hamburger-icon

Kliker.info

Safet Zec: Većina savremene umjetnosti je smeće

Safet Zec: Većina savremene umjetnosti je smeće

27 Augusta
05:36 2006

Safet Zec, jedan od najznačajnijih bh. umjetnika, ovih dana je ponovo u BiH. Nakon posjeta Sarajevu i Počitelju, stigao je i u Tuzlu. U grad soli, kako kaže, došao je iz privatnih, ali i profesionalnih razloga. Zatekli smo ga u Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli, gdje je otvoren INTERBIFEP, u okviru kojeg će biti izloženi i njegovi radovi.

– Imam obavezu prema Tuzli i INTERBIFEP-u. Ovdje sam došao i zbog prijateljstva sa ljudima koji se uprkos teškoj finansijskoj situaciji bore da održe ovaj značajni festival. Tu sam i kao zastupnik jedne forme kojoj vjerujem i kojoj sam posvetio čitav život. Ta forma je u odumiranju, što je nepravda i greška. Nju počinje nadvladavati ta tzv. moderna umjetnost koja nema odgovora ni snage – kaže Zec na početku razgovora za "Avaz".

U čemu su glavne razlike između umjetničke forme koju Vi preferirate i moderne umjetnosti?

U toj modernoj umjetnosti imamo čitava područja koja ništa ne znače, ništa ne govore. To je apsurd, pogotovo u vremenima kada ljudi putem umjetnosti traže odgovore. Meni kažu da sam "klasičar". U umjetnosti nema toga. Sve je iskonski. Homer je pisao nekad, piše danas Sidran i tu nema klasičnog ili modernog jezika. Imate jezik kao sredstvo i treba naći formu koja ima smisla, koja o nečemu govori. Suština je u tome šta se, ustvari, govori. Zamislite da imate neki roman koji nema nikakvog smisla, ne govori ni o čemu. Bacili biste ga za pet minuta. Nažalost, u likovnoj umjetnosti imate dosta toga što nema smisla. Ima nekih značajnih pokušaja u savremenoj umjetnosti, ali većina toga je obično smeće.

Nedavno ste u Veneciji imali značajnu izložbu u povodu Rembrantovog rođendana. Šta planirate u narednom periodu?

– Izložba u Veneciji posvećena Rembrantu bio je veliki događaj za mene. Mislim da je on bio jedan od najvećih, možda čak i najveći slikar koji je ikada živio. Njemu sam dužan da se zahvalim što se uopće bavim slikarstvom. Iz Bosne žurim ponovo u Veneciju gdje 28. septembra imam veliku izložbu.

S bzirom na ime i prezime i zemlju porijekla, kakva su Vaša evropska i svjetska iskustva? Ima li tu određenih problema u shvatanju i komunikaciji?

– Kada se stavim u nekakvu liniju i razvoj moje ličnosti, kada smatram da sam izuzetan majstor i ličnost, u evropskim okvirima ni izdaleka nemam svoju poziciju koju bih imao da nemam ime Safet, da nisam musliman ili da sam eventualno peder… Naravno, moj svijet nadilazi sve to. Nažalost, danas je sve ispolitizirano, pa i ti sukobi.

U Bosni dišem na drugačiji način

– Ne znam ni sam šta me to goni kada jurim autom prema Bosni. Imate čudan osjećaj. Ima i ljepših planina i brda od onih u Bosni i ljepših gradova od Sarajeva, Mostara, Tuzle i Banje Luke, živim u sređenim društvima i uređenim gradovima, ali ovdje se diše na drugačiji način. Taj osjećaj svakog dolaska u Bosnu ne da se opisati riječima – kaže Zec.

Škola za mlade u Počitelju

– Veoma sam sretan zbog povratka u atelje u Počitelju. Nadam se da se neće stati na ovome i da će Počitelj biti ono što je nekada bio. Od sljedeće godine planiram u Počitelju organizirati školu za mlade. To je moja potreba da, bez ikakve materijalne naknade, mladima otvorim vrata počiteljskog ateljea, da im, ako budu imali potrebu, prenesem dio svog znanja. To mi je ljudski i umjetnički san – ističe Zec.

(Dnevni avaz)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku