hamburger-icon

Kliker.info

Selidba u Teksas : Njujorška tužiteljica želi rasformirati Državnu asocijaciju za naoružanje

Selidba u Teksas : Njujorška tužiteljica želi rasformirati Državnu asocijaciju za naoružanje

07 Augusta
07:41 2020

Njujorška državna tužiteljica predala je tužbu kako bi se rasformirala državna asocijacija za oružje NRA , navodeći kako viši čelnici ove neprofitne organizacije uzimaju milione dolara za ličnu korist i kupovinu šutnje i lojalnosti bivših uposlenika, prenosi agencija Reuters.

Tužbu je objavila tužiteljica Letitia James koja je navela kako su čelnici NRA plaćali porodična putovanja na Bahame, korištenje privatnih aviona i skupe obroke za tri godine u ukupnom iznosu od 64 miliona dolara, te su višak asocijacije kroz papirologiju pretvarali kao deficit.

James u saopćenju navodi kako su čelnici NRA „koristili milione i milione iz rezervi asocijacije za ličnu korist“, te da nisu poštivali vlastite interne politike Asocijacije, kao ni državne i federalne zakone.

U objavi tužbe, James je novinarima kazala kako je NRA „djelovala kao uzgajalište pohlepe, zloupotrebe i otvorene nezakonitosti“, te je dodala kako „niko nije iznad zakona“ – uključujući NRA.

Tužba i u Washingtonu

Istovremeno, državni tužitelj u Washingtonu D.C. predao je tužbu protiv NRA i njene fondacije, navodeći zloupotrebu fondova i nezakonitu potrošnju.

Njujorškom tužbom se James (Demokratska stranka) našla nasuprot najveće i najmoćnije organizacije kada je riječ o oružuju u Sjedinjenim Američkim Državama, te organizacije koja je blisko povezana sa Republikanskom strankom predsjednika Donalda Trumpa.

Tokom obraćanja novinarima, tužiteljica je negirala da je podrška prema Trumpu motiv tužbe protiv NRA.

„Utjecaj NRA je toliko moćan da je ova organizacija decenijama mimo kontrole, a njeni vodeći lideri skreću milione dolara u svoje džepove. Ova organizacija je puna prevare, zloupotrebe i zbog toga danas želimo rasformirati NRA jer nijedna organizacija nije iznad zakona“, istakla je ona, prenosi Reuters.

Selidba u Teksas

Trump je u četvrtak nakon objave tužbi savjetovao NRA-u da se preseli u Teksas.

Asocijacija NRA ima nacionalno sjedište u Fairfaxu (Virginia), oko 30 kilometara zapadno od Washingtona D.C. i registrirana je kao neprofitna organizacija u New Yorku gdje vodi većinu financijskih transakcija. Zato potpada pod njujorško zakonodavstvo.

Osim što želi ukinuti to udruženje koje postoji od 1871. godine, James želi povratiti milione dolara izgubljene imovine i spriječiti četvoricu čelnika NRA-a da budu članovi upravnih odbora bilo koje druge neprofitne organizacije u državi New York.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku