hamburger-icon

Kliker.info

San : Samo Washington može spriječiti rat u Bosni i Hercegovini ?!

San : Samo Washington može spriječiti rat u Bosni i Hercegovini ?!

12 Marta
06:19 2009

Otkako je 27. februara američki list „New Yort Times“ objavio tekst pod naslovom „Tenzije u krhkoj BiH rastu zbog srpskih prijetnji otcjepljenjem“, politički, vojni i ekonomski analitičari ne prestaju da se bave procjenama stanja u BiH i onoga što bi se moglo desiti u našoj zemlji. „New York Times“ čak je objavio i scenarij – novi rat na Balkanu počet će otcjepljenjem RS koju će podržati Rusija, poslije čega će Bošnjaci uzeti oružje da odbrane jedinstvenu BiH, a pridružit će im se i vojne trupe Hrvatske i napasti Banjaluku.Istog dana, 27. februara,  ruski predsjednik Dmitrij Medvedev poručio je iz Moskve da je Rusija jedan od garanata mirovnog sporazuma o BiH.Namjeravamo da i u budućnosti pomognemo jačanju mira i stabilnosti i u BiH i u regionu u cjelini, a perspektivni energetski projekti u tome imaju posebnu ulogu.Najtiražnija svjetska novina na engleskom jeziku „Internacional Herald Tribune“ samo dva-tri dana kasnije objavljuje tekst pod naslovom „Zaustavljanje spirale sunovrata“. Autor je James Lion, analitičar Međunarodne krizne grupe koja je nedavno otvorila svoj ured za Balkan upravo zbog dramatične situacije u regionu. On smatra da bi novi rat mogao imati teške posljedice ne samo za BiH nego i za Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju i Srbiju – ljudske žrtve, razaranja, izbjeglice i vjerovatno uništenje Republike Srpske. Rat bi izazvao i razdor u NATO-u i uništio sve težnje ka zajedničkoj spoljnoj politici i zbog toga bi balkanske države mogle da okrenu leđa evropskim integracijama i potraže bliže veze sa Rusijom. Lion pri tome ističe i prognozu američkih obavještajnih službi da će BiH ove godine biti najveća prijetnja evropskoj bezbjednosti.Lion je eksplicitan kada kaže da samo Washington može da zaustavi novi rat imenovanjem svog specijalnog izaslanika za Balkan koji će biti poput Richarda  Holbrooka koji će prekinuti neuspješnu evropsku politiku „meke sile“.

Kontrolisani ratovi                         Na sve ovo reagirao je i Pol Biver, engleski analitičar i specijalni savjetnik britanskog parlamenta. On je izjavio da će Amerika u narednih nekoliko  mjeseci pokušati da, pritiscima na Banjaluku i Beograd, promijeni situaciju u BiH, koristeći se svim sredstvima.- EU nije stvorila zajedničku energetsku politiku s budućim članicama sa Zapadnog Balkana i to je oslabilo njen prestiž. Vakum je popunila Moskva – ruska preduzeća privatizirala su glavnu rafineriju nafte u BiH, u Srbiji su preuzeli državni naftni monopol, a ulagali su i u energetske sektore Makedonije i crne Gore – upozorava Lion.Evropski analitički centar LEAP-Europe 2020. također se bavi BiH i Balkanom i prognozira da bi već od septembra u našem regionu mogao da izbije niz malih ratova „zbog raspada unipolarnog svijeta i preraspodjele moći u više novih centara“.U posljednje vrijeme, iz nekih krugova dolazi i mišljenje da je zbog svjetske ekonomske krize uzdrmano i mišljenje da prisustvo vojnika NATO saveza garantuje mir na Balkanu!

Kongres i izbori u SDA                   Po nekim ocjenama, puno toga što će se dalje događati u BiH zavisi od Kongresa SDA zakazanog za 26. maj, tačnije od novog rukovodstva i pogotovo toga ko će biti predsjednik te stranke.Analitičari smatraju da se SDA, kao nikad ranije, nalazi na raskrsnici i da od njenog budućeg predsjednika i njegovih prvih saradnika zavisi hoće li BiH krenuti evropskim putem ili će ova najjača bošnjačka stranka pristati na podjelu BiH tajnim dogovorima s Miloradom Dodikom?Od obračuna s političarima i njihovom mafijom sve zavisi

Međunarodnoj zajednici nije nepoznata jaka sprega između pojedinih političara i kriminalaca i mafijaša. Njih najdirektnije kontrolišu upravo neki političari, dajući im visoke pozicije u svojim neformalnim centrima moći koji su finansijski izuzetno bogati.Udar na tu spregu, odnosno hapšenje takvih političara i njihovih mafijaša, učinilo bi da BiH prodiše i otvori sebi evropska vrata. Sve analize pokazuju da je taj obračun neminovan i da će biti izuzetno težak s obzirom na političke i ekonomske poluge koje su u njihovim rukama.- Bez obzira na sve, razbijanje te sprege sa svim što to podrazumijeva, može se očekivati već u narednim mjesecima. Kombinacija političari-kriminalci je jako žilava i na to treba računati, jer će na sve načine pokušati da spasi svoje nezakonito stečeno bogatstvo – kažu inostrani analitičari. (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku