hamburger-icon

Kliker.info

San : Počeo raspad Bosne i Hercegovine ?

San : Počeo raspad Bosne i Hercegovine ?

23 Septembra
03:07 2009

Htio to neko priznati ili ne htio, raspad Bosne i Hercegovine, zapravo otcjepljenje entiteta Republika Srpska, jučer je i zvanično počeo! Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti RS i predstavnici tog entiteta u državnim institucijama potpisali su zajedničku izjavu kojom od jučer ne priznaju nikakve odluke visokog predstavnika i OHR-a.

Davno skrojen scenario                            Ovo nije ništa neočekivano, na ovo se vlasti RS predvođene Miloradom Dodikom već godinama pripremaju, a i sam Nebojša Radmanović, član Predsjedništva BiH, prije desetak dana javno je upozorio da je vrlo moguć raspad BiH. Jučerašnja izjava nikako se ne može okarakterisati novom krizom u zemlji nego nastavkom politike koju vodi Dodik i ekipa oko njega. Drugim riječima, to znači da on ulazi u završnu fazu realizacije davno i, mora se priznati, dobro skrojenog scenarija – otcjepljenje Republike Srpske. Prisustvovao sam svojevremeno jednom neformalnom sastanku na na kojem su pokazana i nova mapa. Na toj mapi u sastavu Srbije nema Kosova, ali ima Republike Srpske – izjavio je za banjalučke medije u aprilu prošle godine Orhan Dragaš iz Srbije koji se smatra jednim od najvećih evropskih trgovaca oružjem i prislušnim uređajima. U BiH se preko te njegove izjave prešlo šutke, a ona je u tom trenutku itekako trebala i bila važna Dodiku. Tačno prije dvije godine, premijer Republike Srpske dao je znakovitu izjavu: – Ne prizivam ja rat, kakav rat! Ovdje više nema rata i ko bi, na kraju krajeva, s kim ratovao!  Imamo jedno dobro iskustvo o tome kako se Čehoslovačka razišla na Češku i Slovačku. Česi i Slovaci su se razišli, ali su se ponovo sreli u Evropskoj uniji.

Dogovor kod Mostara                                   U julu 2007. godine „San" je razotkrio i objavio detalje o dobro čuvanoj tajni – sastanku u jednom restoranu kod Mostara  kojem su prisustvovali Milorad Dodik,  Dragan Čović, predsjednik HDZ-a i Božo Ljubić, predsjednik HDZ-a 1990. Na njemu je definisan zajednički odgovor na stavove bošnjačkih političara. Tada je dogovorena i kontramjera u slučaju nametanja  ustavnih promjena i smjene visokih političara od strane OHR-a, a ona podrazumijeva istovremeno povlačenje potpisa Beograda i Zagreba sa Dejtonskog sporazuma i zahtjev za hitnim organiziranjem međunarodne konferencije o BiH. Za te kontramjere učesnici sastanka u predgrađu Mostara dobili su i podršku vrhova Katoličke crkve i Srpske pravoslavne crkve, a nije izostala ni podrška tadašnjeg premijera Hrvatske Ive Sanadera i predsjednika Srbije Borisa Tadića.

Famozni prudski sastanak               Ne treba zaboraviti ni činjenicu koja, sasvim logično, nikada nije zvanično potvrđena da je vlast Republike Srpske dobila od međunarodne zajednice i određene koncesije zbog proglašenja Kosova nezavisnom državom. Koncesije su dobivene preko Srbije i podrazumijevaju značajne ustupke međunarodne zajednice – Vladi Srbije i Vladi Republike Srpske dopušteno je da provedu sve što zamisle kada je riječ o međusobnom povezivanju, osim da pravno i politički dovode u vezu odluku o nezavisnosti Kosova sa statusom Republike Srpske u BiH. Naime, u pojam srpska strana još od početka 2006. godine uključena je i Republike Srpska pa je Dodiku dopušteno da koristeći nacionalističku i šovinističku retoriku pobijedi na izborima te godine i osvoji vlast. To pravo on je nastavio da koristi i do dana današnjeg. U međuvremenu se dogodio i famozni sastanak u Prudu čiji su akteri bili Sulejman Tihić, Milorad Dodik i Dragan Čović. Njih trojica su saopštili da su postigli dogovor i našli rješenje. Ispostavilo se da su sve trojica, i zajednički pi pojedinačno,  prevarili građane i oduzeli ovoj zemlji dragocijeno vrijeme. Nijedan od njih trojice za tu prevaru nikome nije položio račune…

Građani BiH na potezu               Ovo su samo neki od niza detalja koji  dovode do jučerašnjeg sastanka u Banjaluci i zajedničke izjave 23 funkcionera u kojoj se visokom predstavniku direktno prijeti da će snositi posljedice svih svojih odluka. I šta sada i kako dalje? Reći i zaključiti da se BiH nalazi na povijesnom raskršću je puka fraza koja u biti ništa ne znači i spada u zahrđali riječnik aktuelnih vlastodržaca. Tražiti sada od visokog predstavnika Incka, koji je usput rečeno jučer boravio u Briselu, da povuče poteze koristeći se i bonskim ovlastima, nije baš uvjerljivo pošto je već do sada mogao razbistriti mutnu vodu? Očekivati da će Dodik i njegova ekipa povući ručnu, nije realno kao što nije realno nadanje da Čović ne želi treći, dakle hrvatski entitet, ali ni da pojedini bošnjački lideri, prvenstveno iz SDA, ne žele  svoje parče BiH na kojem bi bez ikakvih ograničenja vladali. Najrealnije i najučinkovitije je da se građani BiH dignu na noge i smijene aktuelnu vlast na vanrednim izborima, na što imaju apsolutno pravo jer su oni 2006. instalirali upravu tu i takvu vlast. Ne treba nimalo sumnjati da bi u tome imali apsolutnu podršku dijela Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država. (Kliker.info-San

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku