hamburger-icon

Kliker.info

Sead Omeragić : Izbori niskih i najnižih udaraca

Sead Omeragić : Izbori niskih i najnižih udaraca

03 Februara
16:31 2018

Sramno za sve stranke i čitavu političku elitu ove države je da se više od godinu dana prije izbora počinje izborna kampanja, kao da će sutra biti. Više šizofreno nego sramotno je da više od godinu dana prije počinju stranačka prepucavanja, optužbe i razmjena niskih i najnižih udaraca i potpuno rastrojstvo biračkog tijela.

Piše : Sead Omeragić (NAP)

Očito je da borba za vlast u ovoj državi nikad ne prestaje. Izbori su samo usputna pojava, a građani glasači kolateralna šteta. Takvo poimanje politike i izbornog procesa pokazuje da stranke nemaju ništa ponuditi osim sirovih političkih strasti, retardirane propagande i neartikultiranih ciljeva. Jedini stvarni ciljevi ove vječne izborne histerije su grabež, nepotizam, brutalna pljačka državnog novca i sve moguće nezakonitosti.

Opanjkaj, okleveći, podilazi najnižim strastima i sabiraj glasove.

I sve to traje od izbora do izbora i bitka za vlast ne prestaje, a onda se čuje priča o politizacijama ovoga ili onoga. Nema u ovoj državi, nažalost, ništa što nije politizirano. Politički je i novac jer je uglavnom u rukama stranačkih namještenika.

Gore od svega je što su političke stranke u svoje užase uvukli biračko tijelo i napravili ga primitivnim, prizemnim i žrtvom jednog suludog koncepta borbe za vlast. Višegodišnja izborna kampanja konfrontirala je biračko tijelo i u ovoj zemlji stvorila nezapamćene anomozitete. Posebno vidljive unutar bošnjačkog korpusa, koji ima tridesetak parlamentarnih stranaka. Ne možeš dvije od tih stranaka spojiti oko bilo kojeg pitanja.

U civliziranom svijetu izborna utrka kreće mjesec dana prije izbora. Sve ostalo vrijeme oni koji su u vlasti, rade na prosperitetu svoje nacije i države. Izvršna vlast je vlast svih građana, jedan ozbiljan sistem u službi opšteg dobra. To je vlast i onih koji su birali i onih koji nisu ni izašli na izbore. I onih koji su članovi stranaka, i onih kojima ne pada napamet da to budu.

Čak su i iz evropskih institucija zamolili da se zaustavi predizborna kampanja i krene u rješenja osnovnih ljudskih problema.

Mi već odavno nemamo petogodišnje ili desetogodišnje planove razvoja i zapošljavanja. Gotovo niti jedna stranaka uoči izbora ne nudi planove izlaska iz krize niti propovijeda nadu u bolji život. Već godinama se ne podnose izvještaji o urađenom u vrijeme vlasti. Stranke koje su završile mandat svugdje u svijetu podnose naciji izvještaje o urađenom i neurađenom. I niko ne može i ne smije lagati. To su četiri godine vlasti u kojima lažni izvještaji mogu samo odmoći, a nipošto pomoći. Ovdje se priča o hiljadama otvorenih radnih mjesta, bez ijedne otvorene fabrike.

Nema ništa čega bi se obični građani mogli uhvatiti u ovim beskrajnim predizobrnim trkama, u ovim ofrlje kampanjama, u ovoj agoniji laži i površnosti, podmetanja i kleveta, najprizemnije politike i potpunog nereda.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku