hamburger-icon

Kliker.info

Saopštenje MKKS-a : Prijevremeno puštanje na slobodu ne važi za Jadranka Prlića

Saopštenje MKKS-a : Prijevremeno puštanje na slobodu ne važi za Jadranka Prlića

17 Februara
15:19 2020
Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) saopštio je kako je obaviješten od Velike Britanije da će Jadranko Prlić, nekadašnji politički lider Hrvatske Republike Herceg-Bosne (HRHB), od sutrašnjeg dana odslužiti polovinu svoje  zatvorske kazne od 25 godina, čime bi prema britanskim zakonima mogao ispuniti uslov za prijevremeno puštanje na slobodu.
 
Prema saopštenju iz MKKS-a o polovini odsluženja kazne koje nastupa 18. februara, Mehanizam je obaviješten o ovome krajem novembra prošle godine. Mehanizam nije objavio odluku, niti da li je takva odluka donesena.
 
U pismu se navodi kako se britanska pravila o uslovnom puštanju na slobodu nakon polovine izdržane kazne ne odnose na ovaj slučaj i da se odluka o tome ostavlja na odlučivanje isključivo Carmelu Agiusu, predsjedniku Mehanizma. Dosadašnja praksa Mehanizma bila je posebno odlučivanje o svakom slučaju nakon odslužene dvije trećine kazne.
 
Haški tribunal je u novembru 2017. osudio Prlića skupa s petoricom drugih visokih zvaničnika HRHB-a i izrekao mu zatvorsku kaznu u trajanju od 25 godina.
 
Nekadašnjem ministru odbrane HRHB-a Bruni Stojiću, načelniku Glavnog štaba Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Slobodanu Praljku i zamjeniku komandanta HVO-a Milivoju Petkoviću izrečene su pravosnažne zatvorske kazne u trajanju 20 godina.
 
Zatvorska kazna u trajanju 16 godina izrečena je bivšem komandantu Vojne policije HVO-a Valentinu Ćoriću, a predsjedniku komisije HRHB-a za razmjenu zarobljenika Berislavu Pušiću izrečena je 10-godišnja kazna zatvora.
 
Tokom izricanja presude, Praljak je popio otrov i preminuo istog dana.
 
(Kliker.info-Vijesti)
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku