hamburger-icon

Kliker.info

Salkić brani Komaricu : Biskup govori istinu o neodrživom stanju u RS-u

Salkić brani Komaricu : Biskup govori istinu o neodrživom stanju u RS-u

19 Aprila
15:45 2017

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić smatra potpuno neprimjerenom reakciju Milorada Dodika na izrečene ocjene i istine od banjalučkog biskupa Franje Komarice o stanju Hrvata i drugih nesrba na prostoru bh. entiteta RS.

Salkić naglašava da on već duže vrijeme ukazuje na teško i neodrživo stanje i položaj Hrvata i Bošnjaka u bh. entitetu RS, saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

Istaknuo je da danas, nažalost, postoje Bošnjaci i Hrvati na prostoru bh. entiteta RS u različitim sferama društva koji su spremni zarad svoje lične koristi da šute o teškom položaju Bošnjaka i Hrvata. Sve ih je pozvao da se, zarad općeg dobra naroda kojem pripadaju, udruže u zajedničkoj borbi za bolji položaj svih građana, a posebno Hrvata i Bošnjaka, kao konstitutivnih naroda u ovom entitetu.

– Prava prilika za to su predstojeće izmjene Izbornog zakona. Svi se trebamo udružiti da se osigura da Bošnjaci i Hrvati biraju svoje predstavnike na prostoru bh. entiteta. Trenutno Hrvatima predstavnike u NSRS-u biraju srpske političke partije, polovina delegata u Vijeću naroda RS-a Hrvata biraju srpske političke partije. Ministri Bošnjaci i Hrvati u Vladi RS-a imenovani su voljom srpskih političkih partija i oni zastupaju interese partija i naroda koji ih biraju, a ne naroda kojem pripadaju, što bi bilo normalno. Trebamo tražiti i osigurati da potpredsjednike bh. entiteta RS biraju Bošnjaci i Hrvati, a ne građani srpske nacionalnosti kakav je Hrvatima bio slučaj – kazao je Salkić.

Ukazao je da se “trebamo ujediniti i boriti za prava naših građana, da nam imenovanja, postavljanja i izbore naših predstavnika ne vrši trenutno najbrojniji narod u ovom entitetu čime smo majorizirani i diskriminirani”.

Ujedinjenjem u borbi, istaknuo je potpredsjednik Salkić, može se postići ravnopravnost u svim institucijama u ovom entitetu, te dodao da se zajednički trebaju tražiti veće ovlasti za Vijeće naroda RS-a i potpredsjednike RS-a, koje se trebaju podići na nivo ovlasti u bh. entitetu FBiH. Samo na takav način, naglasio je, ispunit će se misija borbe za prava građana koje predstavljaju.

– Zbog toga biskup Komarica zaslužuje naše puno poštovanje i podršku u borbi za istinu i pravdu. Puno bi bilo lakše da imamo više onih koji iz Banje Luke šalju glas istine. Ovaj entitet ima budućnost samo ako osigura jednaka prava i mogućnosti za sve svoje građane, bez obzira kako se zovu i kako se Bogu mole.

Nažalost, pokazatelji koje danas imamo su porazni i nisu ohrabrujući na ovom putu istinske ravnopravnosti za sve građane. Ponašanje predsjednika Dodika nije primjereno i ne dolikuje predsjedniku. Prema njegovom mišljenju svi mi koji živimo u bh. entitetu RS moramo misliti i pričati kako on želi. Takav odnos prema ljudskim slobodama i pravima jasno pokazuje kakvo on ustvari društvo želi – poručio je potpredsjednik Salkić.

(Kliker.info-Faktor)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku