hamburger-icon

Kliker.info

Savjet bezbjednosti UN uveo sankcije Libiji

Savjet bezbjednosti UN uveo sankcije Libiji

27 Februara
08:49 2011

Savjet bezbjednosti UN jednoglasno je u subotu uveče usvojio rezoluciju kojom se uvode stroge sankcije libijskom lideru Moameru Gadafiju, njegovoj porodici i bliskim saradnicima njegovog režima. Među sankcijama, za koje je glasalo svih 15 članica Savjeta bezbjednosti UN, nalazi se embargo na prodaju oružja Libiji, zabrana putovanja u zemlje članice Savjeta bezbjednosti za 16 osoba, među kojima su Gadafi, njegova djeca (sedam sinova i kćerka) i saradnici libijske vlasti. Savjet bezbjednosti je ocijenio da "sistematski napadi na civilno stanovništvo u Libiji" mogu da budu označeni kao zločini protiv čovječnosti. Savjet bezbjednosti je odlučio da preda tužiocu Međunarodnog krivičnog suda "razmatranje situacije u Libiji od 15. februara" i zatražio od libijskih vlasti da u potpunosti sarađuju s tim sudom. U rezoluciji se traži obustava nasilja i preduzimanje mjera "kako bi se odgovorilo legitimnim težnjama libijskog naroda". Od vlasti se traži "veća uzdržanost" i "bezbjednost za sve strane", "pristup humanitarnim i medicinskim konvojima" kao i "ukidanje svih restrikcija u izvještavanju". Savjet bezbjednosti UN je odlučio da zamrzne imovinu Gadafija, četiri sina i jednog njegovog saradnika.

Al Islam: Situacija izvanredna

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun, koji je prije dva dana zatražio hitnu akciju Savjeta bezbjednosti UN povodom Libije u kojoj je, prema različitim procjenama, za manje od dvije sedmice antivladinih protesta život izgubilo više od hiljadu ljudi, izjavio je poslije sjednice da "rezolucija predstavlja jasnu poruku da se zločini ne mogu tolerisati". Libijski ambasador u UN Abdurahman Šalgam, koji je u subotu uputio pismo Savjetu bezbjednosti, izjavio je poslije sjednice da "rezolucija predstavlja signal da se okonča fašistički režim koji još postoji u Tripoliju".Sin libijskog vođe Moamera Gadafija, Saif Al Islam, ocijenio je u subotu u intervjuu za televiziju Al Arabija da je situacija u tri četvrtine zemlje "izvanredna", priznavši, međutim, da u Libiji postoji "unutrašnja želja za promjenama". "Situacija u tri četvrtine zemlje, odnosno s najvećim dijelom stanovništva je normalna… izvanredna", rekao je Saif al Islam dvanaestog dana narodne pobune protiv Gadafijevog režima, koji je na vlasti već 42 godine, a u trenutku kada je istok zemlje pod kontrolom oružane opozicije. "Podsticaj dolazi iz inostranstva, iako postoji i unutrašnja želja za promjenom", kazao je Saif Al Islam, koji se smatrao nasljednikom svoga oca na čelu države. On je ocijenio i da se demonstrantima koji zahtijevaju odlazak režima manipuliše iz inostranstva.

Obama: Gadafi mora odmah da ode

SAD su u subotu takođe uvele zabranu izdavanje viza zvaničnicima Gadafijevog režima. Predsjednik SAD Barak Obama izjavio je u subotu uveče da Gadafi odmah mora da napusti Libiju pošto je upotrebom sile nad narodom izgubio legitimitet da vlada. Bijela kuća je saopštila da je Obama u telefonskom razgovoru s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel rekao da kada lider kao jedino sredstvo ostanka na vlasti koristi nasilje nad svojim narodom, onda više nema legitimitet i treba zemlju "odmah da napusti". Ovo je prvi put da je Obama pozvao Gadafija da siđe s vlasti, pošto je u sukobima demonstranata i snaga odanih Gadafiju za manje od dvije sedmice poginulo više od hiljadu ljudi. SAD su u subotu poništile vize višim libijskim zvaničnicima i članovima njihovih užih porodica kao dalje sankcije Gadafijevom režimu. Zabrana izdavanja viza libijskim zvaničnicima uslijedila je pošto je Obama u petak izdao uredbu za zamrzavanje imovine članovima Gadafijevog režima i uvođenje finansijskih sankcija zbog nasilja nad demonstrantima u Libiji.

Britanija i Francuska zatvorile ambasade

Ambasada Velike Britanije u Tripoliju privremeno je prestala da radi zbog pogošane situacije u Libiji, a ambasada Francuske u toj zemlji takođe je navela da je obustavila svoje aktivnosti. Britansko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo i da je osoblje ambasade u subotu napustilo Libiju avionom koji je organizovala vlada u Londonu. U saopštenju se navodi da će Turska privremeno zastupati britanske interese u Libiji. Britanski konzul Loren Džonston i dalje je u Tripoliju. Francuske vlasti su saopštile u subotu uveče da ambasada te zemlje u Tripoliju prestaje sa aktivnostima, pošto su službenici tog diplomatskog predstavništva evakuisani iz Libije. (Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku