije Igmanske inicijative.Govoreći o aktuelnim pitanjima politike i ekonomije u regionu, on je dodao da je danas potreban i dijalog o svim otvorenim pitanjima, pogotovo o nedostatku povjerenja, kao glavnom kamenu spoticanja u regionu."Povjerenje je najbitniji faktor u našim odnosima", naglasio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.Izražavajući nadu u uspjeh humanističkih ideja koje karakterišu Igmansku inicijativu, on je rekao da se na ovim prostorima pokazalo da se "silom ništa ne može postići"."Sve to pokazuje da je jedino što nam ostaje – dijalog, a za to nam je potrebna koncentracija kvaliteta i nerazuđenost, te središte znanja i interakcije", poručio je Silajdžić i izrazio uvjerenje da će zajednička šansa, koju nudi koncept Igmanske inicijative, biti iskorištena u regionu na najbolji način.

Tadić potvrdio da ide u Srebrenicu             Predsjednik Srbije Boris Tadić ocijenio je na sesiji Igmanske inicijative da bi zaustavljanje politike proširenja Evropske unije prema zemljama Zapadnog Balkana bila neporavljiva greška sa tragičnim posljedicama kako za regiju, tako i za Uniju. Predlažem da sa ovog skupa pošaljemo jasan signal i poruku da naši evropski partneri ne smeju ni po koju cenu zaustaviti politiku proširenja. Ukoliko bi se to desilo, EU ne bi poštovala vlastite standarde i propise", rekao je Tadić u obraćanju. Srbijanski predsjednik ocijenio je da je situacija u regionu neuporedivo bolja nego prije dest godina kada je Igmanska inicijativa počinjala sa radom. On je poučio da sve države moraju neprekidno da doprinose politici pomirenja i povjerenja koja jedino može proizvesti atmosferu u kojoj je moguće graditi bolje odnose, kako bi se na kraju zajedno našli u EU."Mir nema alternetivu, sve što činimo kao politički lideri mora doprinositi politici mira, i nikada ne smemo dovesti u pitanje integritet naših zemalja", rekao je Tadić i naglasio da Srbija podržava evropsku integraciju svih zemalja zapadnog Balkana, teritorijalni integritet Hrvatske, Crne Gore i BiH, kao i ustavno uređenje BiH definisano Dejtonskim sporazumom.On je istakao da će Srbija nastaviti saradnju sa Haškim tribunalom što će, kako je naveo, suštinski doprinijeti politici pomirenja. Tadić je najavio da će prisisustvovati ovogodišnjoj komemoraciji u Srebrenici i odati poštu Bošnjacima koje su jula 1995. godine u tadašnjoj zaštićenoj zoni UN-a ubile snage bosanskih Srba.

 Pored poštivanja svojih žrtava, rekao je Tadić, nijedan politički lider ne smije zaboraviti ni nevine žrtve iz drugih naroda. Prema njegovim riječima, zemlje Zapadnog Balkana treba da vode politiku koja ih zbližava, a ne razdvaja. Predsjednik Srbije podržao je inicijativu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića za formiranje regionalnog akademsko-istraživačkog centara i ukazao na neophodnost nove politike razumijevanja i saradnje. Pravdajući svoje odsustvo ranije preuzetim obavezama, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović, uputio je pismo učesnicima 21. sesije Igmanske inicijative u kojem izražava izvinjenje što lično ne prisustvuje skupu ."Ideje Igmanske inicijative naišle su na podršku kod svih progresivnih snaga u regionu, jer su bile dobrovoljne, praktične i životno potrebne građanima BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske", ocijenio je Radmanović.Dobrodošlicu u Sarajevo i efikasan rad sesije Igmanske inicijative poželio je i gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, dok je šef Delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kurkulas u svom obraćanju naglasio da je "regionalna saradnja važan temelj, ne samo za BiH, nego i za region u cjelini, na putu ka evropskim integracijama".Kopredsjedavajući Igmanske inicijative iz sve četiri zemlje istakli su u svojim govorima značaj humanističkih ideja i zalaganje za zajednički i kompromisni pristup rješavanju svih otvorenih problema u regionu.  (Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku