hamburger-icon

Kliker.info

Savjetnik reisul-uleme o uvredama na račun ezana : IZ se neće spuštati na Dodikov nivo, tužilaštvo treba reagovati

Savjetnik reisul-uleme o uvredama na račun ezana : IZ se neće spuštati na Dodikov nivo, tužilaštvo treba reagovati

20 Jula
15:59 2018

Savjetnik reisul-uleme za medije i portparol Islamske zajednice u BiH Muhamed Jusić je, komentarišući uvrede predsjednika RS-a Milorada Dodika na račun ezana, muslimanskog poziva na molitvu, poručio kako se IZBiH neće spuštati na Dodikov nivo, te da na ovakve uvrede prije svega trebaju reagovati državni organi u BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Milorad Dodik je prije nekoliko dana tokom gostovanja na jednoj srbijanskoj televiziji ezan nazvao “arlaukanjem”. Dodik je, osim što je vrijeđao ezan, izjavio kako su građani Banje Luke zbog ezana istraumirani, kao i da su “zbog ezana pale cijene nekretninama u Banjoj Luci”.

Muhamed Jusić je u razgovoru s novinarom AA poručio kako IZ ne želi polemizirati s Dodikom, jer, kako je kazao, on to očekuje ne bi li tako dobio predstojeće izbore.

“Islamska zajednica u BiH će Dodika smatrati odgovornim u slučaju da dođe do napada na džamiju ili imama”, poručio je Jusić.

Podvukao je također kako zapravo na ovakve uvrede koje je izgovorio Dodik trebaju reagovati državni organi, prvenstveno tužilaštvo, jer u ovom slučaju postoje elementi krivične odgovornosti, odnosno da je riječ o krivičnom djelu izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti.

Islamska zajednica se, prema riječima Jusića, neće spuštati na Dodikov nivo, s njim polemizirati, ali ni trpiti uvrede.

“Ovdje se radi o šovinizmu i govoru mržnje kakvom smo svjedočili pred početak agresije i genocida u BiH kada se stvarala atmosfera koja je između ostalog rezultirala rušenjem svih džamija na teritoriji koju su kontrolisale paravojne formacije bosanskih Srba i formacije iz Srbije, Crne Gore, Rusije i Grčke”, zaključio je Jusić.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku