hamburger-icon

Kliker.info

Šefik Džaferović na sesiji “Kruga 99” : Dodik probleme treba rješavati u Sarajevu

Šefik Džaferović na sesiji “Kruga 99” : Dodik probleme treba rješavati u Sarajevu

15 Jula
16:51 2018

Potpredsjednik SDA i kandidat na oktobarskim izborima za člana Predsjedništva BiH šefik Džaferović danas je  kazao da bi Milorad Dodik trebao političke nesuglasice i probleme rješavati u Sarajevu.Džaferović je bio uvodničar na današnjoj sesiji “Kruga 99”, a  kako javlja TV N1 kazao je da je demokratska i cjelovita BiH osnovni politički cilj.

“To je naš osnovni politički cilj. Svi imamo pravo da razmatramo na koji način doći do tog cilja. Smatram da za to trebamo biti država multietničkih i ekonomskih regiona, ali potrebna je saglasnost unutar BiH koje nažalost nema. Ovo je legitimna tema, i u skladu s Dejtonom za razliku od onih koji idu ka podjeli BiH. U okolnostima kada ne postoje uslovi da napravimo bolji sistem ostaje nam da poštujemo ono što danas imamo kao okvir u kojem se krećemo. Postoje mogućnosti u Dejtonu već sada uz pomoć kojih brže moramo ići ka ovom demokratskom cilju. EU i NATO nemaju alternative.

Mora postojati jedinstvo državotvornih političkih snaga oko vrijednosti minimalnih koje moramo zajedno da štitimo. A to je primjera radi dostignuti nivo reformi. Nažalost, u prošlosti a i danas te državotvorne snage su primjera radi donijele štetne zakone poput, Zakona o prebivalištu, o sukobu interesa, o javnim nabavkama. Danas ni na jednoj od državnih pravosudnih institucija u vrhu nema Bošnjaka. To nije put ka ravnopravnosti. Danas nam je potrebno znanje, upornost, vjerodostojna politika, svjedočimo populizmu”.

O sastanku Dodika i Vučića u Beogradu na kojem se, između ostalog, razgovaralo i o izjavama Nasera Orića.

“Ja ne znam sadržaj tih izjava i nezahvalno je da komentiram, ali referirat ću se na dvije stvari: glavni grad BiH je Sarajevo, gospodin Milorad Dodik je zvaničnik institucija u BiH na čelu je jednog od bh. entiteta i on prije svega sve probleme treba da rješava u glavnom gradu svoje države ovdje u Sarajevu. Što manje odlazaka izvan i što više dolazaka ovdje jer se ništa ne može riješiti kada je u pitanju BiH bez rješavanja ovdje u Sarajevu. Sve će se odluke donositi ovdje.

Druga stvar, svi treba da se pazimo i čuvamo od ovih jakih izjava, ja spadam onoj političkoj snazi koja želi da u jednoj mirnoj i konstruktivnoj, demokratskoj atmosferi izgrađuje modernu BiH i tako trebamo svi da se ponašamo. Što manje izjava poput tih koje su krenule od gospodina Bećkovića, i nikako ovih izjava koje smo čuli neki dan u kojima se prijeti ponovnim genocidom što je jedan anticivilizacijski sramotan postupak za svakoga”.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku