hamburger-icon

Kliker.info

Samoubistvo vješanjem : Veliki gubici otjerali u smrt finansijskog direktora Freddieja Maca

Samoubistvo vješanjem : Veliki gubici otjerali u smrt finansijskog direktora Freddieja Maca

22 Aprila
15:18 2009

Vršitelj dužnosti financijskog direktora tvrtke Freddie Mac – državnog poduzeća u čijem je vlasništvu velik broj hipoteka američkih građana – pronađen je  mrtav u svome domu u gradu Vienna u Virginiji. Davida Kellermanna (41) supruga je oko pet sati ujutro pronašla mrtvog u podrumu, a američki su mediji izvijestili da policija vjeruje kako je riječ o samoubojstvu.

Smrtonosna kriza     vrijeme zaključenja ovog izdanja nije bilo podataka o tome je li iza Kellermanna pronađeno oproštajno pismo niti što ga je moglo nagnati da si oduzme život.  No, život Davida Kellermanna u posljednje je vrijeme bio daleko od idealnog. Bio je na čelu financija Freddie Maca od rujna, kada je tvrtku od propasti spasilo preuzimanje američke vlade, što je bila ujedno i jedna od prvih naznaka nadolazeće kreditne i općenite ekonomske krize. Naime, Freddie Mac i sestrinsku tvrtku Fannie Mae, koji su zajedno vlasnici više od polovice hipoteka u SAD-u, teško je pogodilo to što sve veći broj Amerikanaca nije mogao otplaćivati stambene kredite, a zbog pada cijena nekretnina hipoteke u njihovu vlasništvu vrijedile su sve manje. Kako bi spriječila potpuni kolaps tržišta nekretnina, vlada je krenula u spašavanje u Fannie Mae i Freddie Maca i u to uložila oko 200 milijardi dolara. No, uz sanaciju, vlasti su tražile i smjenu u vrhu tvrtke, pa je Kellermann postao v.d. financijskog direktora. Tada je već u tvrtki radio gotovo 16 godina, a bio je potpredsjednik tvrtke i jedan od korporativnih kontrolora te šef računovodstva.

Propast tvrtke              
Bio je pametan momak i brzo je napredovao. I ljudi su voljeli biti u njegovoj blizini. To nije nešto što biste mogli reći o svakome tko radi ovdje – rekao je za Reuters jedan bivši direktor Freddie Maca koji je želio ostati anoniman. Vršitelj dužnosti generalnog direktora tvrtke John Koskinen Kellermannovu je smrt nazvao “strašnom tragedijom”. Freddie Mac u posljednje je vrijeme i dalje tražio stalnog generalnog direktora. Nekoć uspješna tvrtka, sada je postala praktički vladina agencija, koja administraciji Baracka Obame pomaže u provedbi planova za olakšanje položaja vlasnika stanova koji otplaćuju kredite. I Freddie i Fannie ovaj su mjeseca bile predmetom kritika na Capitol Hillu nakon što su izložile plan da za 7600 zaposlenih tijekom idućih 18 mjeseci isplate 210 milijuna dolara bonusa. No, direktor vladinog odbora koji nadgleda restrukturiranje dviju kompanija izjavio je da su bonusi nužni te da su zaposlenici tih kompanija “važan dio rješenja, a ne dio problema iz prošlosti”. (Kliker.info-Jutarnji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku