hamburger-icon

Kliker.info

San se pita : Dali je predsjednik SDA Sulejman Tihić ucjenjen ?

San se pita : Dali je predsjednik SDA Sulejman Tihić ucjenjen ?

03 Septembra
05:03 2009

U centru općeg  haosa kakav vlada u BiH, nalazi se – haotični red!Tako bi se mogla okarakterisati trenutna politička i ekonomska situacija u Bosni i Hercegovini. Bez obzira kako to izgledalo na površini, kada se malo zagrebe savršeno jasno se može razabrati da lideri tri nanjače političke stranke  SNSD-a, HDZ-a i SDA-a – Milorad Dodik, Dragan Čović i Sulejman Tihić – savršeno dobro funkcionišu.

Zapikane funkcije                                Njihova javna međusobna optuživanja samo su obični trik i već provjereni metod igre, bolje reći kupovine vremena kako bi se ušlo u predizbornu godinu i kampanju u kojoj će birači, podijeljeni u nacionalne torove, režati jedni na druge i na izborima u oktobru iduće godine davati svoje glasove liderima te tri stranke.Dakle, karte su već na stolu, a u rukavima su džokeri kojima se mogu, zavisno od potrebe, izazivati i manji kontrolisani sukobi koji dodatno treba da regrutuju pristalice  lidera tri najjače stranke, svakako po nacionalnom ključu. Dvojbe nema – Dodik, Tihić i Čović već su gurnuli u stranu dva ključna problema ove zemlje – ekonomiju i obračun s organizovanim kriminalom i korupcijom, bacivši se samo i isključivo na posao kojim će sebi obezbijediti već zapikane pozicije u vlasti nakon općih izbora

 

.Dodik i Čović su ujedinili snage i to ne čudi jer i jedan i drugi imaju sukobe sa zakonom i svaka promjena nabolje u zemlji, za njih osobno je promjena nagore. Najmirniji i najsigurniji su u ovoj i ovakvoj BiH koja, umjesto na nogama, dubi na glavi. Dodik i dalje koristi oprobani recept „napad je najbolja odbrana“ i udara po stranim diplomatama, prije svega američkim, stranim sudijama i tužiocima u Sudu BiH i Tužilaštvu BiH, uz Čovićevu jaku podršku i asistenciju. Tek treba očekivati njihov udar ne bi li Vašington i Brisel uvjerili da je ovakva BiH nemoguća i da je najbolje rješenje njena podjela na tri entiteta – srpski, bošnjački i hrvatski. Dodik bi postao gospodar srpskog, Čović hrvatskog, a ko bi vladao bošnjačkim komadom BiH?

Prljave vode                                                 I zbog tog pitanja, ali i nekih poteza i izjava, Tihić izaziva čuđenje u javnosti. Od  majskog Kongresa SDA, na kojem je pobijedio u utrci za predsjednika stranke, uveliko zahvaljujući i podršci zvaničnog Vašingtona , on se naglo promijenio i utisak je da je zaigrao drugo kolo. Neka stoje po strani njegova objašnjenja i uvjeravanja da je na Kongresu pobijedio jedino zahvaljujući „vlastitoj lukavosti, mudrosti i sposobnosti“, ali puno je bitnije šta njegova promjena kursa donosi ovoj zemlji, utoliko više što se ranije predstavljao čovjekom dijaloga i kompromisa?Izgleda da on sada igra na kartu svojih izglađenih odnosa sa reisom Mustafom Cerićem, veza sa Edhemom Bičakčićem i tajnih dogovora o međusobnoj zaštiti sa Fahrudinom Radončićem, vlasnikom „Avaza“ kojeg je ranije javno optuživao za organizovani kriminal i nezakonito bogaćenje, ali i zloupotrebe veza i kontakata sa Zlatkom Lagumdžijom, predsjednikom SDP-a, najajče opozicione partije u državi.

Zato i jesu znakovite priče koje se posljednjih dana lansiraju iz „Avaza“ i  Radončićevog kruga po kojima je Tihić ucijenjen navodno zbog ulaska u prljave vode trgovačkog i građevinskog biznisa. Može li se u tom kontekstu, pored ostalog,  posmatrati i zaštita koju Tihić pruža Ramizu Džaferoviću i njegovom kriminalu u Razvojnoj banci FBiH? Ili primjenjivanje dvostrukih kriterija – zatražio je ostavku Nedžada Brankovića sa funkcije federalnog premijera nakon što je protiv njega potvrđena optužnica, a ne traži ostavku Bičakčića sa položaja predsjednika Nadzornog odbora javnog preduzeća Elektroprivreda BiH iako je i protiv njega podignuta optužnica?Jedno je jasno: ne treba očekivati da će se u vremenu koje dolazi voda razbistriti – tek će se mutiti.      (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku