hamburger-icon

Kliker.info

Seid Memić Vajta : Pošteno sam zaradio svojih 326 KM penzije

Seid Memić Vajta : Pošteno sam zaradio svojih 326 KM penzije

30 Oktobra
06:30 2014

Vajta321Jedan od najpoznatijih Travničana Seid Memić Vajta iz svog doma u Hamburgu otputovat će naredne sedmice u Suboticu, gdje će biti upriličena “Kornelije Kovač – Večer nostalgije”. Zajedno s Biserom Veletanlić, Dejanom Cukićem, Dadom Topićem, Aleksandrom Kovač, Ivanom Bosiljčićem te Mirnom Radulović izvest će pjesme iz osebujnog Kovačevog muzičkog opusa.

200 pjesamaVajta ne nastupa često na ovim prostorima, a za udoban život dovoljno mu je, tvrdi, tek dvadesetak izlazaka pred publiku u godini.

– Bavim se muzikom, ali nisam hiperaktivan. Nakon Subotice, 25. i 29. novembra sam u Istri. Dvadesetak nastupa i to mi je dosta, od toga živim normalno. Može se fino zaraditi, ali ne zaboravite da sam „kuću gradio” četrdeset godina i to na dobrim temeljima i s dobrim neimarima. Radio sam s fantastičnim kompozitorima, producentima i muzičarima. Svirao s velikim orkestrima i malim bendovima. Snimio sam više od 200 pjesama i pobijedio na svim festivalima u bivšoj Jugoslaviji osim na Ilidžanskom festivalu – govori Vajta.

Kakvo nam je uređenje države tako nam je i društvo i kultura, nastavlja pjevač.

– Od rata naovamo smo u ćorsokak. Sve ima svoj odraz na kulturu, to znaju i ptice na grani . Zato sam odustao od intenzivnijeg rada, jer nema smisla. Mi imamo nekoliko izvođača, koji su izborili neki status i egzistenciju, a i stvoren je taj jedan pravac muzike, koji ne znam kako bih nazvao, ali živi samo kod nas, na prostoru takozvane regije – govori Vajta.

U Njemačkoj, koja je postala njegova adresa početkom devedesetih, sve je drugačije. Tamo, kaže, iskusni umjetnici egzistiraju i rade uz brojne olakšice, dok mladi dolaze s novim idejama koje prolaze do publike.

Slobodni umjetnik

– Njemačka k'o Njemačka, sve uređeno i sređeno. Tamo ništa nije umrlo i sve živi. A kod nas? To je posao za sociologe, a ni sociolozi, kao ni mnoga druga zanimanja, kod nas se ne pikaju – dodaje ovaj Travničanin.

Tvrdi da se nikada nije odvojio od svojih Bosanaca i Hercegovaca.

– Živim prizemno, znam kako moj komšiluk živi, tako da nemam ni volje raditi koncerte u BiH. Ne bih se dobro osjećao kada bih naplatio nekome 10 KM za kartu. Kad krenem na pijacu, vidim kakva je situacija. Ne osjećam se dobro kada sam okružen sirotinjom… I onda, kakva karijera. Imam je i ko će me stići, a i šta će mi. Penziju sam zaradio u BiH, kao slobodni umjetnik uplaćivao sam socijalno i penziono i 8. marta idem u penziju. Moja penzija iznosit će 326 KM, super – ističe Vajta.

5 muzičara 500 maraka

– Moram reći i da su sarajevski muzičari veoma skupi. Njihova proba košta 100 KM. Ma, hajde! Pet muzičara 500 maraka, bolje je da ih ne vidim. To su nerealne stvari, ima ih malo i drže monopol – tvrdi Vajta.

Angažirana muzika

Zajedno s Narcisom Vučinom, Irhanom Šehovićem i Denisom Efendićem Vajta radi na novim pjesmama koje će uskoro biti i objavljene.

– To je angažirana muzika, sviramo o današnjici onakvoj kakva je, bez ljubavi. Imam  ekipu koju ja nazivam „Strip Art Orcestra” – poručuje pjevač.

(Kliker.info-Avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku