hamburger-icon

Kliker.info

Sedam dana straha : Prijetnja financijskim Armagedonom

Sedam dana straha : Prijetnja financijskim Armagedonom

10 Oktobra
03:55 2013
U drugoj nedjelji blokade rada američke vlade i uz mogućnost da Sjedinjene Države sljedeće nedjelje ne podignu granicu zaduživanja, globalna ekonomija počinje da osjeća posljedice. Dok je Washington središte dešavanja, ili nedešavanja u krizi oko finansiranja američke vlade, zabrinutost zbog te krize osjeća se već širom planete. Jedan indikator finansijskih tržišta, poznat kao “indeks straha”, samo u ponedjeljak je skočio za 15%. Medjutim, dok su naslovi u medijima zlokobni, reporter Wall Street Journala iz Londona, Charles Forelle, zapaža da globalna tržišta nisu imala snažnu negativnu reakciju, kakvu su neki očekivali.Ako je apokalipsa na horizontu, finansijska tržišta je još ne vide., kaže Forelle iz Wall Street Journala.

 Vrijednost akcija na svjetskim tržištima jeste opala, ali ne dramatično. Ipak, Forelle upozorava da će se entuzijazam investitora drastično promijeniti ako zatvaranje vlade potraje, a posebno ako američka vlada ne uspije da plati svoje dugove.Dugoročnije i veće pitanje je uništenje povjerenja u američku vladu i vladine obveznice. To je mnogo teže izmjeriti, a mnogo teže i popraviti. Takva strahovanja se jasno osjećaju na mjestima kakvo je sjedište operacija londonske investicione firme Charles Stanley and Company. Njen glavni komentator za investicije, Garry White, kaže da bi ova prostorija mogla izgledati značajno drugačije već iduće nedjelje, ako dodje do tehničkog bankrota.  Telefoni ne bi prestajali da zvone. Nastala bi panična prodaja dok bi investitori pokušavali da umanje svoje gubitke. Zavladala bi masovna panika medju investitorima., kaže Garry White.

 Stručnjaci kažu da će, ukoliko Kongres ne podigne granicu zaduživanja i omogući vladi da nastavi rutinske isplate, nastati kaskada bankrotstava širom svijeta, a finansijske institucije neće biti u stanju da odrede neke od ključnih kamatnih stopa. Oni kažu da bi finansijski kolaps od prije pet godina, koji je ljudima širom svijeta nanio štetu, mogao da se ponovi, a možda i pogorša.   Garry White kaže da bi mogućnost da se nešto takvo desi mogla da motiviše političare u Washingtonu da riješe svoje razmirice.On dodaje:Posljedice su tako ozbiljne da treba da se nadamo da će oni to riješiti prije isticanja roka. Mislimo da je u interesu ljudi sa obje strane da riješe taj spor prije nego što se dogodi svojevrsni finansijski Armagedon. Niko u Washingtonu to ne želi. Medjutim, sve je veća zabrinutost da li će zvaničnici direktno umiješani u krizu preduzeti ono što je neophodno da bi se taj scenario izbjegao.  (Kliker.info-VoA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku