hamburger-icon

Kliker.info

SBiH predlaže konkretne mjere : Smanjenjem ministarstava do milionske uštede !

SBiH predlaže konkretne mjere : Smanjenjem ministarstava do milionske uštede !

19 Februara
07:07 2015

SbiH11U skladu sa svojim opredjeljenjem i programskim ciljevima, Stranka za Bosnu I Hercegovinu je odlučna da u narednom periodu predstavlja najkonstruktivniji dio političke scene u Bosni i Hercegovini. S tim u skladu, SBiH predlaže konkretne mjere za poboljšanje ekonomskog ambijenta, a u svrhu što bržeg izlaska iz privredne krize i poboljšanja uslova života za građane:

Smanjenje broja ministarstava u Vladi Zeničko-Dobojskog kantona

U okviru Vlade Zeničko-Dobojskog kantona, odredbama člana 6. Zakonom o vladi Zeničko-dobojskog kantona (Sl.Novine Zeničko-dobojskog kantona broj 7/2010), ustanovljeno je deset ministarstava. S ciljem racionalizacije i ekonomičnosti, te boljeg funkcionisanja javne uprave koja će dalje za cilj imati značajnije uštede u budžetu Zeničko-Dobojskog kantona, lakše i jednostavnije ostvarivanje osnovnih prava građana, Mr.Sci. Hasim Mujanović je podnio predmetnu inicijativu da se:

Izvrši spajanje Ministarstva finansija i Ministarstva za privredu, koje bi ubuduće nosilo naziv”Ministarstvo za privredu i finansije”,

Izvrši spajanje Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice i Ministarstva zdravstva, koje bi ubuduće nosilo naziv “Ministarstvo za rad, zdravstvo, socijalnu politiku i izbjeglice” .

Naime, novom organizacijom kroz Izmjenu Zakona o Vladi Zeničko-Dobojskog Kantona obezbijedile bi se uštede u iznosu od oko 700.000,00 KM. Navedena sredstva bi se mogla iskoristiti za kreiranje bolje poslovne klime, rješavanje statusnih pitanja socijalno ugroženih građana, boraca, poboljšanje statusa studenata te radnika privatizovanih preduzeća koja su bila u državnom vlasništvu a čiji status je neriješen.

Napominjemo da se ovim neće uticati na radna mjesta postojeće državne službe, ali da je nužna reorganizacija kako bi se dobila jeftinija ali i efikasnija administracija uz istovremeno lakše i brže ostvarivanje prava građana. Kako još uvijek nije izvršen izbor pretstavnika u izvršnoj vlasti Zeničko-dobojskog kantona smatramo da posao oko racionalizacije odnosno smanjenja broja ministarstava je jedino moguće i uraditi na početku mandata.

Uvažavajući tešku ekonomsku situaciju i stalne proteste i nezadovoljstvo radnika i građana kao i potrebe da se smanji administracija i započne korjenita reforma uprave, Klub poslanika Stranke za Bosnu i Hercegovinu u Skupštini Tuzlanskog kantona pokreće inicijativu vezanu za izmjenu Zakona u Vladi TK a odnosi se na to da se broj ministara u Vladi TK smanjuje sa dvanaest na osam.

Mi iz Stranke za BiH smo ubjeđeni da su se stekli uslovi za ovo jer većina političkih stranaka u Skupštini TK-a je u svojim programima proklamovala ove ciljeve. Istaknuto je da ovim smanjenjem ministarstava neće uticati na radna mjesta postojeće državne službe ali da je nužna reorganizacija kako bi se dobila jeftinija, ali i efikasnija administracija. Ovaj posao oko smanjenja broja ministarstava je jedino moguće uraditi na početku mandata i tako usvojiti standard za buduće vrijeme.Takođe jasno je da postoje vrlo srodna ministarstva, ali i ministarstva koja u svom opisu poslova skoro da nemaju nikakve nadležnosti. Kad se tiče spajanja ministarstava ono bi se potpuno funkcionalno završilo na način uspostavljanja funkcionalnije, organizovanije i ekonomičnije Vlade TK-a.

Novom organizacijom rada Vlade TK na godišnjem nivou obezbijedile bi uštede u iznosu od 1.150.000,00 KM, a ta sredstva bi se mogla usmjeriti za rješavanje statusnih pitanja obespravljenih radnika u TK.

Izmjene koje Stranka za BiH predlaže odnosile bi se na to da :

Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva, Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja i Ministarstvo razvoja i poduzetništva spoje u jedno MINISTARSTVO ZA PRIVREDU, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak i Ministarstvo zdravstva spojiti u zajedničko MINISTARSTVO ZA RAD, ZDRAVSTVO, SOCIJALNU POLITIKU I POVRATAK.

Spojiti Ministarstvo finansija i Ministarstvo pravosuđa

Turizam koji je u sastavu Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja bi prešao u nadležnost postojećeg Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice, zbog svoje uske povezanosti sa oblastima ovog ministarstva.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu je ubijeđenja da samo ovakvim konkretnim i konstruktivnim potezima politicke partije mogu uspješno provoditi reforma  društva i činiti ga društvom dostojnog građana Bosne i Hercegovine., navodi se u saopštenju za štampu SBiH.

(Kliker.info)

 

Podijeli

Jedan komentar

  1. puka 59 - JOB - UNIJA
    puka 59 - JOB - UNIJA 19 Februara, 18:28

    VETERANI 317 SBBR HEROJ GRADA SE ĆUDE PA ZAR SU JOŠ ŽIVI I ZDRAVI .

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku