hamburger-icon

Kliker.info

Senat kontra Predstavničkom domu : Senatski odbor saglasan – Rusija se miješala da pomogne Trumpu !

Senat kontra Predstavničkom domu : Senatski odbor saglasan – Rusija se miješala da pomogne Trumpu !

17 Maja
06:48 2018

Odbor za obavještajne poslove američkog Senata saopštio je da je saglasan sa procjenom obavještajnih agencija da se Rusija miješala u predsjedničke izbore 2016. godine da bi pomogla Donaldu Trumpu, a naškodila kandidaturi njegovog demokratskog rivala Hillary Clinton.

Predsjedavajući odbora, republikanski senator Richard Burr , saopštio je u srijedu da je njegovo osoblje 14. mjeseci “razmatralo izvore, metode i analitički rad, i da nema razloga da se osporavaju zaključci obavještajne zajednice”.

Vodeći demokrata u odboru, senator Mark Warner  pozdravio je rad obavještajne zajednice i poručio da su “ruska nastojanja bila sveobuhvatna i sofisticirana i da ih je naložio sam Putin da bi pomogao Donaldu Trumpu, a naškodio Hilloary Clinton”.

Saopštenje senatskog odbora u suprotnosti je sa nalazima obavještajnog odbora Predstavničkog doma koji je prošlog mjeseca saopštio da obavještajne agencije “nisu koristile odgovarajuće analitičke metode” u procjeni namjera ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Članovi tog odbora saopštili su da su saglasni da je Putin želio da nanese štetu Clinton, ali da to ne znači da je želio da pomogne Trumpu.

Lideri senatskog odbora su poslije pretresa sa bivšim obavještajnim zvaničnicima, koji je bio zatvoren za javnost, saopštili i da nastavljaju istragu ruskog miješanja u američke izbore.

Rusija je više puta demantovala te optužbe.

Senatski odbor objavio transkripte o susretu u Trumpovoj kuli

Senatski odbor za pravosuđe objavio je više od 2.500 stranica transkripta u vezi sa sastankom održanim u junu 2016. između predstavnika Donalda Trumpa i grupe Rusa koji su obećali da će im dati kompromitujuće informacije o demokratskoj kandidatkinji Hillary Clinton.

Odbor koji predvode republikanci objavio je kolekciju svjedočenja, zabilješki i drugih informacija prikupljenih od osam osoba koje su prisustvovale spornom sastanku u Trumpovoj kuli u New Yorku .

Trumpov sin, Donald Mlađi i drugi Trumpovi saradnici očekivali su da će dobiti informacije koje bi inkriminisale Clinton. Taj sastanak sada istražuje specijalni tužilac Robert Mueller , koji vodi istragu o tome da li je Trumpov štab bio u dosluhu sa Rusijom da bi pobijedio na izborima 2016. i da li je predsjednik Trump ometao sprovođenje pravde.

Prema transkriptima, Trump Junior je odboru za pravosuđe prošle godine rekao da se ne sjeća da li je razgovarao o istrazi Rusije sa svojim ocem. On je takođe izjavio da ne misli da postoji bilo šta neprilično u vezi sa sastankom u Trumpovoj kuli.

Pored Trampa Mlađeg, tom sastanku su prisustvovali predsjednikov zet Jared Kushner , tadašnji menadžer kampanje Paul  Manafort i ruska pravnica Natalija Veselnickaja. Tu su takođe bili rusko-američki lobista Rinat Ahmetshin, koji je bio prevodilac Veselnickaje, Ike Kaveladze, biznismen iz bivše sovjetske republike Gruzije, i britanski publicista i muzički promoter Rob Goldston , koji je pomogao u organizaciji sastanka.

Transkripti, zasnovani na pisanim i usmenim svjedočenjima pred senatskim odborom takođe otkrivaju slijedeće:

Advokati Trumpa Juniora pokušali su da koordinišu izjave u javnosti poslije otkrića o kontroverznom sastanku. I prije nego što su mediji objavili da je sastank bio održan, prema transkriptima, advokat Trumpa Mlađeg, Alen Futerfas, počeo da kontaktira učesnike sastanka da bi se postarao da njihove izjave o susretu budu konzistentne.

Goldston, koji je Trumpu Junioru obećao da Veselnickaja može da pruži štetne informacije o Clinton, rekao je odboru da je iznio taj prijedlog pošto je dobio uvjeravanja da Veselnickaja ima “dobre veze” i da posjeduje “inkriminišući materijal.”

Šest mjeseci poslije sastanka, Goldston je predložio drugi sastanak sa Veselnickajom i Trumpovim timom. Goldston kaže da se obratio Trumpovom pomoćniku u ime ruskog milijardera Arasa Agalarova, koji ima lične veze sa ruskim predsjednikom Putinom. Drugi sastanak se nije odigrao.

Reagujući na najnovije transkripte, Trump Junior je objavio saopštenje u kojem navodi: “Javnost sada može da se vidi da sam u toku više od pet sati odgovorio na svako pitanje koje mi je postavljeno i da sam bio iskren i otvoren prema odboru.”

Senatski odbor nije ispitivao Veselnickaju ali je objavljen njen pisani odgovor na pismo koje joj je predsjedavajući komiteta Charles E. Grassley uputio prošle godine. Odbor takđe nije mogao da ispita Kushnera  i Manaforta, iako je objavio jednu stranicu bilješki koje je Manafort zapisao tokom sastanka.

ijkuća je priznala da je predsjednik učestvovao u pisanju prvog saopštenja nakon što su mediji objavili vijest o sastanku u Trumpovoj kuli sa ruskom pravnicom. U saopštenju je navedeno da je tema sastanka u većoj mjeri bio program usvajanja djece iz Rusije. Kasnije je međutim Trump Junior objavio emailove  koji pokazuju da je pristao na sastanak pošto su mu obećane informacije koje mogu da nanesu štetu Hillary Clinton.

Manafort se, nezavisno od ovoga, suočava sa više od deset optužbi u vezi sa njegovim lobiranjem u inostranstvu, uključujući zavjeru o pranju novca i izbjegavanju prijavljivanja poreza.

(Kliker.info-VoA)

Podijeli

Jedan komentar

  1. BOSANSKI SRBIN
    BOSANSKI SRBIN 24 Maja, 05:37

    PA AMERISTO JE KLINTONOVKA GRJESILA TOKOM KARIJERE JOJ SE OBILO O GLAVU.KA SE MJESA SVIMA U IZBORA,

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku