hamburger-icon

Kliker.info

Sarajevo : Mihrija Pelak osuđena na 20 godina zatvora

Sarajevo : Mihrija Pelak osuđena na 20 godina zatvora

11 Avgusta
14:41 2009

Kantonalni sud u Sarajevu osudio je juče Mihriju Pelak, direktoricu "Nekretnina Pelak", na 20 godina zatvora. Osuđena je zbog prevare u privrednom poslovanju, utaje poreza, zbog obmanjivanja pri dobijanju kredita i krivotvorenja isprave.  Jasenko Ružić, predsjedavajući Sudskog vijeća, objasnio je da je Pelakovoj izrečena maksimalna kazna koju zakon predviđa za krivična djela za koja joj je suđeno."Sud je prilikom donošenja presude cijenio da se radi o velikom broju oštećenih. Riječ je o 134 osobe koje su uglavnom oštećene za veće iznose", rekao je Ružić.Dodao je da se građani, koji su tokom kupovine i prodaje nekretnina oštećeni za višemilionske iznose, upućuju na parnicu sa svojim imovinskopravnim zahtjevima.Drugooptuženoj Nezaheti Kadić, zamjeniku direktorice "Nekretnine 2A", juče je izrečena uslovna kazna od godinu zatvora za prevaru u privrednom poslovanju. Kaznu neće morati izdržati ako u roku od dvije godine ne počini drugo krivično djelo.

Presudom je Mihreti Pelak oduzeta i imovina koju je, kako je Sud utvrdio, stekla vršenjem krivičnog djela. Oduzeti su joj privatni auto ford eskort i stan u Ulici Antuna Branka Šimića u Sarajevu, koji je vlasništvo "Nekretnina Pelak".Sudija Ruždić rekao je da je tužilaštvo dokazalo sve tačke optužnice protiv Pelakove i Kadićeve."Dokazali su da je Pelakova obmanjivala građane kazavši im da, zbog rješavanja pravnog statusa, moraju platiti puni iznos ili veći dio za stan. Kad su građani uplatili novac i željeli ostvariti svoje stanarsko pravo, ona im je govorila da će to naknadno biti regulisano ili da će im vratiti uplaćeni novac, što nikad nije učinjeno. Novac od građana su, po prethodnom dogovoru, prisvajale Mihrija Pelak i njena sestra Mirzeta Avdija, direktorica ‘Nekretnina 2A’. Nezaheta Kadić, zamjenik direktorice ove agencije, potpisivala je predugovore s oštećenima, koje su ranije sastavile Pelakova i Avdija", objasnio je Ružić.Istakao je da Kadićeva često nije znala šta potpisuje, ali je mogla znati o čemu se radi jer su u Agenciju često dolazili prevareni građani koji su tražili da uđu u stan koji su platili ili da im bude vraćen novac.

Zabrana i produženje pritvora          Sudija Jasenko Ružić naglasio je da je Mihriji Pelak deset godina zabranjeno bavljenje dosadašnjim poslovima, odnosno trgovinom nekretninama, a Nezaheti Kadić dvije godine. Ova zabrana stupa na snagu nakon odsluženja kazne.Objasnio je da se Pelakovoj produžuje pritvor najduže za devet mjeseci, odnosno do nove odluke Suda, a u kaznu će joj biti uračunato vrijeme koje je provela u pritvoru od 26. februara 2007. godine.

Moguća i žalba tužioca           Tužilac Enes Kamenica rekao je da je zadovoljan visinom kazni izrečenih Pelakovoj i Kadićevoj."Nisam zadovoljan odlukom Suda da se ne oduzima imovina članova porodice Mihrije Pelak, koja je stečena vršenjem krivičnog djela, i nakon što dobijem pismeni opravak presude razmotrit ću mogućnost žalbe na taj dio presude", rekao je Kamenica.Muhidin Kapo, branilac Mihrije Pelak, nezadovoljan je visinom kazne, te je najavio da će podnijeti žalbu na presudu jer Sud nije cijenio olakšavajuće okolnosti za Pelakovu.Izet Baždarević, branilac Nezahete Kadić, kazao je da je zadovoljan kaznom koja je izrečena njegovoj branjenici. (Kliker.info-NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku