hamburger-icon

Kliker.info

Šemsudin Mehmedović : Promjene ne donose klimoglavci !

Šemsudin Mehmedović : Promjene ne donose klimoglavci !

26 Maja
19:59 2016

Šemso781Šemsudin Mehmedović, član SDA i poslanik u Parlamentu BiH, na svom Facebook profilu objavio je tekst u kojem se obratio građanima BiH, te se osvrnuo na aktuelnu politiku u BiH te dešavanja u Stranci demokratske akcije.

“Poštovani građani Bosne i Hercegovine!

Pred nama je kraj jedne godine vladavine, od 6. Kongresa SDA, koju možemo opisati kao godinu trijumfa pragmatičnog interesa očuvanja dosad preuzetog.

Nakon posljednjih opštih izbora i relativno brzo i uspješno sastavljene parlamentarne većine na nivou države koja je isključila predstavnike Dodikovog SNSD-a a ponudila neka nova lica i novu političko-kadrovsku slagalicu, uslijedile su stranačke konvencije i Kongresi koji su gotovo u svim slučajevima bili u funkciji potvrde dotadašnjih lidera i njihovih vizija.

Svjedoci ste i da je većina tih stranaka imala samo jednog kandidata za predsjednika bez obzira na njihovu veličinu i broj osvojenih mandata što je ozbiljan alarm za BH demokratiju uopšte.

Rijetki izuzetak u tom smislu je bila SDA u kojoj sam želio pokazati da veliki i presudno važni politički sistemi moraju imati prostor za drugačije mišljenje. Uvjeren sam da mogućnost različitog, slobodnog mišljenja bar u jednoj stranci garantuje slobodu mišljenja u cijeloj zemlji što jeste cilj svake demokratske i prosperitetne države.

Bojim se da je cijeli tok priprema Kongresa pa i sam Kongres SDA – dokazao da svi u Bosni i Hercegovini imamo razlog za bojazan za našu blisku budučnost.

Dakle, i pored svih drugih problema, a tu prije svega mislim na lošu kadrovsku politiku, izostanak slobode, nepravdu na svakom koraku, sveopštu korupciju, ekonomsku, socijalnu i etičku situaciju u našem društvu, protekla godina je jasno pokazala realizaciju vrlo opasnog procesa po našu pojedinačnu i zajedničku budućnost – ukidanje drugačijeg i slobodnog mišljenja. Pa čak i uz prijetnje javno izrečene upravo danas na svečanoj sjednici Gl. odbora SDA.

Čini se da su svi lideri u BiH impresionirani postavkom sistema koji je obnovom Hrvatskog narodnog saveza patentirao g. Dragan Čović – svi pod moje skute i neupitni autoritet je “lider”.

Gospodin Bakir Izetbegović neupitno ima identične ambicije i žalostan sam da je u taj proces uspio direktno i nepovratno uključiti i Islamsku zajednicu najprije njihovom javnim čestitanjem promjene koalicionog partnera SDA, a potom i okupljanjem 37 njima odgovarajućih probranih Bošnjaka za vrlo važnu i osjetljivu temu.

Među kolegama iz RS taj proces je nešto delikatniji jer Dodik ima vrlo grube i bezobzirne teze o izdaji RS-a prema onima koji mu se suprotstavljaju čak i kada njihovi rezultati poput kvote mesa i početka prodaje mliječnih proizvoda u EU imaju direktnu korist za stanovnike RS-a.

Nažalost, s druge strane jedinstvena reakcija političkih stranaka iz RS-a nakon presude Ustavnog suda BiH o potrebi sekularizacije RS-a dokazuje koliko je to još uvijek efikasna matrica.

Bojim se da možemo očekivati nastavak Dodikovog zatezanja do pucanja.

On pokušava da spriječi svoj politički nestanak i u tome više nema nimalo ni zadrške ni obzira. Osporavanja SIPA-e, Suda i Tužilaštva BiH, popisa stanovništva..itd je logičan nastavak te politike na koju danas lideri nemaju odgovor.

Izvjesno je da u tom postupku BiH, a posebno Bošnjaci pa time i SDA ne mogu računati na međunardonu reakciju zbog uspostavljene podjele unutar OHR-a, kao i potrebom za političkom stabilnošću, i smanjenja uticaja Rusije. Najpogubnije će biti ako BiH bude sredstvo za potkusurivanje interesa velikih sila.

Ipak i u takvim unutrašnjo-politčkim okolnostima imamo jasno pruženu ruku EU i izuzetno dobro napisan godišnji izvještaj koji je ruku na srce, uglavnom nezaslužen, ali o tome nema ko ni da se kritički osvrne, obzirom na ukupnu situaciju u medijskom prostoru, kao i zbog stanja sloboda u BiH.

Uvjeren sam da se ovakva prilika od EU ne smije ispustiti ali nam je potrebna puno mudrija i brža politike od ove sad.

Trenutnu politiku karakterizira opsesija ispunjenja malih ličnih i u najboljem slučaju porodičnih ambicija zbog kojih se sve ostalo žrtvuje.

Nova politika mora forsirati i voditi hitnu integraciju u NATO savez koji će potom ubrzati i evropske integracije a ne obrnuto, jer okolnosti u i oko Evrope i nama bliskog susjedstva traže taj redosljed.

Dakle prvo NATO, a potom EU, a ne EU a potom NATO.

SDA kao pobjednik izbora i motor ove vladajuće koalicije nema liderski kapacitet. Umjesto toga na sceni je serija sitnih ustupaka koji destruiraju politiku i ideju i pretvaraju je u dnevnu trgovinu.

Nisam siguran ima li SDA i njen sadašnji predsjednik toliko sitnih apoena za brojne usluge na koje je on primoran radi “mira u vlastitoj kući”, a i šire.

Pitanje je trenutka kada će se morati razmijeniti i neka velika novčanica – ništavna u odnosu na historiju i narod koji je toliko krvario da bi sačuvao BiH.

Posljednje hapšenje jednog od generala pobjedničkih Korpusa Armije BiH je bojim se samo početak tog procesa na koji opet ne postoji odgovor, ili je to ipak dio političke igre lidera koji imaju tajni “pakleni” dogovor, ili je to puka “zabava za narod”, ostaje da se vidi, ali cijenu plaćaju veliki sinovi naše domovine.

Dakle, kritičan sam prema protekloj godini vladavine lidera, i zabrinut za narednu.

Ono što nam preostaje je da se dosljedno, hrabro i transparentno borimo protiv guranja glave u pijesak, netalasanja i politike “praznih rijeći a koruptivnih djela” koja danas vladaju na političkoj sceni Bosne i Hercegovine.

Siguran sam da moji kritički istupi mogu i moraju ohrabriti upravo one – koji znaju govoriti slobodno i hrabro nadajući se da će nas u narednoj godini biti sve više.

Nema slobodnog i prosperitetnog društva sa “gazdama” naroda ili kako oni vole sebi podilaziti “liderima naroda”. Izlaz je u bogatstvu misli, osjećaja i pristupa kakva je i priroda Bosne i Hercegovine. Alternativa koja se danas provodi vodi otupljivanju pojednostavljenju i uniformisanju naroda radi u slučaju SDA čuvanja “kućnog mira” i ispunjenja ličnih ambicija.

Uvjeren sam da mi zaslužujemo i moramo više i bolje od toga i tome ću se još vise posvetiti., naročito mladoj populaciji, koja je kao i boračka sve nezadovoljnija. S razlogom, jer nepravda ubija!

Uz želje da se nećete bojati i zazirati od loših i nekreativnih političara koji brane svoje zamišljene pozicije i bogatstva želim Vam hrabrosti snage, strpljenja i zdravlja u narednoj mandatnoj godini, jer PROMJENE NE DONOSE KLIMOGLAVCI, I ONI KOJI SU POD SKUTAMA LIDERA, VEC UPRAVO ONI KOJI DRUGAČIJE MISLE., KRITIČARI-REVOLUCIONARNOG DUHA…”, napisao je Mehmedović.

(Kliker.info- N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku