hamburger-icon

Kliker.info

Šemsudin Mehmedović otvoreno o SDA: Ne znam kome je potrebno da od Amerike proizvodi neprijatelja Bošnjaka

Šemsudin Mehmedović otvoreno o SDA: Ne znam kome je potrebno da od Amerike proizvodi neprijatelja Bošnjaka

27 Maja
06:17 2023

Stranka demokratske akcije nakon gubitka izbora i izbacivanja iz vlasti suočava se i sa brojnim drugim problemima. Nezadovoljstvom članova, korupcijskim aferama, a sve su glasniji oni koji tvrde da je SDA zapravo talac porodice Izetbegović odnosno bračnog para Bakira i Sebije Izetbegović.

Nakon izlaska dugogodišnje članice SDA Alme Čolo iz ove stranke sve se češće govori o nužnosti promjene rukovodstva SDA, a posebno nakon hapšenja brojnih funkcionera SDA od kojih se stranka ne želi ograditi. Naprotiv, brani ih. Je li vrijeme da Bakir Izetbegović ode u političku penziju, koliku štetu je napravila Sebija Izetbegović, zašto neke strukture u SDA pokušavaju sukobiti Bošnjake sa Zapadom, zašto se kriminalci kriju iza etničkog i stranačkog pitamo jednog od osnivača SDA, poslanika u Predstavničkom domu BiH i izglednog kandidata za novog predsjednika SDA Šemsudina Mehmedovića.

BUKA: Alma Čolo je bila jedna od najviše poštovanih članica SDA. Ko je izgubio njenim izlaskom iz SDA. Stranka ili gospođa Čolo?

Ja to ne bih nazvao izlaskom iz SDA – to je istiskivanje kadrova koji ne žele prihvatiti „copy-paste“ način razmišljanja prema kojoj u SDA mogu napredaovati samo navijači sa tribina i koji „copy-paste“ misle kao jedan čovjek. To je i napravilo brojne afere, bilo davanje municije opoziciji za streljanje ugleda SDA. Ako svi misle kao jedan onda je to KP Kine ili sultanat bez demokratskog modela. Unutar SDA se razvila „cancel“ manija. Bojim se izglednog scenarija u kojem će se SDA podijeliti na „Alme Čole“ i one koji su se ogriješili o zakone.

Podržavam inicijative da se prije Kongresa SDA najavljenog za oktobar, trebaju provesti unutarstranački izbori na svim nivoima u SDA. Podsjećam, da je SDA pod rukovodstvom Alije Izetbegovića slično uradila nakon poraza na izborima 2000. godine, nakon čega su održani unutarstranački izbori na svim nivoima i izabrano novo rukovodstvo stranke. Smatram da bi bilo zamazivanje očiju javnosti i potpuno nekorektno da se ide u Kongres sa bazom koju je postavilo sadašnje rukovodstvo SDA te da bi takav Kongres mogao biti potpuni demokratski debakl i unaprijed režiran čin, što bi trebalo biti nedopustivo. U tom smislu potpuno podržavam i Edhema Bičakćića koji je sa pozicije osnivača SDA predložio istu inicijativu. Međutim, SDA treba ovoj zemlji kao politička kičma koja štiti državnost BiH.

BUKA: Kako komentarišete situaciju oko diploma gospođe Izetbegović, oduzimanje magisterija, profesure, otkaza na fakultetu?

Predsjednik je stavio političku metu na čelo svoje žene – ne znam zašto je to uradio. Ja nju lično poštujem i uvažavam, ali pogrešno je bilo misliti da je za javnost bitna referenca to što je neko nevjesta i supruga. Javnost je to percipirala kao nepotizam. Vjerovatno je imao na umu da joj izgradi uspješnu političku karijeru, ali to je bio početak niza pogrešnih poteza i negativne lančane reakcije. Upravo je Predsjedništvo SDA trebalo da predvidi kuda to može odvesti i kakve sve negativne konotacije od nepotizma pa nadalje može imati po stranku, a vidjeli smo gdje je odvelo.. Zato se SDA na Kongresu mora osloboditi pokušaja porodične privatizacije SDA. To je ključni zadatak budućeg Kongresa. Ako se to ne desi, onda razlika između nekih nedemokratskih modela i SDA neće biti. Ako smo u SDA podobni samo zato što klimamo glavama Prvom i što mu aplaudiramo, onda nismo ni potrebni. Hajdemo onda na tribine da navijamo, a u glavni odbor ćemo dovesti robote programirane da aplaudiraju i navijaju. Ja ne želim da budem navijač, sa svojim znanjem i iskustvom, želim da budem aktivni učesnik u upravljanju političkim procesima u BiH.

BUKA: Je li vrijeme da SDA dobije novog predsjednika, posebno nakon izbornog poraza?

Mislim da jest, ali očito u vrhu SDA još ne postoji shvatanje šta se zapravo dešava i kuda sve vodi – daću primjer. Upravo sada vidite nakon nekih hapšenja i presuda, da ne postoji niko ko će trezveno sagledati stvari i reći: ljudi, ovo je tek počelo i doći će mnogi na red. Znamo da je bilo niz slučajeva da se tužilaštvo zlouopotrebljava, podižu optužnice koje poslije padaju na suđenju – pa to se radi na sve strane 26 godina. Ali, mudri bi rekli: ako želimo zadržati dignitet, mi ćemo prvi savjetovati svoje ljude da se sklone i da ne iritiraju javnost. Vrh SDA ne shvata da je užasno pogrešna taktika braniti optužene modelom da neko progoni Bošnjake. Jer sad će nam i sitni lopovi po čaršijama govoriti da su žrtve antibošnjačke politike, a onda će Dodik i Čović uzeti taj model i govoriti isto – i to je ona tačka gdje je SDA procijenjena kao prilika za izgovor Čoviću i Dodiku.

BUKA: Ko je stvarni predsjednik SDA: Bakir ili Sebija?

To je pogrešno pitanje. Pravo je pitanje zašto je Predsjedništvo SDA dozvolilo da to pitanje bude postavljeno i iskorišteno protiv stranke. Politika je da to predvidite, a politička greška zbog koje se podnosi ostavka ako ne predvidite. Ovo što govorim nije personalno upućeno ni protiv Bakira ni protiv Sebije. Ne gledam stvari navijački ni u tom konekstu i imam normalan odnos sa njima, oboje ih uvažavam – ali gledam stvari kao političke modele koji se isporučuju i kao poruke koje se šalju narodu i javnosti i medjunarodnoj zajednici jer ovdje se ne radi o nama pojedincima već o državi. Onaj ko piše politički scenarij i ko ga odobrava, mora predvidjeti reakcije i publike i kritike i u zemlji i u inostranstvu. Zahvaljujući politici „copy paste„ razmišljanja, Predsjedništvo i svi u stranci su ćutali i klimali glavom, nisu predvidjeli posljedice i moguće razvoje događaja. Zato Predsjedništvo snosi najveću odgovornost, a ne predsjednik sam. Izostao je normalan demokratski unutarnji dijalog u rukovodstvu SDA. I šta se sad dešava: Neko će morati objasniti da je „nevjesta Alije“ važna referenaca za bošnjački narod, a nije jer to nije model demokratskog već autokratskog društva. Ako počenemo postavljati nevjeste onda znamo da to radimo da bi instalirali istočne a ne prozapadne i demokratske modele. Evo sad imamo rezultat tog plana – SDA je brutalno pometena sa scene, a mi Amerikancima prijetimo i objašnjavamo im šta je demokratija.

BUKA: Jeste li Vi pretendent na poziciju predsjednika stranke? Vaš kolega Softić kaže da pojačavate kampanju. Zašto Vi trebate preuzeti SDA?

Rekao sam već nekoliko puta da ovisi od članstva jer u SDA se bira predsjednik na osnovu prijedloga iz baze i naravno da ja imam jasnu viziju kako bih vodio SDA i kojem pravcu. Ja želim pokazati šta je iskrena bosansko-hercegovačka politika koja će ujediniti sve faktore kako bi napokon imali stabilnu državu. I naravno, kao jedan od osnivača SDA, borim se protiv modela kojim se poziva da bi se pretvorila SDA u jednoumlje saveza komunista koji je zatvarao Mlade muslimane. Islamska zajednica nije protiv Amerike i Zapada, a pošto je Bičakčić iz kruga Mladih muslimana koji su robovali sa Alijom onda znači da su i Mladi muslimani za zapadnu opciju. Ne znam kome je potrebno da od Amerike proizvodi neprijatelja Bošnjaka. Nije li to cilj Srbije i Hrvatske da Bosanski građani ostanu sami, bez podrške zapada, time bi ostvarili svoje agresorske ciljeve prema BiH.

BUKA: Uz SDA se često vežu afere. Ambasada SAD- u BiH kaže kako SDA sabotira borbu protiv korupcije, hapse se sadašnji i bivši SDA funkcioneri. Smatrate li i Vi da u SDA ima mnogo onih koji zloupotrebljavaju svoju poziciju?

Da sam na čelu SDA hladno bih i trezveno vodio normalan dijalog sa američkim ambasadorom bez obzira na sve. To je interes BiH. Očito da postoji scenarij da se Bakir povuče ili da ga se lukavo natjera da se „dodikuzuje“, a on prihvata svjesno i prebrzo tu ulogu ne shvatajući posljedice. Rahmetli Alija je 2000. našao model za častan izlaz i on bi trebao isto časno izaći bez da nas sve uvuče u sukob u kojem će svi i narod i sljedbenici platiti ogromnu štetu, a na scenariju Sarajeva je to već evidentno. Mislim da u bazi, u opštinskim i kantonalnim odborima SDA nisu svjesni šta se dešava: sadašnji vrh stranke nas vodi u rat sa zapadom i sukob sa Amerikom. I Alija se morao povući nakon pisanja New York Timesa i uradio je to mudro, nije nas uveo u sukob sa Amerikom i Zapadom, nije čupao uši američkom ambasadoru niti vodio kampanju protiv njega. Mi moramo imati uravnotežene odnose sa svima, jer mi smo mala zemlja, ali evropska zemlja i to uvijek moramo imati na umu.. Ovo je prijelomni trenutak koji ne SDA već Bošnjaci, pa i Bosanski građani u cjelini, mogu skupo platiti ako se ne zaustavi, a najprofitablnije će naplatiti Srbija i Hrvatska. Kad se Alija mudro povukao, pali su Milošević i Tuđmanov režim. Bakiru su podmetnuli model Dodika koji se sukobljava 15 godina sa zapadom i Amerikom, a Bošnjacima to neće biti tolerisano iz jednostavnog razloga: Ako nismo sa Amerikom, onda se vrlo dobro zna s kim smo. Bakir misli i vjeruje naivno da može biti Dodik Dva. A to je propast za SDA – samo su nas čekali da upadnemo u tu zamku, instaliramo bošnjačku verziju Dodika i sami završimo posao za Veliku Srbiju i Veliku Hrvatsku.

BUKA: U javnosti se nekako čini da je SDA dosta gubila braneći ljude koji napadaju novinare, ljude koji su na optuženičkim klupama… Je li to pametno i smatrate li da bi za SDA bilo pametnije da je isključila takve ljude iz stranke?

To je isporučivanje modela Čoviću i Dodiku. Kad na red dođu Čovićev i Dodikov kriminal, onda će oni kopirati to. I to je ono što amerikanci žele presjeći ovdje. Mislim da brojni članovi SDA sad sami prave spiskova grešaka svog vrha i vraćaju film da zapravo shvate šta se desilo – vrh SDA im je klimajući glavom, stavio na čelo mete i okrenuo ih protiv Amerike. Pa neka izvole – koliko se iz dijela SDA radikalizira odnos prema Americi i Zapadu, svijet bi nas uskoro mogao gledati kao talibane kojim će Amerika prepustiti fildžan enklavu iz koje će se Amerikanci i Zapad povući da bi Srbiji i Hrvatskoj prepustili da rješe pitanje islamskog radikalizma i antiameričkog talibanizma. Ako dio SDA bude vukao poteze kao talibanski Mr. Bean, onda je sve moguće. U svakom slučaju, Vučić i Plenković nisu mogli zamisliti bolji scenarij od onog kojim se SDA antiamerikanizira. To Alija Izetbegović nebi nikad prihvatio!

BUKA: Na Balkanu je praksa da kada neka stranka ode sa vlasti onda njeni simpatizeri i članovi prelaze u stranke na vlasti. Prijeti li SDA osipanje članstva?

Normalno je za svaku stranku da ima burne odlaske iz stranke i pompezne dolaske u stranku. Ali sada ne prijeti osipanje: SDA u sada prijeti masovni bijeg od antizapadne i antiameričke politike a dio članstva doživljava kao da ih se želi isporučiti kao antizapadno nastrojene. Ljudi će bježati zbog toga što im se političku metu stavlja na čelo označavajući ih kao neprijatelje Zapada i Amerike. Oni naivni će vjerovati da se to radi iz patriotizma i političkog amaterizma i loših procjena. Ja mislim da je neko krenuo da zauvijek zatvori SDA i da je s političke pozornice odvede kao korupcijsku kriminalnu organizaciju, a onda će meĐunarodna zajednica, kad se završi sa stotine i stotine uhapšenih za korupciju meĐu Bošnjacima, ukloniti sve prigovore kad krene na HDZ – SNSD-SDS: Mislim da je ovo kraj 10 godina vladavine jednog modela i mi moramo biti spremni da TRANSFORMIRAMO SDA U MODERNU EVROPSKU PARTIJU. Partiju koja će biti prihvatljiva za sve: mlade, žene, sve koji BiH doživljavaju svojom domovinom. Želja i moj san je da pogotovo mladi doživljavaju kao cool opciju današnjice.

BUKA: Kada se u Parlamentu FBiH birala predsjednica FBiH zastupnici SDA i DF-a su kazali da neće glasati za Lidiju Bradaru zbog njenog prisustva na dočeku ratnog zločinca Darija Kordića u Busovači. Međutim, Marinko Čavara je 2015. godine izabran glasovima SDA i DF-a, a bio je prisutan na istom dočeku kao i Bradara. Je li to za Vas, gospodine Mehmedoviću, licemjerno?

To je način i model vođenja SDA u posljednjih desetak godina. Govorilo se da hoćemo Bošnjake da vodimo u euroatlanstke organizacije, a kupovale su se karte za istok i to je skupo koštalo. To su potezi koje je vrh SDA vukao nudeći političku prednost i političke izgovore za ponašanje Dodiku i Čoviću, i sad je to došlo na naplatu. Bojim se opasnog scenarija i pobune Bošnjaka i članova SDA: SDA nije na vlasti, nema kompanije ni EP BiH i Telekom ni javna preduzeća, a uvlači bazu u sukob sa zapadom i gura Trojku da bude partner Amerike i Zapada, što je velika greška. Neka se neko upita zašto SDA tako otvoreno daje prednost Trojci i gura je na američku stranu? Kad se iz Sarajeva pređe na slučajeve korupcije i kriminala u ostalim dijelovima BiH, onda će početi panika a to bi se moglo desiti ako se ništa ne promijeni na Kongresu. Mislim da to mnogima nije jasno. Put za svrgavanje Dodika i Čovića vodi preko licemjerne politike kod Bošnjaka da se Dodiku i Čoviću daju politički izgovori za ono što rade, da se narodu obećava NATO, a pravi nesto drugo i grade istočni autokratski modeli sa obrisima dinastija, da bošnjaci prave model za građansku državu po svom ukusu – neće ići – građanska država je moguća samo ako je budu pravili i Bošnjaci i Srbi i Hrvati, tj. svi bosanski građani.

Slađan Tomić (Buka)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku