hamburger-icon

Kliker.info

Sedam miliona za mog Mirsada : Zet Bakira Izetbegovića je glavni dobavljač cijevi za sarajevski Vodovod!

Sedam miliona za mog Mirsada : Zet Bakira Izetbegovića je glavni dobavljač cijevi za sarajevski Vodovod!

22 Septembra
04:29 2017

Firma Bihexo ima baš patriotsko ime. Onako kako i dolikuje porodičnom backgroundu Izetbegovića. Prema sudskom registru, vlasnik i osnivač firme je Mirsad Berberović, suprug Sabine Berberović rođene – Izetbegović. Sabina Berberović je, dakako, rođena sestra Bakira Izetbegovića i kada su Berberovići 2012. godine, sa ulogom od 2000 KM, osnivali firmu – logično je bilo da naziv mora biti patriotski – Bihexo. A onda ih je krenulo.

SEDAM MILIONA ZA MOG ZETA

Samo u mandatu SDA-ovog  “beznadležnog” kantonalnog premijera Elmedina Konakovića firma Izetbegovićevog zeta od Javnog preduzeća Vodovod i kanalizacija dobila je ugovore vrijedne 7,5 miliona maraka.

U periodu od 2015. godine do danas, ViK je raspisao pet tendera na osnovu kojih je izvršena nabavka „poliesterskih cijevi, spojnog materijala i ogranaka za priključke“. Svih pet tendera, vrijednosti između 250 i 500 hiljada maraka dobila je firma Bihexo.

Kada je u pitanju nabavka   „spojnica od nehrđajućeg čelika i spojnica za reparaturu cijevi” ViK je raspisao, također, pet tendera. Svih pet tendera opet je dobila firma Bihexo. Da se kompanija Bihexo specijalizirala za poslove u Vodovodu, dokazuje podatak da su, od ukupno 37 tendera, bili jedini ponuđači u čak 28 slučajeva. A u preostalih devet svi drugi ponuđači su diskvalifikovani.

Nabavljao je Bihexo, tako, i „daktilne fazonske komade sa spojnim i zaptivnim materijalom“  za 132 hiljade maraka, bili su dobavljači i vodovodnih armatura za mreže, materijala za priključke na vodovodnu mrežu … . Uglavnom, svaki kvar na vodovodnoj mreži u Sarajevu popravljan je materijalom čiji su oni dobavljači.

ILI REDUKCIJA ILI PREMIJER

Posljednji tender u ViK-u Bihexo je dobio 7. septembra ove godine, a vrijednost je 250 hiljada maraka. Samo u 2017. godini Bihexo je dobio poslove vrijedne 2,6 miliona maraka. A kvarovi i redukcije nikad nisu bile izraženije.

„Narednog ljeta ili neće biti redukcija ili neće biti premijera“, kazao je Elmedin Konaković nakon što je smijenio Nadzorni odbor ViK-a, čije je čelnike optužio za narad.

S obzirom na to da će Konaković, uobičajeno, odgovornost za sumnjivo dodjeljivanje javnih  poslova prebaciti na bivšu upravu ViK-a pronašli smo dodatne Bihexove ugovore sa javnim preduzećima iz premijerove kantonalne nadležnosi.

Samo u mandatu Elmedina Konakovića, Bihex je od Sarajevogasa dobio poslove vrijedne 623 hiljade maraka. Bili su glavni dobavljači koljena za cijevi. Kako to i dolikuje rodbini prvog koljena.

(Kliker.info-Zurnal)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku