hamburger-icon

Kliker.info

Sekina istina : Neradnici me napadaju, po nalogu opozicije

Sekina istina : Neradnici me napadaju, po nalogu opozicije

01 Juna
16:31 2016

sekanaStanje u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) je teško. Svi moramo puno raditi da bismo spasili KCUS, čija dugovanja prelaze 100 miliona maraka, kazala je u intervjuu za  Avaz Sebija Izetbegović, direktorica najveće bolnice u BiH, navodeći ipak da je situacija puno bolja nego prije četiri mjeseca.

Čelnik Sindikata Suad Rožajac iznio je u medijima žestoke kritike na Vaš račun, tvrdi da uposlenicima “psujete majku, prijetite da će te im iščupati grkljan”… O čemu se radi?

– Oni koji govore protiv mene su ili dirigirani od opozicije ili imaju lični problem. Njih nije mnogo, oni su glasna manjina. Budalaštine koje su izrečene dolaze od osobe koja je i ranije imala sukobe sa šefom, mislim da je u toku sudski proces. Osim toga, predsjedniku Sindikata Suadu Rožajcuje istekao mandat na funkciju koju je obnašao. Na redovnom poslu se nije javio šefu za godišnji odmor, tako da je moguće da je i u otkazu.

Bilo bi bolje da je uposlenicima i članovima Sindikata podnio finansijski izvještaj ili objasnio šta je za njih učinio za 10.000 KM članarine mjesečno! Bivši direktor dao je Rožajcu plaću subspecijaliste, što on nije. On ima puno problema, pa ih pokušava prepisati nekome drugom. Predsjedništvo Sindikata se ograđuje od njegovih istupa.

Kako gledate na odlazak dr. Reufa Karabega, priče o ostavci dr. Semira Bešlije ili otkazima koji, kako se može čuti u javnosti, „pljušte na sve strane”…?

– Dr. Karabeg je podnio ostavku iz ličnih razloga. Nemam podatak da je dr. Bešlija podnio ostavku. On je imenovan na mjesto šefa. Naravno, svi će morati puno više pažnje posvetiti dijagnostici i liječenju pacijenata, a projekte za koje su vrlo dobro plaćeni neće raditi nauštrb pacijenata. To će raditi u slobodno vrijeme. Svi ljekari koju su otišli uradili su to iz ličnih razloga – neki otišli u inozemstvo, neki su  vlasnici privatnih klinika i ne mogu raditi tamo na štetu radnog vremena u KCUS-u. Nije lako raditi istinski od 8 do 16 sati pa odmoran nastaviti cijelo popodne privatno.

Vode se brojne polemike o stanju na KCUS-u, počevši od zatvaranja KUM-a na dva dana koji ne radi, pa do toga da se prvi put dešava da ova bolnica nema zavoja, lijekova… Možete li se osvrnuti na to?

– Dugovanja od oko 100 miliona smo zatekli, oprema neservisirana i nebaždarena, dosta skupih aparata van funkcije, apoteka bez analgina, apaurina i ostalih elementarnih potrepština. Primljeno je previše nepotrebnog kadra, a premalo medicinskog. Koeficijenti plaća su neravnopravno dijeljeni. Bilo je previše ljudi koji nisu ništa radili, a uzimali su visoke plaće. Samo ti neradnici i povlašteni su mogli dići glas protiv mog dolaska. Svi dobri radnici i uposlenici su sretni. Jer sad nema povlaštenih.

Teška je godina pred nama, ali još imamo šansu. Nedostatak lijekova i svega ostaloga je nešto što se dešava dosta dugo. To je rezultat loše politike nabavki ranijih menadžmenta. U prošloj godini, kad su već postojali ogromni gubici, naručeno je 35 kompjutera, 22 televizora i isto toliko nosača za televizore. Zar nije bilo preče kupiti lijekove i servisirati postojeću milionsku opremu?

U jednom od medija objavljeno je da to nije tako te da je pacijentica iz Viteza za pregled naručena u 2017. godini?

– Pacijenti su zadovoljni. Dobrom preraspodjelom uposlenih smanjili smo liste i vrijeme čekanja. Nema nepotrebnog lutanja, jer svi dobro međusobno sarađuju. Vraćamo ljubaznost u KCUS na svakom koraku. Pažnja i strpljenje prema bolesniku i njegovoj pratnji je prioritet. Pojedinačni problemi su mogući, KCUS je ogroman sistem.

Savjetnica primala plaću, a nije bila evidentirana

– U KCUS je zaposleno 3.719 ljudi. Od januara do decembra pošle godine primljeno je 163, ali čudnih zanimanja. Šef kabineta generalnog direktora završio je sociologiju i ima koeficijent plaće 5,4. Prilično nevjerovatno. U kabinetu generalnog direktora uposlenica je dobivala plaću, koristila mobilni telefon i troškove telefona, a nije bila evidentirana u kadrovskoj službi.

Sreli smo se, da kažem, s raznim čudima. Tri odjeljenja za transplantaciju, ali nijedan pacijent niti transplantacija za moja četiri mjeseca, svi se šalju u inozemstvo. Ja sam svaki vikend na poslu, barem dva sata. Borimo se daplatimo neophodne lijekove dobavljačima i popravimo opremu. Novi direktori i šefovi su puni pozitivne energije i čini mi se da su se odlično snašli. Sestre i tehničari su, također, vrlo aktivni i odlično prate promjene.

Smanjenje duga

– Na mjesto direktorice KCUS-a imenovana sam 8. januara. Na ovu funkciju imenovana sam nakon konkursa na koji sam uredno aplicirala. Obavljala sam skoro tri godine dužnost direktorice Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš”, koju sam zatekla u dugu od 1,5 miliona KM. Kad sam otišla, ostavila sam bolnicu u plusu od 1.700.000 KM, očišćenu, okrečenu, s ulazom za invalide, reorganiziranim odjelom Urgentne medicine i osam specijalista, uređenim i funkcionalnim ulazom u bolnicu i punom apotekom – navodi dr. Izetbegović.

(Kliker.info-Avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku