hamburger-icon

Kliker.info

Nermin Nikšić : SDP BiH ne želi blokirati uspostavu vlasti ali nije naša odgovornost njeno formiranje

Nermin Nikšić : SDP BiH ne želi blokirati uspostavu vlasti ali nije naša odgovornost njeno formiranje

29 Januara
06:58 2015

Niksic321Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH i aktuelni premijer Federacije BiH, sinoć je bio gost  večernjeg  Dnevnika TV1  tokom kojeg  odgovarao na pitanja vezana za formiranje vlasti u FBIH.

TV1: Čini se da je ovih dana glavna politička tema SDP BiH i formiranje vlasti u FBiH. Razgovarali ste sa čelnicima SDA i DF koji su zamolili za pomoć pri formiranju vlasti. Nakon sastanka, SDP BiH je saopštio da neće biti dio vlasti, ali neće biti ni kočničar. Kako to mislite realizovati?

NIKŠIĆ: Sada se pokazuje prava slika stanja nakon izbora 2014. godine, odnosno pokazuje se da SDP BiH nije taj koji koči formiranje vlasti, jer SDP BiH nema. Nije problem da bi se moglo formirati Vijeće ministara BiH, to se moglo uraditi mnogo prije nego što smo otvorili ove razgovore. SDP BiH nije problem da se formira vlast u svim kantonima u FBiH. Svjedoci smo da to nije slučaj. Vrlo jasno je da bi neko trebao da ponudi odgovore. Postoji jasno izražena parlamentarna većina, potpisana kao koalicija između tri parlamentarne stranke u FBiH – SDA, DF i HDZ BiH. Mislim da je njihova odgovornost da se pobrinu da se konstituiše vlast u svim kantonima i u FBiH.

Takođe, očito je da između njih ne postoji nivo povjerenja da bi vjerovali jedni drugima i da se na taj način potkusuraju, trguju i ucjenjuju jedni druge. SDP BiH neće biti dio te trgovine, nećemo koristiti ucjene. SDP BiH neće likovati zbog tog što je prerano proglašena pobjeda i koalicija koja može konstituisati vlast u FBiH, pa se pokazalo da to nije tačno. Nećemo na tome sada graditi svoju poziciju.

Korektno je da su čelnici SDA i DF konačno javnosti saopštili da ne mogu konstituisati vlast bez nečije pomoći. Ta pomoć može doći od SDP BiH, ali i ne mora. Postoje kapaciteti u Domu naroda u Klubu Srba koji može predložiti potpredsjednika iz reda srpskog naroda mimo SDP BiH. No, oni su se obratili SDP BiH i mi ćemo se prema tom pozivu očitovati na sjednicama svojih organa. Juče je zasijedalo Predsjedništvo stranke, a u subotu je sjednica Glavnog odbora.

U javnosti se pokušava izmijeniti teza kako tobože Nermin Nikšić, aktuelni premijer i predsjednik SDP BiH, želi na mala vrata da uvuče SDP BiH u vlast, a to je protiv odluka organa SDP BiH… To su špekulacije. Organi SDP BiH su Kongres, Glavni odbor i Predsjedništvo, pa i predsjednik SDP BiH. Vrlo jasno želim poručiti javnosti da SDP BiH neće biti dio izvršne vlasti. Mi respektujemo izborne rezultate. Opredijeljeni smo da ćemo i kao opoziciona stranka podržati sve projekte za koje ocijenimo da su od interesa za građane BiH.

Nisam siguran da je konstituisanje ove vlasti od interesa za građane BiH, ali je sigurno njihova izborna volja. SDP BiH se neće suprotstavljati toj izbornoj volji, ali neće ni biti dio te koalicije. Svojim kolegama sam jasno rekao da će biti informisani o stavu Glavnog odbora SDP BiH, ali da uvažavamo činjenicu da su konačno skinuli famu da nije do SDP BiH, da SDP BiH nije taj koji blokira. Juče su se prvi put zvanično obratili SDP BiH da pomogne koaliciji u konstituisanju vlasti.

TV1: Šta znači to da nećete biti kočničari? To znači da ćete eventualno podržati prijedlog DF? Pretpostavljam da svog kandidata nećete imati.

NIKŠIĆ: SDP neće imati svog kandidata i neće učestvovati u predlaganju kandidata. Ukoliko naši delegati budu u prilici da, u skladu s odlukama stranačkih organa, daju nekome potpis na kandidaturu, ne znači da će to podržati izbor potpredsjednika FBiH. Opet je na parlamentarnoj većini da deblokira i ostvari potreban broj glasova da bi konstituisali vlast.

Podsjećam javnost da mi vrlo lako predvidimo neke stvari. Ko čini trenutnu koaliciju u FBiH? HDZ BiH, koji je 2010. kada smo mi pobijedili na izborima držao gotovo šest mjeseci izbor delegata u Domu naroda i na taj način blokirao konstituisanje vlasti, pa kad je vlast konstituisana, onda su zaključali kabinete, odnijeli pečate, odvezli službena vozila, blokirajući i na taj način formiranje vlasti. SDA i DF koji su dvije godine držali kroz Klub Bošnjaka na pitanju vitalnog nacionalnog interesa rekonstrukciju Vlade, odnosno vlasti u FBiH. Tada su likovali i govorili kako je SDP nesposoban zbog činjenice da je krenuo u rekonstrukciju vlasti, a ne može da je realizuje.

Ponavljam, mi ne želimo likovati što su oni proglasili izbornu pobjedu i nisu u prilici da konstituišu vlast bez podrške SDP ili nekog drugog. Želimo napraviti vrlo jasnu razliku – ne želimo biti politička partija koja će na sebe preuzeti odgovornost blokada sistema, doći u situaciju da ugrozimo funkcionisanje FBiH i države BiH. Sasvim je izvjesno da ćemo se prema tome odnositi odgovorno, ali to ne znači da ćemo podržavati ili učestvovati u toj vlasti.

TV1: Kako komentirate izjave doskorašnjeg predsjednika SDP BiH Zlatka Lagumdžije da SDP uopće ne treba sudjelovati u priči o uspostavi vlasti, te da se kadrovi SDP-a trebaju povući s pozicija 17. marta?

NIKŠIĆ: SDP je velika politička partija i sasvim je izvjesno da Lagumdžija kao bivši predsjednik i aktuelni ministar vanjskih poslova BiH i svaka njegova izjava ima određenu težinu. Međutim, Lagumdžija u ovom trenutku nije član organa SDP-a i potpuno je upravu kada kaže da o tome odluku trebaju donijeti organi Partije, a to su Predsjedništvo i Glavni odbor.

TV1: Govorili ste o stavovima organa stranke koji su do sada zasjedali. Kakav je vaš stav o ulozi SDP-a u procesu formiranja vlasti? Čuli smo kakav je Lagumdžijin.

NIKŠIĆ: Ja sam u dvostrukoj ulozi. To je premijer Federacije i predsjednik SDP-a. I u jednoj i u drugoj ulozi imam želju da se vlast što prije konstituiše, preuzme odgovornost i počne realizirati svoja predizborna obećanja, a da mi, kao opozicija, budem u puno lagodnijoj poziciji da mogu i kritikovati i pohvaliti nešto što je dobro. U ovom trenutku mislim da imamo jako puno onih koji obavljaju funkcije, pa i mi, unutar Vlade Fbih, a koji nemamo politički kapacitet i podršku Parlamenta da donosimo odluke u izvršnoj vlasti i činjenica je da je jedno teško vrijeme pred nama i da svaki dan treba donijeti niz teških, vrlo važnih pa i strateških odluka kada je u pitanju izvršna vlast.

Zbog toga je vrlo bitno da se ona što prije konstituiše i preuzme odgovornost za stanje u zemlji. Pokazivao sam i mislim da držim jedan konzistentan stav. Znate da je ova Vlada, koja je više od dvije godine funkcionisala i na ovoj blokadi njene rekonstrukcije, ali i činjenici da joj je izglasano nepovjerenje. Znate da smo preživjeli i demonstracije 7. februara prošle godine. Držeći vrlo jasan princip – onog trenutka kada se izabere vlast u skladu s Ustavom, mi ćemo predati vlast u roku od 15 minuta i jedva dočekati da dođu oni koji su izabrani u skladu s Ustavom i zakonima. Mislim da nema razloga da ni sada to isto ne radimo.

Nisam pobornik, iako ću poštovati sve odluke organa SDP-a, da se igramo zaključavanja kabineta, ostavljanja kabineta i ostavljanja u neizvjesnosti hiljada građana FBiH koji su zavisni od budžeta. Iako tim građanima treba biti jasno da odgovornost u buduće za ono što će se dešavati ne mogu adresirati na aktuelnu Vladu, pogotovo ne na SDP, već na one koji su pobjedili na ovim izborima, koji treba da preuzmu vlast i kojima nikakva smetnja nije da konstituišu vlast niti u kantonima niti u Vijeću ministara, a evo nadam se da će imati priliku to što prije uraditi i u Federaciji.

TV1: Kao mogući vaš nasljednik spominje se uglavnom Fadil Novalić. Njegovo ime je izazvalo pozitivne reakcije, jer dolazi iz privrede, govori jezikom privrede… Šta mislite o njemu i koji je najveći izazov pred njim?

NIKŠIĆ: S Novalićem sam imao priliku sarađivati u periodu kada je kao privrednik dolazio oko problema koji su imali sa CIMOS-om. Shvatio sam da zna šta su problemi privrede, to je sigurno pozitivno i dobro. No, moram naglasiti jednu ogromnu razliku. Nije isto voditi privredu i voditi državnu upravu, državne službenike, ogromna je to razlika i pred njim su teški izazovi. Zadovoljstvo mi je da ću mu ostaviti puno stabilniju finansijsku situaciju u Federaciji nego što sam je ja zatekao. Ostavit ću mu Federaciju bez ijedne marke duga prema onim kategorijama, boračkim i drugim socijalnim, koje su u nadležnosti FBiH.

Ostavit ću mu Federaciju koja u ovom trenutku ima najveći broj zaposlenih od kada postoji i Federaciju koja uredno i stabilno izmiruje finansijske obaveze. Svakako da će pred njim biti da nastavi da provodi svoju politiku. Kada sam govorio o bitnim strateškim odlukama, mi sada odlukom o privremenom finansiranju imamo zagarantovano stabilno finansijsko poslovanje FBiH u naredna tri mjeseca. U novembru smo na Vladi utvrdili budžet FBiH za 2015. godinu, koji takođe, u okvirima kako je budžetom predviđeno, ima osiguranu stabilnu finansijsku budućnost FBiH.

Svakako to ne mora značiti da buduća Vlada i premijer imaju takvu vizuju, zasigurno trebaju imati priliku da taj budžet dorade. no, ostavljamo mnogo bolju situaciju nego kakvu smo mi zatekli kada je Federacija u pitanju.

(Kliker.info-Vijesti)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku