hamburger-icon

Kliker.info

Sergej Kisljak u središtu “oluje” : Ko je ruski ambasador koji je uzdrmao Trumpov tim?

Sergej Kisljak u središtu “oluje” : Ko je ruski ambasador koji je uzdrmao Trumpov tim?

04 Marta
06:09 2017

Ambasador Rusije u Vašingtonu Sergej Kisljak našao se u središtu “oluje” u kojoj je ključni saradnik Donalda Trumpa ostao bez funkcije.Važi za ljubaznog čovjeka čiji je šarm uvod u odlučnost s kojom brani svoju zemlju na američkom tlu.

Tako Kisljaka (66) opisuje britanski “Guardian “, ističući da je ovaj “Putinov čovjek u Vashingtonu ” obično izvan žiže javnosti, ali se ovih dana našao u centru pažnje, kada su njegovi kontakti s Trumpovim bivšim savjetnikom za nacionalnu bezbjednost uzdrmali novu američku administraciju.

Kisljakovi razgovori sa doskorašnjim savjetnikom za nacionalnu bezbjednost Flynom primorali su tog Trumpovom bliskog saradnika da podnese ostavku 13. februara, dok su Kisljakova dva sastanka sa Jeffom Sessionsom  dovela do povlačenja ovog američkog javnog tužioca iz istrage o umješanosti Rusije u izbore u SAD.

Ovaj drugi po redu udarac za Donalda Trumpa uslijedio je baš u trenutku kada je relativno popravio utisak u javnosti nakon svog prvog govora u Kongresu, ocjenjuje londonski dnevnik.

“Kisljak je strateški ciljao baš one ljude za koje je Kremlj smatrao da bi mogli da budu ključni saveznici u novoj američkoj administraciji. Iznenađuje, međutim, stepen uspješnosti. Sessions je već drugi visoki član administracije za koga je otkriveno da se sretao sa Rusima i zatim pokušavao da to zataška”, kaže Alina Poljakova, zamjenica direktora Centra za Evroaziju   u Vashingtonu .

Kisljak je, inače, po struci inžinjer, ali je završio i Akademiju za spoljnu trgovinu u SSSR-u, nakon čega se pridružio Ministarstvu spoljnih poslova 1977. godine.

Prvi diplomatski zadatak u SAD obavljao je 1985-1989. godine, a fokus mu je bio – oblast kontrole naoružanja.

Bio je i ruski ambasador u NATO-u 1998. godine, a zatim zamjenik šefa ruske diplomatije od 2003. Na ambasadorsko mjesto u SAD došao je 2008. godine.

Neki američki mediji navode da je Kisljak zapravo glavni ruski regruter za “spavače” – špijune u SAD, što je Rusija nazvala “američkom paranojom”.

(Kliker.info-B92)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku