hamburger-icon

Kliker.info

Schilling : Evropa mora prilagoditi planove za BiH novoj situaciji u SAD

Schilling : Evropa mora prilagoditi planove za BiH novoj situaciji u SAD

06 Novembra
15:30 2008

– Promjene na čelu Sjedinjenih Američkih Država neće se odraziti samo na tu zemlju nego i na cijeli svijet, uključujući Evropu. Novo, moderno vodstvo SAD ima snažnu podršku u mladima. To rađa nadu i daje poticaj. Tu je šansa za Evropu i BiH, gdje demokrate imaju poseban odnos i osjećaj prema BiH. Znam novoizabranog potpredsjednika SAD Džozefa Bajdena (Joseph Biden) lično. On je odigrao nemjerljivu ulogu u BiH i siguran sam da će se posvetiti ovoj zemlji – ističe bivši visoki predstavnik u BiH Kristijan Švarc-Šiling (Christian Schwarz-Schilling) u razgovoru za "Dnevni avaz". Naš sagovornik osvrće se kako na rezultate predsjedničkih izbora u SAD, tako i pripreme EU za "novi pristup" BiH.

Možete li biti precizniji – kakav očekujete pristup nove administracije prema BiH?
– Mislim da će oni imati svoj plan za BiH. Očekujem da će on biti koordiniran sa planom koji za BiH pripremaju neki čelni ljudi EU. Isto tako, siguran sam da će Evropljani morati svoje planove prilagoditi novoj situaciji u Vašingtonu.

Kako mislite?
– U papiru koji su za EU pripremili Havijer Solana (Javier) i Oli Ren (Olli Rehn) ne spominje se angažman SAD. To će se morati promijeniti.
Kakav je EU papir, prema Vama?
– On je dobar početni korak. Sada se mora riješiti nekoliko dilema. Osim uloge SAD, mora se riješiti pitanje nekih "posebnih" ovlasti specijalnog predstavnika EU (EUSR). Mislim da Unija mora imati adekvatan pristup problemima u BiH i u tom paketu moraju postojati i neki mehanizmi koji će biti korišteni u slučaju da su ugroženi mir, cjelovitost i stabilnost zemlje. Prema sadašnjem prijedlogu, OHR odlazi, s njim nestaju i bonske ovlasti. Nema odgovora na pitanje šta ako nešto krene po zlu. Bilo bi veoma dobro da se to ispravi.

Bh. javnost nije precizno upoznata sa sadržajem tog dokumenta. Znate li njegove detalje?

– Zagovara se "evolucija" u promjenama Ustava. Inače, taj proces nije preduvjet za nastavak evropskog puta BiH. Vjerujem da se takav stav neće svidjeti nekim (bošnjačkim) strankama. No, Unija zahtijeva da BiH bude u stanju da provodi reforme koje će je približiti toj asocijaciji. U tom smislu traži se od BiH da bude institucionalno osposobljena za taj proces. Također, ističe se da BiH ima evropsku perspektivu, a EUSR će pomoći u tome.S druge strane, EU će govoriti jednim glasom kada je BiH u pitanju. Nije mi drago da u procesu promjena Ustava BiH, EU za sebe zadržava mjesto posmatrača i pomagača. Ona je spremna, prema prijedlogu ovog dokumenta, pružiti ekspertnu i finansijsku pomoć, dok će proces biti u rukama bh. zvaničnika. Uvijek sam zagovarao mnogo aktivniji pristup Unije u ovom poslu i vrijeme mi sve više daje za pravo. Također, proces promjena Ustava BiH mora biti rađen ozbiljno i temeljito s maksimalnim brojem učesnika u opsežnoj raspravi. Za taj proces potrebne su oko dvije godine.
EUSR dobiva mandat koji je slabiji nego što ste ga Vi imali?
– Tako izgleda. Moje aktivnosti često su bile sputavane. Prijestonice nekih država nastojale su da osujete moje aktivnosti i nekada se dešavalo da sam spriječen ne samo u planovima nego i aktivnostima. – Aktivnosti EU, prema meni, reakcije su na snažno upozorenje Ričarda Holbruka (Richard Holbrooke) i Pedija Ešdauna (Paddy Ashdown). S Holbrukom sam još 2006. godine razgovarao o stanju u BiH. On se angažirao i došlo je do susreta Danijela Frida (Daniel Fried) i Medlin Olbrajt (Madeleine Albright), tokom kojeg je dogovoreno da se OHR ne zatvara, a da demokrate neće koristiti BiH tokom ove kampanje. Čini mi se da su se republikanci bojali da bi im se mogle ispostaviti fakture za greške koje su počinili u BiH u proteklim godinama, pa su pristali na zahtjeve demokrata. – Ohrabruje realizam EU. Oni shvataju kakva je situacija u BiH. Na neki način, oni su se "vratili u realnost". Tome je doprinijela globalna finansijska kriza koja je dobrano otrijeznila svijet. To se odrazilo i u EU i dovelo do otrežnjenja. To, te promjene u SAD daju razloga za optimizam. (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku