hamburger-icon

Kliker.info

SARAJEVO: Novoizabrani članovi Predsjedništva BiH preuzeli dužnost

SARAJEVO: Novoizabrani članovi Predsjedništva BiH preuzeli dužnost

06 Novembra
20:05 2006

Mandat koji sam dobio shvaćam kao obvezu. Imam veliku obavezu prema brojnim građanima Republike Srpske koji su glasali za mene, ali i prema onima koji nisu. Imam i obvezu prema svim građanima Bosne i Hercegovine. Ispunit ću ih.
 
Ovo je Nebojša Radmanović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine u narednih osam mjeseci, obećao danas na kraju konstituirajuće sjednice ovog državnog tijela u Sarajevu, na kojoj su, uz njega, službeno dužnost članova bh. predsjedništva preuzeli i Haris Silajdžić (bošnjački član) i Željko Komšić (hrvatski član).
 
Obraćajući se brojnim bh. dužnosnicima i predstavnicima međunarodne zajednice i veleposlanicima akreditiranim u BiH, Radmanović je naglasio da promjena vlasti, ma kakva bila i bilo kad se događala, predstavlja važan trenutak.., budi nadu, ali i strahovanja.

Radmanović: Promjena se mora osjetiti već danas
 
„Naš zadatak je da promjena ne bude važna samo trenutak. Promjena se mora osjetiti već danas, pogotovo ubuduće. Moraju je osjetiti svi u BiH. Tako ćemo pobijediti strahovanja“, kazao je novi predsjedavajući Predsjedništva BiH, poručujući, među ostalim, da „različitosti, koje nesumnjivo postoje u Europi, a i u BiH posebno, ne smiju biti izvor sukoba, već naprotiv prednost. Neophodno je, smatra Radmanović, potpuno prevladavanje ranijih neprijateljstava. Za takvo nešto, dodao je, potrebni su istina, osuda svih zločinaca, razumijevanje i pomirenje.
 
Bošnjački član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić smatra da su ovi izbori pokazali da je BiH zrela za punu demokraciju i političko uređenje koje uokviruje njihove živote.

Silajdžić: BiH mora biti dobar susjed
 
„Pitanje kako reformirati postojeći sustav i uskladiti ga s potrebama i aspiracijama Bosne i Hercegovine otvoreno je i treba ga rješavati uz puno učešće građana i svih subjekata zainteresiranih za budućnost ove zemlje“, kazao je Silajdžić na konstituirajućoj sjednici Predsjedništva BiH.
 
On je naglasio da država BiH želi biti dobar susjed i konstruktivan član europske i svjetske zajednice te da je dužnost Predsjedništva BiH, ali i svih drugih činitelja, da učini sve kako bi u BiH bilo pravednije društvo. Silajdžić je naglasio da je u suradnji s međunarodnom zajednicom, putem diplomatskih predstavništva, Svjetske banke, MMF-a i aktivnim odnosom prema potencijalnim investitorima moguće u ovoj državi pokrenuti projekte značajne za život svakog građanina BiH.

Komšić: Znam šta znači biti u manjini
 
Željko Komšić, hrvatski član Predsjedništva BiH, pozvao je sve građane BiH da podrže njegove napore i uvjerenje da BiH mora biti demokratska, civilizirana i napredna država, država vladavine prava i tolerancije, država u kojoj nitko neće biti diskriminiran i gdje će svi biti ravnopravni i jednaki.
 
„Kao pripadnik hrvatskog naroda u BiH znam šta znači biti u brojčanoj manjini. Međutim, BiH u svoj svojoj ljepoti je država na čijem svakom dijelu je netko negdje u manjini. Obećavam da ću se boriti za punu primjenu i afirmaciju osnovnog principa na kome historijski počiva univerzalna ideja civilnog društva, a koji ustvari i čini Bosnu i Hercegovinu od njenog postanka. Taj princip je: da je većina apsolutno odgovorna za manjinu“, poruka je Željka Komšića, do sada najmlađeg izabranog člana Predsjedništva BiH.

Sjednica počela intoniranjem himne
 
Konstituirajuća sjednica Predsjedništva BiH počela je, nešto iza podne, intoniranjem državne himne Bosne i Hercegovine. Sjednicu je otvorio dosadašnji predsjedavajući državnog predsjedništva Sulejman Tihić, koji je trojicu novih članova pozvao na potpisivanje i polaganje svečane prisge. Ujedno im je čestitao i poželio uspješan mandat.
 
Radmanović, Silajdžić i Komšić dobili su danas certifikate o osvojenim mandatima. Te dokumente svečano im je na konstituirajućoj sjednici uručio predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Branko Petrić.

(Agencija)

 

 

Pokret Dosta: Je_ala vas inauguracija

Aktivisti Pokreta DOSTA! danas su ispred zgrade Predsjednistva BiH, organizirali prosvijed noseći transparent «JE_ALA VAS SVEČANA INAUGURACIJA, PRIHVATITE SE POSLA». Ova poruka je upućena novoizabrani članovima kolektivnog Predsjednistva BiH. Aktivista Pokreta DOSTA! ovim su željeli skrenuti pozornost javnosti na to da je institucija kolektivnog Predsjedništva duznost i odgovornost a ne privilegija i prilika zaosobno bogaćenje. «Zahtjevamo od novoizabranih članova kolektivnog Predsjednistva BiH da se prihvate posla i da ne slijede primjer svojih predhodnika. DOSTA! nam je šuplje priče i svečanih manifestacija. Zahtjevamo da novoizabrani članovi kolektivnog Predsjednistva BiH prevladaju svoje razlike i zajedno počnu raditi za dobrobit svih građana Bosne i Hercegovine. Građani trebaju biti svijesni da se građanska odgovornost u drustvu ne svodi samo na glasanje. Samo građani BiH mogu primorati vlast da radi u interesu svih građana.», poručuju iz Pokreta DOSTA!. Novi saziv državnog predsjedništva BiH konstituiran je u skladu sa službenim rezultatima izbora. Konstituirajućoj sjednici Predsjedništva BiH nazočili su bh. dužnosnici te predstavnici OHR-a, UN-a, OSCE-a, Vijeća Europe, Evropske komisije, NATO-a, EUFOR-a, Svjetske banke, MMF-a i Europske policije, veleposlanici zemalja članica UO Vijeća za provedbu mira i veleposlanici akreditirani u BiH.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku