hamburger-icon

Kliker.info

Sarajevski dogovor : SDA i HDZ postigli sporazum o pitanju ‘Sejdić – Finci’

Sarajevski dogovor : SDA i HDZ postigli sporazum o pitanju ‘Sejdić – Finci’

26 Septembra
18:32 2013
Rukovodstvo SDA i HDZ-a BiH, predvođeno Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, danas su u Sarajevu dogovorili principe provođenja presude Sejdić – Finci, među kojima je najvažniji da jedan narod drugom ne bira političke predstavnike.Po riječima Izetbegovića, procijenjeno je da je najrealniji direktan izbor članova Predsjedništva BiH, tako da Federacija bude jedna i jedinstvena izborna jedinica, sa  jedinstvenom listom svih kandidata za izbor članova Predsjedništva BiH iz FBiH.

Nacionalni balans

– Konačno, da pronađemo mehanizam koji će garantovati da jedan narod ne bira člana Predsjedništva drugom narodu. Vjerovatno će se to moći postići kroz dva područja koja će biti definisana i otprilike jednake veličine, multietnična i koja bi omogućila da građani iz jednog od tih područja izaberu člana Predsjedništva, a građani iz drugog područja, drugog člana Predsjedništva, istakao je Izetbegović, te dodao: "Članovi Predsjedništva bi mogli biti obojica iz istog područja, grada, ali bi kod prebrojavanja glasova bilo referentno iz kojeg su područja dobili podršku. Područja bi morala biti nacionalno izbalansirana". – Po pitanju presude Suda u Strasbourgu mislim da smo napravili veliki iskorak, ali nije dovoljno reći da smo se oko nečega usaglasili. Za to treba vidno djelovanje među svim parlamentarnim strankama u FBiH, jer iz RS-a imam bjanko potporu ako se dogovorimo oko direktnog izbora.

Takva potpora nam je potrebna i u FBiH, ne želimo nikoga bilo kojim rješenjem isprovocirati. Želimo pridobiti partnere jer implementacija presude zahtijeva intervencije i u Domu naroda, za što su potrebne intervencije na Ustavu BiH i FBiH, kao i na Izbornom zakonu BiH. Mislim da naša ideja može biti prihvaćena od velike većine. Do puta u Bruxelles nadamo se da će finese biti dogovorene, istakao je Čović, te naglasio da su optimisti pred odlazak u Bruxelles jer "u FBiH očekuju podršku svih koji vole BiH".- Rješenje koje tražimo dovodi BiH u poziciju da počne funkcionirati kao normalna država i počne se baviti budućnošću. Podjela nema, a oni koji ne žele dogovor naći će sto argumenata da odbiju sva normalna rješenja, zaključio je Čović. Dodao je i da su kod pitanja Mostara dodatno približeni stavovi i rješenja koja će osigurati da Mostar nije grad slučaj. Najavljeno je i da bi u ponedjeljak mogao biti organiziran sastanak s predstavnicima ostalih stranaka kako bi se razgovaralo o ovom modelu.

Etnička rotacija

 U dva kantona u kojima Bošnjaci i Hrvati žive u izbalansiranom procentu (Srednjobosanski i Hercegovačko-neretvanski) dogovoreno je da se načine simetrična rješenja u pogledu strukture i načina izbora i odlučivanja u vladama kantona.- Obje vlade brojale bi devet do 10 članova i bile bi izabrane dvotrećinskom većinom skupštine, na prijedlog natpolovične većine klubova naroda, istakao je Izetbegović i naglasio da je, kada je u pitanju Brčko distrikt, dogovoreno da se predlože izmjene Statuta koje će osigurati etničku rotaciju na funkciji gradonačelnika nakon svakih općih izbora. Čović je potvrdio da je ovo pitanje u visokoj saglasnosti stranaka i neće trebati još mnogo vremena da se napravi model koji će se brzo naći u skupštinama oba kantona, a koji bi vrijedio za naredni izborni ciklus. Radi potrebe deblokiranja NATO puta, rukovodstva stranaka su dogovorila da će podržati i aktuelni prijedlog zakona o nepokretnoj vojnoj imovini koji se nalazi u parlamentarnoj proceduri. Ukoliko ne bude usvojen, insistirat će na hitnom knjiženju perspektivne nepokretne vojne imovine na državu BiH, u skladu sa sporazumom o sukcesiji, odlukom Ustavnog suda BiH i pojedinačnim presudama Suda BiH. (Kliker.info-Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku