hamburger-icon

Kliker.info

Šef obavještajnih službi SAD Daniel Coats upozorava : “Moguć veliki i razarajući cyber napad na SAD”

Šef obavještajnih službi SAD Daniel Coats upozorava : “Moguć veliki i razarajući cyber napad na SAD”

15 Jula
07:32 2018

Šef obavještajnih službi SAD Daniel Coats upozorio je da je prijetnja od cyber napada na SAD sve veća i da se “ponovo pale crvene lampice”, skoro dvije decenije poslije napada 11. septembra 2001.

Rusija, Kina, Iran i Sjeverna Koreja na dnevnoj bazi napadaju računare u federalnim, državnim ili lokalnim vladinim agencijama, korporacijama i akademskim institucijama, rekao je direktor Nacionalne obavještajne agencije Daniel Coats.

Od te četiri zemlje, Rusija je najagresivniji faktor, rekao je on. On je govorio na Hudson Institutu pošto je Sekretarijat za pravosuđe objavio novu optužnicu protiv 12 Rusa koji su hakovali kompjutere demokrata i kandidatkinje Hillary Clinton i tako se miješali u američke predsjedničke izbore.

Coats je upozorio da je “sve veća opasnost od cyber napada stranih država koji može da razori kritičnu američku infrastrukturu”. Cyber napade je povezao sa “alarmirajućim aktivnostima” koje su američke obavještajne agencije detektovale prije napada Al Kaide, 11. septembra 2001.

“Pale se crvene lampice. Poslije dvije decenije kažem da se ponovo pale crvene lampice”, rekao je Coats.

On kaže da američka vlada još nije detektovala nove ruske napade na biračka mjesta i baze podataka birača poput onih prije izbora 2016.

“Ipak, jasno nam je da smo samo jedan klik udaljeni od slične situacije”, kaže Coats.

Istovremeno, pojedini akteri u Rusiji koji su se miješali u izbore, ponovo koriste lažne naloge na društvenim mrežama kako bi širili lažne informacije i podsticali političke podjele u SAD.

Coats je naveo pojedince povezane sa agencijom za istraživanje na internetu iz Sankt Peterburga, čiji su članovi već naznačeni u optužnici specijalnog tužioca Roberta Muellera.

Kina, kaže Coats, je primarno fokusirana na krađu vojnih i industrijskih tajni i ima mogućnosti koje Rusija nema. Ali, ponavlja da je cilj Moskve da uništi američke vrijednosti i demokratske institucije.

(Kliker.info-Glas Amerike)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku