hamburger-icon

Kliker.info

Šemsudin Gegić: Domovino noćas sam te sanjao

Šemsudin Gegić: Domovino noćas sam te sanjao

02 Septembra
05:49 2020

Dan zeničko-dobojskog kantona obilježen je između ostalog i svečanom sjednicom skupštine  u Velikoj sali Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, na kojoj su zaslužnim pojedincima i kolektivima uručene nagrade i priznanja.

Plaketa  kantona  “Kulin ban” za umjetnost,   ove godine je dodijeljena režiseru i piscu Šemsudinu Gegiću rođenom u Zavidovićima,koji se zbog nemogućnosti da prisustvuje uručenju priznanja, poslanicima Skupštine obratio otvorenim pismom . 

Pismeno obraćanje  našeg i vašeg Shemsa ,  pod naslovom  ” Domovino noćas sam te sanjao “, prenosimo u cijelosti.

Poštovani/e!

Učinili ste mi veliku čast jednoglasnom Odlukom da mi se dodijeli ovogodišnje Javno priznanje Plaketa Zeničko – dobojskog kantona za umjetnost i Pozivom da u svojstvu gosta prisustvujem svečanom zasjedanju 25. Skupštine ZDK, kada bih ovo veliko Priznanje i primio!

Hvala svima koji su učestvovali u nominiranju mog imena i stvaralaštva, članovima Odbora za dodjelu javnih priznanja i vama poslanicima/zastupnicima u Skupštini ZDK-a!

Sretan sam!

Ja sam rođen u Zavidovićima, rano djetinjstvo sam proveo tamo, a život i karijera su me odveli diljem naše bivše i sadašnje domovine i Evrope. Sve to vrijeme sam se trudio, što rekao pjesnik, da mi «djetinjstvo ne bude samo prašina na cipelama», već mnogo više, sadržajnije i značajnije pa sam na desetine puta svojim književnim, radio-televizijskim i filmskim autorskim djelima, tematiziranim ljudskim sudbinama i društvom u cjelini ZDK-a, bio više prisutan u svijetu nego u mom širem zavičaju.

Sudbinski se dogodilo da moja profesionalna (pozorišna) karijera krene prije ravno 33 godine upravo iz ovog, tada Narodnog pozorišta Zenica – sada Bosanskog Narodnog pozorišta, kada smo premijerno izveli uprizorenu moju antologijsku dramu «Ruho».

Vi danas u istoj sali i na istoj sceni držite Svečanu sjednicu Skupštine ZDK i dodjeljujete Priznanja. Pa i meni.

Životni putevi nas vode i tamo kuda nam se, možda, i nije išlo, ali smo se morali pokrenuti u potrazi za poslom, obrazovanjem, liječenjem…

Ja sam u Italiji stvaralački prisutan već tri decenije, dobitnik sam nekoliko njihovih nagrada i priznanja, ali sam, traje treća godina, stalno ovdje u Milanu, gdje se u bolnici – Ospedale San Raffaele, liječim od raka pluća i limfnih žljezda.

I, evo razloga zašto je na ovom zasjedanju Skupštine ZDK i u ovom svečanom Činu, umjesto mene lično, prisutno ovo moje Pismo za koje se nadam da će biti javno pročitano.

Naime, pogoršanjem situacije sa korona virusom, Italija je donijela nove mjere kojima se, svima koji se vraćaju iz zemalja šire Regije, traži test i određuje izolacija od 14 dana, tako da ja, kao onkološki bolesnik, ne mogu putovati izvan Italije zbog toga što mi je za 11. septembar već zakazan termin vizite i primanja nove imunoterapije, a period od 14 dana povratničke izolacije, nakon 31.08., bi mi ugrozio već propisanu dinamiku liječenja.

Ono što vam, poštovani poslanici/zastupnici, nagrađeni i svi vi učesnici u radu ove svečane Skupštine Zeničko- dobojskog kantona, želim reći je – Nisam nikoga odredio da u moje ime preuzme Plaketu.

Nadam se i vjerujem da će se već krajem mjeseca septembra steći uvjeti pa ću moći doći u našu Zenicu i tim povodom prisustvovati zeničkoj promociji moje knjige «Ne daju mi oči da šutim», koja je nastajala tokom mog dvogodišnjeg liječenja od raka, i tada lično primiti ovo veoma mi značajno Priznanje koje ima fundament u Povelji Kulina bana i državnosti moje i naše domovine Bosne i Hercegovine.

U to ime, dobitnicima Plakete, građanima i svima vama čestitam 29. Avgust – Dan Zeničko-dobojskog kantona!

S poštovanjem,vaš

Šemsudin Gegić

U Milanu, 31. avgusta 2020.

 
(Kliker.info)
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku