hamburger-icon

Kliker.info

SDP BiH: Hrvatska i Srbija nisu garanti, već potpisnici i obveznici Dejtonskog sporazuma

SDP BiH: Hrvatska i Srbija nisu garanti, već potpisnici i obveznici Dejtonskog sporazuma

17 Maja
17:23 2018

Na sjednici Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH navedeno je kako će se referendum o kandidatu SDP-a za člana Predsjedništva održati u periodu od 24. do 26. maja, te da će rezultati istog biti predstavljeni na Konvenciji u Sarajevu 27. maja.

Ovaj demokratski iskorak u unutarpartijskom djelovanju predstavlja prvi takve vrste u političkoj historiji BiH, a pripreme za njegovo održavanje su već u toku.

Osuđeno je neusvajanje tehničkih izmjena Izbornog zakona u državnom Domu naroda, uvođenjem novih tehnologija koje će spriječiti izborne krađe. Još jednom je potvrđeno da HDZ i SNSD predstavljaju kočnicu u logičnom demokratskom postupku veće transparentnosti i kontrole nad izborima.

Predsjedništvo SDP-a je odbacilo tvrdnje i netačne konstatacije o tome da je Republika Hrvatska garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, koje je u Mostaru izrekla Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Republike Hrvatske. Hrvatska, jednako kao i Srbija, potpisnik je i obveznik Dejtonskog mirovnog sporazuma, a ne garant. Iznošenje ovakvih tvrdnji, prilikom svake posjete BiH od strane čelnika vlasti Republike Hrvatske, tumačimo kao krajnje nedobronamjernu gestu.

Tražimo od članova Predsjedništva BiH da javno i jasno osude takve izjave. Sve suprotno tome, smatramo radom protivnom interesu BiH i svih njenih građana.

Izjave o tome kako je građanima BiH hrvatske nacionalnosti ova zemlja druga domovina, pokazuju elementarno nepriznavanje i uvažavanje BiH i njenog historijskog bića. BiH je prva i jedina domovina svim njenim građanima i krajnje je vrijeme da vlasti susjednih zemalja počnu uvažavati i tretirati BiH kao suverenu državu.

Članovi Predsjedništva SDP BiH su održavanje predizbornog skupa predsjednika Stranke pravde i razvoja Turske Redžepa Tajipa Erdogana u Sarajevu ocijenili kao narušavanje interesa BiH. Bez obzira što se forma ovog skupa pokušava predstaviti na drugačiji način, u njegovoj suštini radi se o predizbornoj kampanji koju Erdogan vodi u sklopu prijevremenih predsjedničkih izbora u Turskoj.

Ne može i ne smije se zanemariti činjenica da su slični skupovi zabranjeni od strane vlasti vodećih evropskih država, među kojima je i Njemačka. Zbog toga ovakav skup u Sarajevu nije u skladu sa interesima BiH i njenih aspiracija za što brže članstvo u NATO i EU.

Posebno upozoravamo Bakira Izetbegovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, da ovakav skup predstavlja presedan koji će političke snage u BiH i van nje, koje rade sve na podjeli i urušavanju BiH, iskoristiti kao dodatni argument u provođenju takve politike. Sa tog aspekta ovakav potez je politički nepromišljen i ponovo u potpunoj suprotnosti sa interesima BiH, jer se ovako otvara mogućnost za dodatno narušavanje suvereniteta zemlje.

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku