hamburger-icon

Kliker.info

Sanel Babić u Novom danu : Bosanac koji lansira NASA-ine rakete u svemir

Sanel Babić u Novom danu : Bosanac koji lansira NASA-ine rakete u svemir

20 Februara
15:44 2016

sanelBSanel Babić je Bosanac koji je za vrijeme rata napustio BiH. U Indijani je završio koledž za elektroniku, a kao specijalizovani programer i inžinjer elektronike radi za “United Launch Alliance” u Denveru, najveću raketnu kompaniju, koja za NASA-u lansira satelite i robote na Mars.

Njegov put od izbjeglice iz Vlasenice do Amerike nije bio lak.

Atlas i Delta rakete koje koristi kompanija za koju radi lansirale su sve robote koje je NASA poslala i koji se momentalno nalaze na Marsu, kao i tri naučna satelita koji i danas orbituju oko Marsa. Babić kaže da je rad za ovu kompaniju njegov “dječiji san”.

Gost Novog dana je stručnjak za crtanje elektronskih šema u programu “Zuken E3“. On drži kurseve i treninge za inžinjere da se znaju služiti ovim programom koji služi za crtanje svega, kako kaže Babić, od samog lansiranja rakete do satelita koji se šalju.

“Prvo sam potpisao ugovor na godinu, dokazao se, a onda dobio posao. Šta tačno radim, nemam slobodu reći, ali, generalno, implementirao sam “Zuken E3”, lično nacrtao blizu 600 šema. Treniram i učim nove radnike u ovoj aplikaciji i podržavam 60 novih dizajnera širom kompanije”.

Babić je objasnio da postoji razlika između NASA-inih misija zavisno od instrumenata koji se nalaze u sondama ili koji su njihovi ciljevi.

NASA uskoro očekuje i dolazak satelita “Juno”, koji će doputovati do Jupitera 4. Jula 2016, a koji je lansiran 2011.

“Interesatno je da neke putanje do planeta traju i do 10 godina. Ta iščekivanja su posebno zanimljiva”.

Iščekivanja raketa izgleda kao što i prikazuju holivudski filmovi, otkrio je Babić, koji je dodao da je samo lansiranje “najbitnije i najzanimljivije” za njegovu kompaniju.

“Samo lansiranje rakete čiji se sistem sastoji od stotinu hiljada žica znači da može biti i milion problema. Kada prvih nekoliko sati prođe bez problema to je za nas razlog za slavlje”.

Na kraju gostovanja u Novom danu poručio je svim mladim Bosancima i Hercegovcima da “zasuču rukave” te da uzmu neki najobičniji hobi, nešto novo i da se tome posvete.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku