hamburger-icon

Kliker.info

Sarajevo : SDA usvojila novu Programsku deklaraciju

Sarajevo : SDA usvojila novu Programsku deklaraciju

16 Maja
16:48 2009

Glavni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) usvojio je u subotu u Sarajevu dokumente Kongresa koji će biti održan 26. maja, prvenstveno Programsku deklaraciju.Predsjednik SDA Sulejman Tihić rekao je FENI da je ova Programska deklaracija još jednom potvrdila poziciju SDA kao bh. narodne stranke politièkog centra, otvorene za sve građane. "Rekli smo da ćemo se zalagati za BiH kao državu zakona, afirmaciju bh. identiteta kao faktora integracije zemlje i radit æemo na uspostavi povjerenja među narodima. Ponovo smo u deklaraciji istakli da æemo baštiniti tradiciju antifašizma kao i tekovine odbrambeno-oslobodilaèkog rata 1992.-1995.", rekao je Tihić.
On je naglasio da su ciljevi SDA iz Programske deklaracije uglavnom dugoroèni i da se, između ostalog, odnose i na vladavinu prava i borbu protiv kriminala, regionalnu stabilnost, ravnopravnost svih naroda te redovnu isplatu penzija i punjenje Fonda PIO."Pitanje povratka je i dalje naš strateški interes. Zalagat ćemo se za kažnjavanje odgovornih za ratne zločine kao i za donošenje zakona o zabrani negiranja genocida i holokausta", kazao je Tihić U  deklaraciji je posebna pažnja posvećena pitanjima Ustava BiH, ekonomiji, obrazovanju, vanjskoj politici kao i socijalnim pitanjima i pitanjima boračke populacije i Srebrenice.
Usvojen je i prijedlog izvještaja o radu Glavnog odbora za mandatni period 2005.-2009., a Glavni odbor SDABiH zatražio je od nadležnih institucija vlasti BiH da zaštite građane protiv kojih je srbijansko tužilaštvo raspisalo meðunarodne potjernice radi navodnog ratnog zločina."Oèigledno je da su potjernice politički motivirane što je protivno odredbama Statuta INTERPOL-a. U slučaju Dobrovoljačka vodi se istraga u Tužilaštvu BiH koje je jedino nadležno za procesuiranje tog predmeta i po međunarodnom i po domaćem pravu", saopćeno je iz Službe za odnose s javnošæu SDABiH.Tihiæ je jutros u izjavi novinarima kazao da æe kandidature za predsjednika i potpredsjednika Stranke te druge organe, Predsjedništvo SDA, u proširenom sastavu sa svim predsjednicima kantonalnih, odnosno reginalnih odbora, razmatrati na sjednici 21. maja.   (Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku