hamburger-icon

Kliker.info

Safet Zec : Učinit ću sve da se spasi ljepota Počitelja

Safet Zec : Učinit ću sve da se spasi ljepota Počitelja

12 Juna
05:15 2009

Safet Zec, naš najpriznatiji likovni umjetnik u svijetu, zadnjih nekoliko mjeseci se uz svoj svakodnevni stvaralački rad angažirao i na spasu Počitelja od planova moćnika u našoj zemlji koji su htjeli da izgradnjom nadvožnjaka kraj Počitelja zaklone svu njegovu ljepotu i znamenitosti. Kako bi spasio gradić s povijesnom baštinom od tih planova, on je prošle jeseni pokrenuo peticiju za spas Počitelja, koju je uz njega potpisalo više od četiri hiljade ljudi. Akciji spasa Počitelja pridružio se i međunarodni festival MESS, koji je prošlogodišnji festival u augustu i otvorio apelom za njegov spas. Počitelj je grad važan za umjetnike
Safet Zec je trenutačno u Počitelju, gdje se priprema za jednu od idućih izložbi koju će početkom srpnja otvoriti u Galeriji Collegium Artisticum u Sarajevu, zajedno sa svojim velikim prijateljem i vrhunskim likovnim umjetnikom Halilom Tikvešom. Za njega inicijativa za spas Počitelja predstavlja nešto što ga kao umjetnika inspirira da učini sve za spas naše kulturne baštine, te da svojim čestim dolascima u Počitelj pokaže koliko je taj gradić važan ne samo za umjetnike, kojima je vječna inspiracija, nego i za kulturnu baštinu naše zemlje.“Trenutačno sam u Počitelju, gdje volim doći i za kojeg bih učinio sve što mogu da ga spasim od nekih ideja kojima se želi zakloniti ta ljepota koju on ima. Nadam se duboko da će stavovi institucija biti takvi da će podržati našu inicijativu, a imam informaciju da je to sve mnogo ozbiljnije nego što su to mislili oni koji su željeli provući taj projekt izgradnje nadvožnjaka u neposrednoj blizini Počitelja. Javne ocijene i mišljenja o tome su bili izražavani u zadnjim mjesecima, ali ne mogu reći da su se takve namjere spriječile. Ali nastavit ću brinuti o tome da se spriječi izgradnja tog nadvožnjaka”, kazao nam je Zec.
Priprema izložbu o ratnim stradanjima
Reakcije javnosti na njegov apel za pomoć Počitelju bile su žestoke i mnogi su bili iznenađeni da su oni koji su planirali izgradnju koridora Vc uopće došli na ideju da taj dio autoceste prođe baš kod Počitelja. “Mnogi su izrazili svoje negodovanje zbog takvih namjera, pa smo našli i na razumijevanje kod većine ministarstava, ali ipak se konačno još ništa ne zna”, kazao nam je Zec. On tijekom sadašnjeg boravka u Počitelju priprema veliku izložbu koju će početkom srpnja otvoriti u Collegium Artisitcumu skupa s Halilom Tikvešom. Iako je tu izložbu trebao pripremiti s Mersadom Berberom, od toga se odustalo, jer je Berber imao neke druge projekte u tom razdoblju. “Izložbu u Collegium Artisticumu pripremam sa svojim velikim prijateljem i vrsnim umjetnikom Halilom Tikvešom, a u povodu jubileja srebreničke tragedije. Izložit ćemo naše opuse kao apel i opomenu, koji su inspirirani tim užasom. Bit će to jedna manifestacija koja će opominjati i podsjećati na nešto što se nikada više ne treba dogoditi. Novi ciklus koji ću izložiti na toj izložbi obuhvaća ono čime se bavim zadnjih deset godina, a bavim se nekim mojim dugom i dužnošću, kojem sam posvetio dobar dio svojih djela. Neka od dijela iz tog ciklusa su do sada pokazana kao dijelovi mojih dosadašnjih izložbi. Ovaj put će taj ciklus biti predstavljen u cjelini, isključivo inspiriran ratnim stradanjima u našoj zemlji. Izložbu pripremaju dva umjetnika, dva rukopisa, dva odgovora i dvije forme, koje imaju istu želju da umjetnik o toj temi ratnih stradanja odgovori onako kako radi i kakva mu je i dužnost", kazao nam je Safet Zec.
Izložba s Halilom Tikvešom za jubilej srebreničke tragedije
Safet Zec tijekom sadašnjeg boravka u Počitelju priprema veliku izložbu koju će početkom srpnja, točnije 11. srpnja, otvoriti u Collegium Artisticumu u Sarajevu skupa s Halilom Tikvešom. "Tu izložbu pripremamo u povodu jubileja srebreničke tragedije. Izložit ćemo naše opuse kao apel i opomenu, koji su inspirirani tim užasom. Bit će to jedna manifestacija koja će opominjati i podsjećati na nešto što se nikada više ne treba dogoditi", kazao je Safet Zec. (Kliker.info-Dnevni list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku